Με αίσθημα απογοήτευσης αποχωρεί ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν ‘Έιντε, ο οποίος τον άλλο μήνα θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία.
Σε αποχαιρετιστήρια δεξίωση στο «Λήδρα Πάλλας», στη «νεκρή ζώνη» της Λευκωσίας, που παρέθεσε ο Έσπεν Ειντε, παρέστησαν ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Ήταν η πρώτη τους συνάντηση μετά την αποτυχία της συνάντησης του Κράν Μοντανά. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και είχαν σύντομη συνομιλία.
Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδη πρόσφερε στον κ. Έιντε ασημένιο ομοίωμα του καραβιού της Κερύνειας ως αναμνηστικό δώρο για τις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου. Δώρο κατασκευασμένο, επίσης, από ασήμι, πρόσφερε και ο κ. Ακιντζί.
Μιλώντας στους παρευρισκόμενους, ο Έσπεν ‘Ειντε δήλωσε ότι «θα ήταν χαρούμενος εάν, αντί αποχαιρετισμού, η δεξίωση δινόταν για εορτασμό της λύσης του Κυπριακού».
Ο Έσπεν Έιντε είπε ακόμα ότι, αν και κατηγορήθηκε για αισιοδοξία, ο ίδιος θεωρεί ότι ήταν ταυτόχρονα ρεαλιστής. Αναφερόμενος στους ηγέτες, είπε ότι παρότι συναντήθηκαν 70 φορές, δεν τα κατάφεραν να επιλύσουν το Κυπριακό. Σημείωσε πάντως ότι «υπήρξαν σοβαρά προβλήματα» και πρόσθεσε ότι όσοι βρίσκονται εκτός συνομιλιών δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν με ευκολία αυτούς που βρίσκονται εντός.
Τόνισε ακόμα ότι «έγινε μια σοβαρή προσπάθεια και από τους δύο ηγέτες για μια πραγματική ομοσπονδία στην Κύπρο, που θα ήταν δημοκρατική και οικονομικά βιώσιμη».
Επίσης, επισήμανε ότι «κατέστη εφικτό να συζητηθεί ένα νέο σκεπτικό για την ασφάλεια». Αναφερόμενος στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. ‘Ειντε είπε ότι θα συμμετάσχει και ο ίδιος στη συγγραφή της και διαβεβαίωσε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη θα είναι δίκαια».
Ο κ. ‘Ειντε ανέφερε ότι η καλύτερη λύση για τον ίδιο «είναι μια ευρωπαϊκή λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Αυτό είναι το όραμα μου και δεν πιστεύω ότι έχω λάθος όραμα», επισήμανε.
Νωρίτερα, είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Στις δηλώσεις του τόνισε ότι η λύση πρέπει να ανήκει στους Κύπριους, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να την επιβάλουν και δεν θα την επιβάλουν. Σημείωσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι βρίσκεται στη διάθεση τους, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να ξεκινήσουν νέα πρωτοβουλία.
Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι η επίτευξη μιας λύσης ομοσπονδίας με σύγχρονο καθεστώς ασφαλείας. Πραγματική αλλαγή στη διαδικασία σημειώθηκε, όταν ανέλαβε ο κ. Ακιντζί ως Τουρκοκύπριος ηγέτης, σημείωσε ο Έσπεν ‘Ειντε.