Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μπαρμπαρός, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,
Οι τουρκικές προκλήσεις στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζονται.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, ξαφνικά το βράδυ της Παρασκευής, ενώ παρέκαμπτε τον Κόλπο της Μόρφου και είχε πάρει πορεία προς τα δυτικά, άλλαξε ρότα προς νότο και από τα ξημερώματα του Σαββάτου πλέει ανοιχτά της Πάφου, με κατεύθυνση προς τα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας mignatiou.com, που επικαλείται έγκυρες κυπριακές κυβερνητικές πηγές.
Με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα θέλει να δηλώσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ, αρκετά μίλια μακριά από το σημείο στο οποίο έχει εγκατασταθεί το γεωτρύπανο West Capella, στο Οικόπεδο 11.
Η Τουρκία έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, θεωρώντας ότι ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Μέχρι το πρωί του Σαββάτου δεν είχε εκδοθεί NAVTEX για πραγματοποίηση ερευνών του Barbaros στην περιοχή, κάτι που θα ήταν παράνομο, καθώς η αρμοδιότητα για τη συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στην Κύπρο.
Και όλα αυτά λίγες ώρες πριν αρχίσει να περιστρέφεται το τρυπάνι West Capella, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία καθέλκυσης.
Το τρυπάνι της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL – ENI αναμένεται να ακουμπήσει βυθό στα 1.698 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα είναι πολύ υψηλές, στο 21%.
Σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από το West Capella βρίσκεται μια τουρκική φρεγάτα, χωρίς να έχει επιχειρήσει οποιαδήποτε προσέγγιση ή παρενόχληση των εργασιών.
Στην περιοχή κοντά στη γεώτρηση έχουν καταπλεύσει επίσης δύο γαλλικές φρεγάτες που μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, ενώ κοντά στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκονται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George Bush, μια κορβέτα του Ισραήλ και η ελληνική κανονιοφόρος Νικηφόρος.