Μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα, εάν χρησιμοποιούν τη λέξη «Κουρδιστάν» στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές στo κοινοβουλευτικό Καταστατικό.
Το προσχέδιο των αλλαγών, εγκρίθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το συγκυβερνών Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και επιδιώκει να επιβάλει πρόστιμα σε βουλευτές που χρησιμοποιούν λέξεις όπως, «Κουρδιστάν» και «πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, Αμέντ» στη γενική συνέλευση του Κοινοβουλίου.
«Αμέντ» είναι το κουρδικό όνομα για την νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιαρμπακίρ.
Το προσχέδιο επιδιώκει επίσης να αποτρέψει τα μέλη του Κοινοβουλίου που δεν δίνουν κοινοβουλευτικό όρκο ή αποφεύγουν την ορκωμοσία, να επωφεληθούν από τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στα μέλη του Κοινοβουλίου.
Εάν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις τεθούν σε ισχύ, η Leyla Zana, βουλευτής που εξελέγη στο Κοινοβούλιο από τις τάξεις του φιλο-κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν το Νοέμβριο του 2015, μπορεί να χάσει το κοινοβουλευτικό της αξίωμα.
Η Zana, μπορεί να έδωσε τον κοινοβουλευτικό όρκο, μετά την εκλογή της στο Κοινοβούλιο, αλλά ο όρκος κηρύχθηκε άκυρος, διότι άρχισε τον όρκο με τις κουρδικές λέξεις, «Biji Asti», που σημαίνει «Ζήτω η Ειρήνη». Η Zana άλλαξε επίσης τη φράση, «μεγάλο τουρκικό έθνος», σε ένα «μεγάλο έθνος της Τουρκίας» στο τέλος του όρκου.
Εκτός αυτών, αρνήθηκε να επαναλάβει τον κοινοβουλευτικό όρκο.
Η λέξη «Κουρδιστάν» απαγορεύεται στην Τουρκία.
Πριν από τον Αύγουστο του 2002, η τουρκική κυβέρνηση τοποθέτησε αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με τη χρήση της κουρδικής γλώσσας, απαγορεύοντας τη γλώσσα στα μέσα ενημέρωσης και στην εκπαίδευση.
Το κουρδικό αλφάβητο δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί στην Τουρκία, και η χρήση των κουρδικών γραμμάτων X, W, Q τα οποία δεν υπάρχουν στο τουρκικό αλφάβητο έχει οδηγήσει σε δικαστικές διώξεις το 2000 και το 2003.