Διαβάστε σχετικά για Frankfurter Allgemeine Zeitung, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,
“Ποιες βλέψεις έχει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για το βόρειο τμήμα της Κύπρου;”, το ερώτημα απασχολεί τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, με αφορμή συζήτηση που διοργάνωσε το ίδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ με τη συμμετοχή Ελλήνων, Ελληνοκυπρίων και Γερμανών ακαδημαϊκών, διπλωματών, εμπειρογνωμόνων και δημοσιογράφων.
Ο τόπος της συνάντησης που γίνεται τα τελευταία 20 χρόνια δεν ήταν για πρώτη φορά κάποιο ξενοδοχείο της Τουρκίας, «όπου ακόμη και οι τοίχοι έχουν αυτιά», αλλά το Βερολίνο, κάτι που αποδεικνύει και πάλι πόσο επικίνδυνη για ορισμένους τούρκους συμμετέχοντας είναι η ελεύθερη έκφραση γνώμης.
Στη συνάντηση συμμετείχε ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Μίχαελ Μάρτενς, ο οποίος στο άρθρο του μεταφέρει τους προβληματισμούς των συμμετεχόντων.
«Μια τυπική προσάρτηση του βόρειου τμήματος δεν ανήκει στα συμφέροντα της τουρκικής κυβέρνησης, διότι θα σήμαινε προσάρτηση εδάφους της ΕΕ. Περισσότερο τη συμφέρει ένα κράτος μαριονέττα» ήταν μια από τις απόψεις που εκφράστηκαν, αλλά που συνάντησε σοβαρό αντίλογο.
«Όποιος πιστεύει ότι ο Ερντογάν φοβάται να κάνει την βόρεια Κύπρο τουρκική επαρχία, πλανάται οικτρά», αντέκρουσε κάποιος άλλος συμμετέχων.
«Εάν ο Ερντογάν θεωρεί ότι η εκδοχή της προσάρτησης παρουσιάζει πλεονεκτήματα για τον ίδιο, δεν θα διστάσει να το κάνει για να προσβάλει άλλη μια φορά την ΕΕ.
“Με την προσάρτηση ο Τούρκος πρόεδρος θα έμπαινε οριστικά στο ίδιο κλαμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, που προσάρτησε την Κριμαία», επεσήμανε.
Κάποιος Κύπριος συμμετέχων ανέφερε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια λανθάνουσα προσάρτηση,καθώς η κυβέρνηση του μη αναγνωρισμένου διεθνώς κράτους της βόρειας Κύπρου μόλις μετέφερε 25.000 τούρκους από την Ανατολία δίνοντάς τους μάλιστα και «υπηκοότητα».
Η τακτική εποικισμού από Τούρκους της Ανατολής με εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής από τους ντόπιους Τούρκοκύπριους δεν αποτελεί εφεύρημα του Ερντογάν, λέει, γίνεται από δεκαετίες και με αυτόν τον τρόπο «τουρκοποιείται» το βόρειο τμήμα της νήσου.