Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Handelsblatt: «Η Άγκυρα παγιώνει την διχοτόμηση της Κύπρου»

Handelsblatt: «Η Άγκυρα παγιώνει την διχοτόμηση της Κύπρου»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, ο Γκερτ Χούλερ (Gerd Höhler) σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα θεωρεί την Τουρκία υπεύθυνη για το ναυάγιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι του δημοσιεύματος. Υπέρτιτλος: «Η επανένωση απέτυχε», τίτλος: «Η Άγκυρα παγιώνει την διχοτόμηση της Κύπρου» και υπότιτλος: «Ο ΓΓ των ΗΕ δεν μπόρεσε να ευθυγραμμίσει την κατάσταση: οι διαπραγματεύσεις περί μιας επανένωσης της Κύπρου τερματίστηκαν χωρίς αποτέλεσμα. Η ευθύνη για αυτό βαρύνει προπαντός την Τουρκία. Μία ανάλυση».

Το δημοσίευμα ξεκινά με αναφορά στο γεγονός της αποτυχημένης έκβασης των διαπραγματευτικών συνομιλιών για το Κυπριακό στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντάνα, όπως αποτυπώθηκε και στη σχετική δήλωση προς τον τύπο από πλευράς του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως επισημαίνεται, αυτό δεν ήταν κάτι το απροσδόκητο, ενώ ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι “λυπάμαι πολύ που παρά τη μεγάλη αποφασιστικότητα όλων των πλευρών, η διάσκεψη για το Κυπριακό λήγει χωρίς αποτέλεσμα”.

Επισημαίνεται δε ότι μαζί τον τερματισμό της διάσκεψης αποτυγχάνει και η πλέον ελπιδοφόρα προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Ακολουθεί σύντομη παράθεση του ιστορικού του Κυπριακού ζητήματος από την τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974 και μέχρι την τωρινή προσπάθεια των διαπραγματευτικών συνομιλιών, όπως αυτή οικοδομήθηκε την τελευταία διετία μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο την προώθηση ενός σχεδίου για τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας δύο κρατών με ευρεία αυτονομία για τις δύο κοινότητες.

Όπως τονίζεται, στο πλαίσιο των συνομιλιών αναδείχθηκαν σημαντικά, επίμαχα ζητήματα και η διάσκεψη στην Κραν Μοντάνα αναμενόταν να φέρει ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Στη δεκαήμερη διάσκεψη, συνεχίζει το δημοσίευμα, πέραν των δύο ηγετών συμμετείχαν και οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και η Μ. Βρετανία.

Ωστόσο, από την Πέμπτη διαφάνηκε η προοπτική αποτυχίας των διαπραγματευτικών συνομιλιών και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ΓΓ δεν κατέστη δυνατόν να διασωθεί η διαδικασία, λόγω των “σημαντικών διαφορών στις απόψεις ως προς συγκεκριμένα ζητήματα”, σύμφωνα με τη δήλωση του ίδιου.

Για όλους ήταν ξεκάθαρο ότι ο ΓΓ αναφερόταν στις διαφορές στο ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων που αποδείχθηκε γόρδιος δεσμός και το σημείο στο οποίο κατέρρευσε η προσπάθεια για συμφωνία των δύο μερών.

Κατόπιν επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ακιντζί απηύθυνε στο μέσον της εβδομάδας έκκληση για την αξιοποίηση της “ιστορικής ευκαιρίας” για μία επανένωση της νήσου, εκείνος που έδωσε τον τόνο στη διάσκεψη δεν ήταν ο ίδιος αλλά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπό τις ξεκάθαρες οδηγίες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως επισημαίνεται, ήταν οφθαλμοφανές ήδη από την έναρξη της διάσκεψης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είχε κανένα κίνητρο για παραχωρήσεις στο Κυπριακό, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ζήτημα συναρτάται στενά με το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Οι προσδοκίες της ΕΕ και των Ελληνοκυπρίων ότι η Άγκυρα θα προχωρούσε σε υποχωρήσεις προκειμένου να προωθήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν ικανοποιήθηκαν, ενώ το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ βρίσκονται στο σημείο μηδέν δεν παρέχει στον Πρόεδρο Ερντογάν καμία αφορμή για παραχωρήσεις στο Κυπριακό.

Ακολουθεί αναφορά στην εμμονή της τουρκικής πλευράς για διατήρηση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Κύπρο και στο σχόλιο του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, μέσω twitter ότι δεν είναι αποδεκτό ένα τουρκικό δικαίωμα επέμβασης σε ολόκληρη την Κύπρο.

Επιπρόσθετα υπογραμμίζεται ότι για τις δύο κοινότητες του νησιού αλλά και για την ΕΕ και τις ΗΠΑ που εργάστηκαν εντατικά στα μετόπισθεν προς την κατεύθυνση μίας συμφωνίας, η αποτυχία των διαπραγματευτικών συνομιλιών αποτελεί ένα σκληρό χτύπημα, καθώς μία επίλυση του ζητήματος θα ήταν προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των Κυπρίων, λόγω της ώθησης που θα προέκυπτε για την οικονομική ανάπτυξη της νήσου.

Επιπλέον αυτού, συνεχίζει το δημοσίευμα, στο υπόβαθρο των κρίσεων στην Εγγύς Ανατολή θα μπορούσε μία ενωμένη Κύπρος να αποκτήσει μία αυξανόμενη σημασία στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Δύσης, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης.

Παράλληλα, ΗΠΑ και ΕΕ είχαν έναν ακόμη λόγο να εμπλακούν έντονα στο παρασκήνιο των διαπραγματευτικών συνομιλιών: το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου που εντοπίζεται στην Αν. Μεσόγειο, εν μέρει στην ΑΟΖ του Ισραήλ και εν μέρει στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Όπως σημειώνεται ακολούθως, το πρωί της Παρασκευής όλοι οι συμμετέχοντες κατέβαλαν προσπάθειες να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για την αποτυχία των συνομιλιών, αρχής γενομένης από τον ΓΓ των ΗΕ που έκανε λόγω για τη δυνατότητα ανάληψης “άλλων πρωτοβουλιών” για την επίλυση του Κυπριακού, τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, για τη συνέχιση των προσπαθειών για την επανένωση, τη δήλωση μέσω twitter του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, ότι “Το όνειρο μίας λύσης του Κυπριακού εξακολουθεί να ζει” και τη δήλωση του Τούρκου ομολόγου του Τσαβούσογλου περί “περαιτέρω προσπάθειας για μία λύση”.

Καταληκτικά το δημοσίευμα αναφέρει ότι σε μια πιο νηφάλια ανάγνωση διαπιστώνεται ότι με την αποτυχία της παρούσας διάσκεψης παγιώνεται το καθεστώς διχοτόμησης της Κύπρου για κάποιες δεκαετίες ακόμη.

Η ευθύνη γι’ αυτό, υπογραμμίζεται, βαρύνει κυρίως την Τουρκία, καθώς η μη αποδεκτή απαίτησή της για δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης στο κράτος – μέλος της ΕΕ, την Κύπρο, οδήγησε στο ναυάγιο των συνομιλιών. Ο Ερντογάν με αυτήν την κίνηση απομόνωσε περαιτέρω τη χώρα του από τη Δύση, κλείνει το δημοσίευμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Επίδομα θέρμανσης: Η διαδικασία αίτησης και το χρονοδιάγραμμα καταβολής της επιδότησης

Milliyet: Οι ΗΠΑ «πολιορκούν» την Τουρκία – Ερντογάν: «Η Χαμάς είναι η εμπροσθοφυλακή της Τουρκίας»

Γκας Μπιλιράκης: Ο Μάρκο Ρούμπιο θα επεκτείνει την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τάλσι Γκάμπαρντ, που σιχαίνεται τον Ερντογάν, ανέλαβε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

Ο «Γκρίζος Λύκος» Ντεβλέτ Μπαχτσελί «τρέμει» ότι ο Τραμπ θα στηρίξει Ελλάδα και Κύπρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr