Ο Σαουδάραβας πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και έμπορος όπλων Αντνάν Κασόγκι, που φημιζόταν για το φανταχτερό στιλ ζωής του, πέθανε την Τρίτη στο Λονδίνο, σε ηλικία 82 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του.
Ο επιχειρηματίας, ο οποίος έπασχε από Πάρκινσον, άφησε την τελευταία του πνοή περιστοιχισμένος από τα παιδιά του.
Ποιος ήταν ο Κασόγκι
Ο Κασόγκι υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου στη δεκαετία του 1980, έχοντας ανάμειξη σε αρκετές περίεργες υποθέσεις, που συμπεριλάμβαναν εμπόριο όπλων.
Στο πέρασμα των ετών έμελλε να χάσει την επιχειρηματική του δύναμη, ενώ και η περιουσία του παρέμεινε μεν μεγάλη, ωστόσο γνώρισε σημαντική μείωση.
Ο Κασόγκι, τουρκικής καταγωγής, γεννήθηκε στη Μέκκα.
Ο πατέρας του ήταν ο προσωπικός γιατρός του βασιλιά Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ, ενώ η αδερφή του παντρεύτηκε τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ και ήταν μητέρα του Ντόντι Αλ Φαγέντ.
Ο ίδιος έκανε σπουδές στην Αλεξάνδρεια και στις ΗΠΑ και στη συνέχεια ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα, που μεταξύ άλλων περιλάμβανε τη μεσολάβηση για την πώληση όπλων από αμερικανικές εταιρείες στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, παρά το σχετικό εμπάργκο.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων της αμφιλεγόμενης αυτής προσωπικότητας ήταν και η φερόμενη συμμετοχή του στην κατάχρηση του κρατικού πλούτου των Φιλιππίνων από τον δικτάτορα Μάρκος και την οικογένειά του.
Πέρα από την πολυέξοδη ζωή του και το προκλητικό lifestyle του, ο Κασόγκι έμεινε στην ιστορία για την ανάμειξή του στο σκάνδαλο «Ιράν-Κόντρα», στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ρόναλντ Ρίγκαν.
Το σκάνδαλο αυτό συντάραξε τότε τον Λευκό Οίκο, όταν αποκαλύφθηκε ότι ανώτερα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης πουλούσαν όπλα στο Ιράν, κατά παραβίαση του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στους μουλάδες μετά την Ισλαμική Επανάσταση και την επιδείνωση των διμερών σχέσεων που έφερε η σύλληψη των Αμερικανών ομήρων στην πρεσβεία της Τεχεράνης.
Τα χρήματα από τα όπλα αυτά πήγαιναν για τη χρηματοδότηση των (δεξιών) ανταρτών που πολεμούσαν το (αριστερό) καθεστώς της Νικαράγουας.
Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν είχε ακόμη τελειώσει και ο Ρίγκαν έπαιζε τότε με επιτυχία έναν ακόμη ρόλο στην πλούσια καριέρα του: του προστάτη του ελεύθερου κόσμου.
Στις σκοτεινές αυτές δοσοληψίες ο Κασόγκι, που ήταν παρών, συνελήφθη και κρατήθηκε για ένα διάστημα, για να απελευθερωθεί στη συνέχεια.
Το όνομα του Κασόγκι αναμείχθηκε επίσης σε μια άλλη ιστορία εκείνης της εποχής: τη λεηλασία του κρατικού πλούτου των Φιλιππίνων από τον δικτάτορα Μάρκος και την οικογένειά του. Δικάστηκε μάλιστα από αμερικανικό δικαστήριο -παρέα με την Ιμέλντα Μάρκος- για την υπόθεση αυτή και αθωώθηκε.
Ο Τύπος της εποχής του έδινε διαστάσεις ενός σύγχρονου Μίδα. Όταν το «Τime» τον έκανε εξώφυλλο, το 1987, έγραψε ότι ο Κασόγκι δαπανούσε τότε 250.000 δολάρια την ημέρα για να διατηρήσει το υψηλό στάτους του.
Ποσό ίσως υπερβολικό, αλλά δεν πρέπει να απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αν αναλογιστούμε τις βίλες, τα κότερα, τα πάρτι και τα call-girls που τον περιστοίχιζαν…
Στη διάρκεια των ετών, πάντως, έκανε όλο και λιγότερες δημόσιες εμφανίσεις, οι οποίες δεν χαρακτηρίζονταν πια από την χλιδή, στην οποία είχε συνηθίσει τον κόσμο και τα μέσα ενημέρωσης.