Ο Κώστας Βενιζέλος σε άρθρο γνώμης του στον Φιλελεύθερο με τίτλο «Άστοχων τακτικισμών παγίδευση», αναφερόμενος στη συνάντηση Αναστασιάδη–Ακιντζή στη Νέα Υόρκη στον ΟΗΕ, γράφει:
Το αυριανό δείπνο στη Νέα Υόρκη του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και οικοδεσπότη τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν προέκυψε από το πουθενά.
Πρόκειται για μια κίνηση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η ύστατη πριν την αποχώρησή του, ο οποίος δια του Γ.Γ. έστειλε τις προσκλήσεις μετά την επίσκεψη στο τρίγωνο Αθήνα, Λευκωσία, Άγκυρα.
Το αυριανό δείπνο είναι αποτέλεσμα και του εγκλωβισμού της Λευκωσίας σε παιγνίδια τακτικής.
Για την ακρίβεια, τακτικισμών.
Από φόβο μην επιρριφθούν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για το προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο, άρχισαν οι διαδικαστικές ιδέες και προτάσεις.
Η πολιτική, όμως, είναι κυρίως πρόβλεψη και όχι άστοχοι τακτικισμοί.
Και η πολιτική πρόβλεψη ποια είναι για την προοπτική επιτυχίας μιας νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη;
Λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις (συνέντευξη Τσαβούσογλου στον «Φ»), είναι πρόδηλο πως η τουρκική στάση παραμένει αναλλοίωτη.
Συνεπώς υπό τις σημερινές συνθήκες μια νέα Γενεύη θα οδηγήσει πιθανότατα στην κατάρρευση της διαδικασίας. Και αυτό θα είναι το τέλος.
Οι τακτικισμοί της Λευκωσίας υιοθετούνται και προωθούνται έχοντας ένα βασικό χαρακτηριστικό. Αρνούνται την πραγματικότητα.
Και η πραγματικότητα είναι τα δεδομένα που διαμορφώνει η τουρκική συμπεριφορά.
Σε μια νέα Γενεύη ουσιαστικά θα κυνηγούμε το ανέφικτο, εκτός κι εάν, πράγμα απίθανο, υπάρξει ολοκληρωτική στροφή της Άγκυρας και υιοθετήσει μια άλλη προσέγγιση στο Κυπριακό.
Η Τουρκία δεν έχει κόστος. Και στην Διάσκεψη του περασμένου Ιανουαρίου έδωσε δείγματα γραφής.
Επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της στα θέματα της Ασφάλειας/Εγγυήσεων και έθεσε στο τραπέζι μια νέα αξίωση, που εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία (όχι τους Ε/Κ και τους Τ/Κ):
Ζητά την εφαρμογή για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι προφανές πως ο Γενικός Γραμματέας, αποδεχόμενος τις συμβουλές τού υπό αναχώρηση συμβούλου του, οργανώνει αυτό το δείπνο για να παρουσιάσει ιδέες και προτάσεις για το τι δέον γενέσθαι στο Κυπριακό. Για τα επόμενα βήματα στη διαδικασία. Δεν τους προσκαλεί για να τους ακούσει μόνο. Ποια θα είναι η στάση μας σε αυτά που θα προταθούν;
Τη στιγμή που οι τακτικισμοί που υιοθετούνται είναι να αποφύγουμε την σε βάρος μας επίρριψη ευθυνών;
Η Λευκωσία εγκλωβίστηκε στη μέγγενη των πιέσεων που ασκούνται πανταχόθεν με στόχο τη σύγκληση Διάσκεψης στη Γενεύη για μια καταληκτική συζήτηση στο Κυπριακό.
Το σκηνικό του δείπνου στήθηκε ενώ υπήρξαν οι προειδοποιητικές απειλητικές βολές από την Τουρκία για τις γεωτρήσεις και η επανάληψή τους από τον κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Σε αυτό το δείπνο η ελληνική κυπριακή πλευρά σύρεται όπως ενδεχομένως θα συρθεί και σε μια νέα Γενεύη.
Την ίδια ώρα, δεν είναι αρκετό να επαναλαμβάνεται πως η ακολουθούμενη πολιτική έχει αποτύχει και μάλιστα διά του καλύτερου εκφραστή της.
Δεν είναι αρκετό να διαπιστώνεται πως αυτή η πολιτική δεν έχει συνοχή ούτε και αποτέλεσμα, πλην της επιδείνωσης των δεδομένων.
Αυτό που προέχει είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής. Με συγκεκριμένες προτάσεις.
ΣΗΜ.: Στα δύσκολα δεν εξυπηρετεί κανένα ο πολυκερματισμός των δυνάμεων. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να επιμένει στις προϋποθέσεις που έχει θέσει μέχρι τέλους και θα έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας.