Η Ισπανία δεν θα επιδιώξει να αποκλείσει μια συμφωνία για το επικείμενο Brexit επιχειρώντας να ανακτήσει την κυριαρχία της στο Γιβραλτάρ, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, επιχειρώντας να μετριάσει τους φόβους του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η βραχονησίδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «πιόνι» από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαπραγματεύσεις.
Το Γιβραλτάρ φιλοξενεί 30.000 ανθρώπους που συντριπτικά αναγνωρίζουνται ως Βρετανοί.Προσχώρησε αυτόματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1973 με τη Βρετανία, αν και δεν έγινε μέρος της τελωνειακής ένωσης.Το 96% των πολιτών του επέλεξε να μείνει στην Ε.Ε. κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016.
Τα σχόλιά του Ισπανού υπουργού ακολουθούν τις αυξανόμενες εντάσεις μετά τις κατευθυντήριες γραμμές των Βρυξελλών που έδιναν στη μεσογειακή χώρα τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο σχετικά με το εάν μία συμφωνία για το Brexit θα περιελάμβανε τη βραχονησίδα στις πύλες της Μεσογείου.
Η Τερέζα Μέι αντέδρασε τον Απρίλιο στις προτάσεις, επιμένοντας ότι το καθεστώς του Γιβραλτάρ δεν είναι συζητήσιμο στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.
«Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους κατοίκους του Γιβραλτάρ ότι η κοινή κυριαρχία είναι μια διαδρομή που αξίζει να εξερευνήσουν, καθώς θα τους ωφελήσει», σημείωσε ο Ισπανός αξιωματούχος.