Σε γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αύριο θα αναχωρήσει για τη διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας, δηλώνει ότι μεταβαίνει με πλήρη αποφασιστικότητα και καλή θέληση, αγνοώντας, όπως σημειώνει, «τις όποιες αρνητικές δηλώσεις από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς».
Στην δήλωση ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαιώνει: «Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ έγγραφα, που δεν έχουν ετοιμαστεί με βάση τις αποφάσεις της συνάντησης της 4ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες και που προνοούσε την ετοιμασία κοινού εγγράφου. Έγγραφα, μάλιστα, τα οποία ιδιαιτέρως παραγνωρίζουν ότι ο διάλογος είναι κυπριακής ιδιοκτησίας».
Συνεπώς, σημειώνεται στην δήλωση, ως και η σχετική συνεννόηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, το προσχέδιο του εγγράφου, που παρουσιάστηκε θα έπρεπε να αντανακλά τις θέσεις του συνόλου των μερών και «να μην παραγνωρίζει θέματα ουσιώδους σημασίας για την ελληνοκυπριακή κοινότητα». Το προσχέδιο εγγράφου, το οποίο ετοίμασε ο κ. Εσπεν Μπαρθ Άιντε, δεν ανταποκρίνεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί κατά την 4η Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, και «ουδόλως το θεωρώ δεσμευτικό και η όποια επίκληση ή αναφορά στο το εν λόγω έγγραφο δεν είναι αποδεκτή», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Κύπρου.
Στην γραπτή του δήλωση ο κ. Αναστασιάδης κάνει σαφές πως «τόσο οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και οι θέσεις της ελλαδικής πλευράς δεν αποπνέουν αρνητισμό, αλλά αντιθέτως αποτελούν αξίωση για αμερόληπτη παρουσίαση των θέσεων των εμπλεκομένων μερών».
Υπενθυμίζεται ότι ήδη εδώ και μέρες το TRIBUNE έχει αποκαλύψει τη νέα προσπάθεια του Νορβηγού του ΟΗΕ να αποτελέσει… διαμεσολαβητή – εκπρόσωπο των τουρκικών θέσεων για την “επίλυση” του Κυπριακού, γεγονός που εξόργισε την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Το προσχέδιο εγγράφου-«οδηγού» που κατέθεσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό στις 28 Ιουνίου, έχει προκαλέσει ήδη ισχυρή αντίδραση από μεριάς του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως έχει γίνει γνωστό από διπλωματικές πηγές, αμφισβητεί την αντικειμενικότητα του εγγράφου Έιντε.
Κατηγορεί τον Έιντε ότι δεν έχει καταγράψει τις απόψεις όπως τις παρουσίασε το Υπουργείο, άλλα τις διαστρέβλωσε.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε στο 9σελιδο «προσχέδιο» του Έιντε με ένα 10σελιδο έγγραφο που κωδικοποιεί όλες τις ελληνικές θέσεις, εκφράζει τις ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην ουσία και στην μορφή του εγγράφου Έιντε και θέτει μια σειρά κρίσιμα ζητήματα για την διαπραγμάτευση του Κεφαλαίου της Ασφάλειας στο Κυπριακό.
Το σε πολύ έντονο ύφος κείμενο του, ο Νίκος Κοτζιάς το δημοσιοποίησε στο γραφείο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην Κομισιόν και στον κ. Τιττεμανς και την κ. Μογκερίνι που θα εμπλακούν στην Διάσκεψη, καθώς και στο Βερολίνο και στα πέντε Μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, καθώς θεωρήθηκε αναγκαίο να είναι όλοι οι διεθνείς παράγοντες εγκαίρως ενημερωμένοι για το τι ακριβώς συμβαίνει με την Διάσκεψη στην Ελβετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη και θεμελιακή ένσταση της Αθήνας είναι ότι στο έγγραφο του ο Έιντε ενώ υποτίθεται θα κατέγραφε τις θέσεις που είχαν μέχρι τώρα παρουσιάσει οι πλευρές, είτε διέγραψε είτε παραποίησε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.
Λόγου χάριν, το σύμφωνο φιλίας πού προτείνει η Ελλάδα δεν έχει στρατιωτική διάσταση, ενώ ο Έιντε δεν θέτει ως κεντρικό το ζήτημα της καταργήσεως των εγγυήσεων.