Οι αρχές του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) «αποδυναμώνονται γοργά», τονίζει, σε συνέντευξή του, ο τέως πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρώην πρόεδρος του κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου, αφήνοντας για πρώτη φορά αιχμές κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Γίναμε μάρτυρες ενός περιστατικού που λεγόνταν ‘Pelican Briefing’. Δυστυχώς, αυτό έγινε κατά πολλών στελεχών εντός του AKP», ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24.
Το Pelican Brief ήταν ανώνυμο ιστολόγιο στο WordPress το οποίο «ανέβηκε» διαδικτυακά την 1η Μαΐου 2016, με βασικό συντελεστή ανώνυμο ο οποίος δήλωνε υποστηρικτής του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Στο μπλογκ αναφερόταν ότι ο τότε πρωθυπουργός Νταβούτογλου είχε προδώσει τον πρόεδρο Ερντογάν, καθώς δεν προωθούσε αρκετά το σχέδιο για εκτελεστική προεδρία και, κατά τον συγγραφέα, συνεργαζόταν με τη Δύση και τους «δούρειους ίππους» της εντός Τουρκίας «για να ανατρέψουν τον αρχηγό».
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου παραιτήθηκε λίγες ημέρες αργότερα, αφήνοντας τη θέση του στον νυν πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.
“Διεξάγονται δολοφονίες χαρακτήρων μέσω φημών”
«Διεξάγονται δολοφονίες χαρακτήρων μέσω φημών. Εκείνο που μας στενοχώρησε περισσότερο ήταν η σιωπή των φίλων μας για το θέμα», πρόσθεσε ο τέως πρωθυπουργός της Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει κατά του επικεφαλής της Διεύθυνησης Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμάτ Γκορμέζ.
Ο κ. Νταβούτογλου, όπως και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, δεν έλαβαν μέρος σε επίσημο γεύμα το οποίο παρέθεσε στην Άγκυρα ο κ. Γιλντιρίμ στις 5 Ιουνίου. Στο τραπέζι του πρωθυπουργού της Τουρκίας υπήρχαν θέσεις για τους δύο άνδρες, οι οποίες όμως έμειναν κενές.
Ο γαμπρός του Μπουλέντ Αρίντς, Εκρέμ Γετέρ, συνελήφθη πρόσφατα ως ύποπτος για σχέσεις με τη «Φετουλαχική Τρομοκρατική Οργάνωση» (FETÖ), όπως αποκαλούν οι τουρκικές αρχές το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, Τούρκου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ο Ταγίπ Ερντογάν διαδέχθηκε τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στην προεδρία του AKP στις 21 Μαΐου, καθώς, με βάση τη συνταγματική αναθεώρηση, ο επικεφαλής του κράτους έχει δικαίωμα να έχει κομματική ιδιότητα.