Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Xωρίς τη Μέι το ντιμπέιτ στη Βρετανία – Ποιος ήταν ο νικητής

Xωρίς τη Μέι το ντιμπέιτ στη Βρετανία – Ποιος ήταν ο νικητής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με κατηγορίες προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για την απόφαση της να μη συμμετάσχει πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης το τηλεοπτικό ντιμπέιτ του BBC με τους αρχηγούς έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, μια βδομάδα πριν τις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Τους κυβερνώντες Συντηρητικούς εκπροσώπησε η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

Με την ανταλλαγή επιχειρημάτων να γίνεται συχνά σε έντονο ύφος και με προσωπικές αναφορές μεταξύ των συμμετεχόντων η Ραντ προσπάθησε να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησης.

Δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις από τους υπόλοιπους πολιτικούς για τις περικοπές που έχουν γίνει στη χρηματοδότηση δημοσίων υπηρεσιών, για να απαντήσει ότι για τη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών και την ευημερία των πολιτών απαιτείται μία ισχυρή οικονομία.

«Αυτό απαιτεί δύσκολες αποφάσεις που κανένα από τα υπόλοιπα παρόντα κόμματα δεν είναι διατεθειμένο να πάρει», απάντησε η υπουργός Εσωτερικών.

Όταν, ωστόσο, ζήτησε από το κοινό που παρακολουθούσε από κοντά τη συζήτηση να κρίνει τους Συντηρητικούς από το έργο τους, ακούστηκε ένα μαζικό αυθόρμητο γέλιο από το ακροατήριο.

Στο τέλος της βραδιάς η Ραντ σχολίασε ότι οι λογομαχίες μεταξύ των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών αποδεικνύει ότι μία κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν θα ήταν ένας «συνασπισμός του χάους».

Πρόκειται για φράση που χρησιμοποιούν συνεχώς οι Συντηρητικοί αντιπαραβάλλοντας την προοπτική αυτού του «χάους» με την «ισχυρή και σταθερή» διακυβέρνηση που υπόσχεται η Τερέζα Μέι.

Από την πλευρά του ο Κόρμπιν σχολίασε ότι μία νέα πενταετία διακυβέρνησης των Συντηρητικών θα σημάνει νέες περικοπές στις δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγεία και την αστυνομία.

Η Ραντ κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών για τις υποσχέσεις του περί αύξησης φόρων και κρατικών δαπανών κάνοντας λόγο για ένα «μαγικό χρηματόδεντρο».

Ο Κόρμπιν σε έντονο ύφος ρώτησε την Ραντ αν έχει επισκεφθεί ποτέ οργανωμένα συσσίτια, αν έχει δει τους άστεγους ανθρώπους που κοιμούνται σε σταθμούς τρένων και αν έχει γνώση των επιπέδων φτώχειας, φαινόμενα που απέδωσε στη μείωση των κρατικών επιδομάτων πρόνοιας από την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Η Κάρολαϊν Γκριν των Πρασίνων κατηγόρησε την Ραντ για «προσβολή» των πιο αδύναμων στη βρετανική κοινωνία με τις θέσεις της για τους δικαιούχους επιδομάτων.

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό η Λούκας τάχθηκε υπέρ μίας ανοιχτής και ανεκτικής κοινωνίας.

Ο Πολ Νάταλ του UKIP εστίασε περισσότερο στη μετανάστευση, κάνοντας λόγο για «μη βιώσιμα επίπεδα».

Υποστήριξε ότι το κόμμα του θα υιοθετούσε ένα σύστημα αξιολόγησης επίδοξων μεταναστών ανάλογα με την επαγγελματική τους ειδίκευση, ανάλογο με αυτό της Αυστραλίας.

Ο Τιμ Φάρον των Φιλελεύθερων Δημοκρατών κατηγόρησε την κυβέρνηση και το UKIP για «δαιμονοποίηση» των μεταναστών και για την επιλογή του «σκληρού» Brexit.

Ήταν δε εξαιρετικά επικριτικός απέναντι στην πρωθυπουργό για την απόφασή της να μην εμφανιστεί ενώπιον του τηλεοπτικού κοινού, λέγοντας ότι η κα Μέι δε θεωρεί πως οι πολίτες αξίζουν λίγο από το χρόνο της.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) στη Βουλή των Κοινοτήτων Άνγκους Ρόμπερτσον εστίασε στις αμφιλεγόμενες προτάσεις που περιέχονται στο μανιφέστο των Συντηρητικών για τον τρόπο κάλυψης του κόστους της κοινωνικής περίθαλψης ιδιωτών και για την αυστηροποίηση των κριτηρίων διάθεσης του χειμερινού επιδόματος θέρμανσης σε συνταξιούχους.

Στο ντιμπέιτ συμμετείχε επίσης η Λιάν Γουντ του μεγαλύτερου ουαλικού κόμματος, του Plaid Cymru, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα που αφορούν την Ουαλία.

Ο Κόρμπιν, εξάλλου, υποχρεώθηκε να υπερασπιστεί την ομιλία που είχε κάνει στην αρχή της εβδομάδας με την οποία συνέδεε τις τρομοκρατικές επιθέσεις επί βρετανικού εδάφους με τις βρετανικές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό, όπως στη Λιβύη.

Έκανε λόγο για δημιουργία ακυβέρνητων χωρών, κάτι που προκαλεί αστάθεια και ευρείες συνέπειες.

Απαντώντας στο σχόλιο της Άμπερ Ραντ πως ο ηγέτης των Εργατικών έχει υπερηφανευθεί στο παρελθόν ότι επί 30 χρόνια αντιτάσσεται ως βουλευτής σε κάθε αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, ο Κόρμπιν υπενθύμισε ότι και η Τερέζα Μέι μαζί με άλλους Συντηρητικούς είχαν καταψηφίσει αντιτρομοκρατικά μέτρα το 2005.

«Η αντίθεσή μου στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία δεν είναι αντίθεση στην προστασία μας από την τρομοκρατία. Απλά λέω ότι πρέπει να υπάρχει δικαστική εποπτεία όσων γίνονται εξ ονόματός μας», είπε ο Κόρμπιν.

Οι πολιτικοί σχολιαστές στη Βρετανία εκτιμούν ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ξεχώρισε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ και κανένας δεν υπέπεσε σε κάποιο μεγάλο ολίσθημα. Προσθέτουν δε ότι σε κάποια σημεία το σχήμα με επτά συμμετέχοντες ήταν κουραστικό.

Στο μεταξύ, ακόμα μεγαλύτερη μείωση της διαφοράς μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών δείχνει η δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times.

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 8ης Ιουνίου το κυβερνών κόμμα της Τερέζα Μέι συγκεντρώνει 42% στην πρόθεση ψήφου έναντι 39% των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η επίδοση αυτή είναι η καλύτερη για τους Εργατικούς σε δημοσκόπηση της συγκεκριμένης εταιρείας από τον Φεβρουάριο του 2014.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Έλον Μασκ: Παρεμβάσεις υπέρ ακροδεξιών κομμάτων σε Γερμανία και Βρετανία

Τέσσερις τροφές κατά της δυσκοιλιότητας προτείνει Βρετανός γιατρός

Ο Έλον Μασκ χαρακτηρίζει σωτήρα της Γερμανίας το ακροδεξιό κόμμα AfD

Γερμανία: Έπεσε η κυβέρνηση Σολτς – Πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου

Το Λονδίνο σε απευθείας «διπλωματικές επαφές» με τους ισλαμιστές της HTS

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr