Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τις διαρροές σχετικά με την έρευνα της βρετανικής Αστυνομίας για τη φονική βομβιστική επίθεση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο Μάντσεστερ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.
Μιλώντας στο πλάι του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο, ο κ. Τίλερσον είπε ότι «σε όλη την Αμερική καρδιές έχουν ραγίσει» με την είδηση της επίθεσης σε ανθρώπους που παρακολουθούσαν μια συναυλία της νεαρής Αμερικανής ελληνικής καταγωγής ποπ τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε.
Η βρετανική Αστυνομία ανέστειλε για λίγο την ανταλλαγή πληροφοριών με τις ΗΠΑ την Πέμπτη, μετά την επανειλημμένη εμφάνιση εμπιστευτικών στοιχείων της έρευνας σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
«Αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη για αυτό και προφανώς λυπούμαστε για ό,τι συνέβη», είπε ο κ. Τίλερσον.
«Όσον αφορά τη δημοσίευση πληροφοριών με ανάρμοστο τρόπο, οπωσδήποτε την καταδικάζουμε».
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι αναμένει η στενή σχέση ασφαλείας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία θα αποδειχθεί ανθεκτική στις διαρροές.
Ποια είναι η Αριάνα Γκράντε
Η 23χρονη Αριάνα Γκράντε μεγάλωσε ως ρωμαιοκαθολική αλλά από την ηλικία των δώδεκα μελετούσε την εβραϊκή Καμπάλα.
Εγκατέλειψε τον ρωμαιοκαθολικισμό και ασπάστηκε την Καμπάλα όταν ο πάπας Βενέδικτος κράτησε στάση αρνητική προς την ομοφυλοφιλία επειδή ο ετεροθαλής αδελφός της είναι ομοφυλόφιλος.
Όπως η ίδια έγραψε στο Twitter στις 11 Απριλίου 2014, “μόλις ανακάλυψα ότι οι παππούδες μου ήταν κυρίως Έλληνες και κατά ένα μέρος βορειοαφρικανοί. Νόμιζα ότι ήμουν Ιταλίδα… Ποια είμαι; Ολόκληρη η ζωή μου είναι ένα ψέμα”.
Το γεγονός ότι η νεαρή τραγουδίστρια δηλώνει Καμπαλίστρια πιθανώς και να έπαιξε τον ρόλο της στην απόφαση του Ισλαμικού Κράτους να επιτεθεί στη συναυλία της.
Ως Καμπάλα ονομάζεται η απόκρυφη παράδοση των Εβραίων. Διαδόθηκε και στο ευρύτερο κοινό από τον φιλόσοφο και ουμανιστή Τζιοβάνι Πίκο ντελα Μιράντολα τον 15ο αιώνα.
Η Καμπάλα έχει ρίζες στην Τορά της Εβραϊκής Βίβλου και στο Ταλμούδ και περιλαμβάνει στοιχεία προφορικών παραδόσεων πολλών αιώνων, μεταξύ των οποίων και γνωστικισμού, νεοπλατωνισμού και χριστιανισμού.