Την πρώτη τους -πρόσωπο με πρόσωπο- συνάντηση θα έχουν το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στο Αμβούργο.
Στην ατζέντα της συζήτησης αναμένεται να τεθούν μία σειρά από ακανθώδη θέματα, όπως η κρίση στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Συρία και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και τις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον είναι στο χειρότερο σημείο τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η συνάντηση «είναι κρίσιμης σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».
Ο Τραμπ επέκρινε από την πλευρά του χθες από τη Βαρσοβία την «αποσταθεροποιητική» συμπεριφορά της Ρωσίας.
Ο “πρωτάρης” και ο “έμπειρος”
Στις ΗΠΑ υπάρχει η ανησυχία ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, νέος στο πεδίο της πολιτικής, ο οποίος ακόμη τώρα αναπτύσσει την πολιτική του απέναντι στη Ρωσία, θα είναι λιγότερο προετοιμασμένος από τον Πούτιν, που έχει αντιμετωπίσει τους δύο προηγούμενους Αμερικανούς προέδρους και δεκάδες ηγέτες.
«Δεν υπάρχει τίποτα (…) που το Κρεμλίνο θα ήθελε να δει περισσότερο από έναν (Αμερικανό) πρόεδρο που θα συμβιβαστεί με μια χειραψία και ένα χαμόγελο και θα αποχωρήσει λέγοντας ότι είχε μια καταπληκτική συνάντηση με τον απόλυτο άρχοντα του Κρεμλίνου», σχολίασε ο Άνταμ Σιφ, βουλευτής των Δημοκρατικών και μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
“Συνεργασία” για τη Συρία
Καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στις ΗΠΑ για πιθανές σχέσεις μεταξύ του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ και της Ρωσίας, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται πιέσεις να κρατήσει αυστηρή γραμμή απέναντι στη Μόσχα.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα ζητήσει ο Τραμπ από τον Πούτιν και τι ενδέχεται να του προσφέρει σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για το πώς οι χώρες τους μπορούν να συνεργαστούν για να σταθεροποιήσουν τη Συρία.
«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξετάσουν την πιθανότητα να δημιουργηθούν με τη Ρωσία κοινοί μηχανισμοί για τη διασφάλιση της σταθερότητας, περιλαμβανομένων των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, της αποστολής παρατηρητών επί του πεδίου ώστε να εποπτεύουν την τήρηση της εκεχειρίας και της συντονισμένης παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο Τίλερσον.