Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Εφημερίδα La Repubblica, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ιταλία, Λιβύη, Πετρέλαιο, Τζιχαντιστές,
“Τo πετρέλαιο του ISIS καταλήγει στην Ιταλία», γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, προσθέτοντας ότι την υπόθεση ερευνά η οικονομική αστυνομία.
Οι λαθραίες ποσότητες φτάνουν μέσω Μάλτας, ενώ τουλάχιστον ελαστική είναι η στάση της Τουρκίας.
Η ιταλική εφημερίδα τονίζει, σύμφωνα με την ανταπόκριση της Deutsche Welle από τη Ρώμη, ότι η καταπολέμηση του φαινομένου μπορεί να έχει και στρατηγική σημασία για την πάταξη της ισλαμικής τρομοκρατίας.
H εφημερίδα παραθέτει μια σειρά από στοιχεία: Πρώτα απ’ όλα, ότι εξήντα ναυτικά μίλια νότια της Μάλτας, πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο (προερχόμενα από Τουρκία και Ρωσία) σταματούν και σβήνουν τα ραντάρ. Μια ποσότητα «μαύρου χρυσού» (σύμφωνα με ιταλική έρευνα) καταλήγει σε κοντινά πλοιάρια που σαλπάρουν από την Λιβύη και έχουν ως τελικό προορισμό πιθανότατα την Ιταλία.
Η όλη αυτή πρακτική ερευνάται από την ιταλική δικαιοσύνη σε συνεργασία με την οικονομική αστυνομία διότι υπάρχει η βάσιμη υποψία ότι εταιρίες με έδρα την Μάλτα και την Ιταλία οργανώνουν και ελέγχουν την παράνομη αυτή μεταφορά πετρελαίου ακόμη και με πλαστά έγγραφα και βεβαιώσεις.
«Στη Λιβύη η μαύρη αγορά του πετρελαίου αγγίζει τα τρεισήμισι δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο» γράφει η ιταλική εφημερίδα. Και προσθέτει πως είναι η κύρια αιτία της πολιτικής αστάθειας της χώρας.
»Παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι διακινητές μεταναστών δραστηριοποιούνται και στη λαθραία μεταφορά πετρελαίου και δεν διστάζουν να ανοίξουν πυρ κατά της ακτοφυλακής της Λιβύης.
»Σύμφωνα με την La Reppublica, μέρος του αργού πετρελαίου φτάνει και από την Συρία. Γίνεται αναφορά μάλιστα, στην πεποίθηση των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών ότι «η στάση της Τουρκίας προς το λαθρεμπόριο αυτό είναι ιδιαίτερα ελαστική».
Τέλος, η εφημερίδα της Ρώμης αναφέρει ότι υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον της μαφίας, που μπορεί να ελέγχει ακόμη και πολλά διυλιστήρια της Ιταλίας.
Η ιταλική δικαιοσύνη είναι βέβαιη ότι η κύρια δύναμη και οικονομική αυτονομία του ISIS, οφείλεται στο παράνομο εμπόριο πετρελαίου, και ότι, κατά συνέπεια, αν δεν καταπολεμηθεί αποφασιστικά η δραστηριότητα αυτή, δύσκολα το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος θα μπορέσει να γίνει παρελθόν.