Με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια και το 84% των Γάλλων να ζητούν ενίσχυση της αστυνόμευσης στις γειτονιές τους, οι πολίτες της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας προσέρχονται εκ νέου στις κάλπες.
Στις 11 Ιουνίου διεξάγεται ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών (ο δεύτερος είναι 18 Ιουνίου), ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο «τρίτος γύρος» για τον 39χρονο πρόεδρο της Γαλλίας, το κόμμα του οποίου, «Η Δημοκρατία σε Κίνηση» (“La Republique en Marche”- “LRM” ), φιλοδοξεί να ελέγξει την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης, ώστε να μην υποχρεωθεί σε μια δύσκολη συγκατοίκηση.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι με το μέρος του Μακρόν, σκορπώντας χαμόγελα στο επιτελείο του.
Το κεντρώο “LRM” μαζί με τον κεντροδεξιό σύμμαχό του, το MoDem (με ηγέτη τον Φρανσουά Μπαιρού) κυμαίνονται γύρω στο 29-30% έναντι 20-22% της κεντροδεξιάς συμμαχίας, των Ρεπουμπλικανών και του “UDI”.
Tο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν περιορίζεται στο 17-18% και η «Ανυπότακτη Γαλλία» του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν στο 15%.
Αναλαμβάνοντας την προεδρία, οι πρώτες κινήσεις του Μακρόν αποσκοπούσαν στη δημοσιονομική σταθεροποίηση, με επώδυνα μέτρα για το εργασιακό και τις κρατικές δαπάνες, αλλά και διαπραγμάτευση με τη Γερμανία για μια αναδιάρθρωση της ευρωζώνης σε πιο αναπτυξιακή κατεύθυνση, με ισχυρότερο πολιτικό έλεγχο.
Σχετικά με το Εθνικό Μέτωπο και τον κίνδυνο που εγκυμονεί, αν και έχει αποδυναμωθεί, θα ήταν μεγάλο λάθος να σημάνει κανείς λήξη συναγερμού”, υποστηρίζει ο ιστορικός Ροζέ Μαρτελί, διευθυντής της επιθεώρησης “Regards”.
“Είναι αλήθεια ότι το Εθνικό Μέτωπο απειλείται με διπλή διάσπαση. Από τη μια ο Φλοριάν Φιλιπό, νούμερο δύο του κόμματος, απειλεί να φύγει αν η Μαρίν Λεπέν εγκαταλείψει τη θέση για έξοδο από το ευρώ, όπως έχει υπονοήσει. Από την άλλη, η ανιψιά της Μαριόν μπορεί να προκαλέσει διάσπαση, παίρνοντας μαζί της τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς του παππού της”.