Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε “την αποστολή ενισχύσεων” στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, δηλαδή την αποστολή Τούρκων στρατιωτών, που -αν και δεν λέγεται επισήμως- θα έχουν αποστολή να προστατεύσουν τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, που κατηγορείται ως υποστηρικτής και χρηματοδότης της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.
Ο νυν Εμίρης του Κατάρ, που εκτός από φιλοτζιχαντιστής αντιμετωπίζει και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, είναι φίλος και σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θαυμάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό που ένα άλογο κούρσας που αγόρασε πρόσφατα το ονόμασε Ερντογάν.
Η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε δύο μονάδες πεζικού, η μία του στρατού και η άλλη της στρατοχωροφυλακής, να μεταφερθούν στο μικρό κρατίδιο του Κόλπου και ζήτησε την έγκριση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Η πρόταση υποστηρίχθηκε από το ισλαμιστικό AKP και το ακροδεξιό MHP (Γκρίζοι Λύκοι).
Στην τουρκική βουλή η συζήτηση έγινε γύρω από τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ για την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στην επικράτεια του Κατάρ και βάσει ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας θα προωθηθεί και τμήμα της χωροφυλακής για “εκπαίδευση και κατάρτιση”.
Τουρκικά δημοσιεύματα σημειώνουν ότι αυτή τη στιγμή στο Κατάρ υπάρχουν πάνω από 200 Τούρκοι στρατιωτικοί σύμβουλοι.
Το τουρκικό στρατόπεδο σχεδιάσθηκε για να καλύπτει ανάγκες 5.000 ατόμων. Μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο της συμφωνίας με το Κατάρ ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων στο κρατίδιο (πόλη-κράτος) του Κατάρ αναμένεται να φθάσει σε αυτόν τον αριθμό.
Πολλές αραβικές χώρες από τις αρχές της εβδομάδας, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Υεμένη έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και έχουν επιβάλει κυρώσεις εναντίον του, κατηγορώντας το για “υποστήριξη της τρομοκρατίας”.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφέρθηκε στην κρίση στον Κόλπο λέγοντας ότι δεν βρήκε σωστές τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Κατάρ.