Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στον Λευκό Οίκο έχουν σύμβουλο αναλυτή του Θουκυδίδη που αδυνατεί να κατανοήσει τον Θουκυδίδη

Στον Λευκό Οίκο έχουν σύμβουλο αναλυτή του Θουκυδίδη που αδυνατεί να κατανοήσει τον Θουκυδίδη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έχει σημασία να γνωρίζεις ότι η κληρονομιά ενός λαού εμπνέει και «φωτίζει» τους συνεργάτες ή και τους ίδιους τους ηγέτες του κόσμου.

Μεγαλύτερη σημασία, ωστόσο, έχει να διδάσκεσαι από το ιστορικό παρελθόν, ώστε να δημιουργείς σε στέρεες βάσεις το μέλλον.

Το Politico αποκαλύπτει το πώς ο αρχαίος Έλληνας συγγραφέας και ιστορικός, Θουκυδίδης, «κατέκτησε» τον Λευκό Οίκο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μία ιστορία, που σχετίζεται και με όλα τα παραπάνω.

Το μυστικό ακούει στο όνομα Γκράχαμ Άλισον. Πρόκειται για έναν ακαδημαϊκό με μεγάλη εμπειρία στον Λευκό Οίκο, καθώς ήταν ένας από τους συμβούλους των προέδρων Ρίγκαν και Κλίντον.

Ο κ. Γκράχαμ παρουσιάστηκε στην οικία του πρώτου Αμερικανού πολίτη, προκειμένου να αναλύσει στο στρατηγικό επιτελείο του Προέδρου τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Στο σημείο αυτό, εισήλθε στη συζήτηση ο Θουκυδίδης.

Ο 77χρονος γνωρίζει πολύ καλά τη γραμματεία του αρχαίου Έλληνα ιστορικού, καθώς έχει γράψει σχετικό βιβλίο και ειδικότερα για τον Πεληποννησιακό Πόλεμο.

Στην ανάλυσή του στον Λευκό Οίκο, χρησιμοποίησε τη Σπάρτη και την Αθήνα, βάζοντας στη θέση τους τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο Γκράχαμ Άλισον επικαλέστηκε το βασικό ιστορικό συμπέρασμα για τα αίτια του αρχαίου πολέμου.

Η Αθήνα αύξησε την επιρροή και τη δύναμή της, επέκτεινε το εμπόριό της και η πανίσχυρη Σπάρτη άρχισε να ανησυχεί.

Όταν η Κόρινθος διαμαρτυρήθηκε για τα συμφέροντά της στις αποικίες του Ιονίου, τότε η Σπάρτη είχε την αφορμή που ζητούσε, προκειμένου να ξεκινήσει τον πόλεμο.

Στη θέση της Αθήνας, είπε ο Γκράχαμ Άλισον και αναφέρει το Poitico, είναι σήμερα η Κίνα.

Στη θέση της Σπάρτης, οι ΗΠΑ.

Οι λόγοι είναι ίδιοι και είναι ικανοί να προκαλέσουν μεγάλες εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, οι οποίες μπορεί να οδηγηθούν σε πόλεμο.

Ο κ. Άλισον αποκάλεσε τη σημερινή κατάσταση «παγίδα του Θουκυδίδη» και απασχολεί τους συνεργάτες του Τραμπ, οι οποίοι διακρίνουν μία επιθετική πολιτική στις κινήσεις της Κίνας, σε μία περίοδο που διεξάγονται συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για έναν «διάλογο ασφαλείας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, σημειώνει το Politico, είναι απίθανο να ασχολείται με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό.

Το μόνο που είχε πει πριν καιρό, ήταν «μην ξεχνάτε ότι έρχομαι από τη Νέα Υόρκη και το μόνο που βλέπω είναι Έλληνες, είναι παντού» είχε συμπληρώσει, δηλώνοντας μάλιστα «τους αγαπώ».

Σχόλιο TRIBUNE: Η σύγκριση της Αθήνας με την Κίνα είναι άσχετη και αυθαίρετη. Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τον δρόμο της Αθήνας, δηλαδή του ισχυρού ναυτικού έθνους, διότι αυτό ήταν το χαρακτηριστικό εκείνης της αρχαίας δημοκρατίας. Δίχως να έχουμε διάθεση να κάνουμε διάλεξη περί Θουκυδίδη, προτείνουμε στον Λευκό Οίκο να βρει ιστορικό που να αντιλαμβάνεται τις αναλογίες στο σύνολό τους και όχι επιμέρους, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να ακολουθήσουν λάθος αναλύσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τουρκία για τους ηγέτες της Χαμάς – «Δεν μπορούν οι τρομοκράτες να ζουν άνετα σε συμμάχους μας»

Αμερικανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις από τον Μπλίνκεν για τη Χαμάς στην Τουρκία – Ανησυχία για μετατροπή της κατεχόμενης Κύπρου σε τζιχαντιστικό «οχυρό»

Ο Πούτιν ανοιχτός σε συζήτηση με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Οι Ρώσοι λένε ότι το Κίεβο «επιζητεί κλιμάκωση» – Τι σχολιάζουν οι Αμερικανοί

Πρώην όμηρος της Χαμάς: «Ξέρεις πόσα σώματα είδα; Ξέρεις πόση βία δέχτηκα;» (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr