Toν πρώτο αστυνομικό-ρομπότ θέτει δοκιμαστικά σε υπηρεσία η αστυνομία του Ντουμπάι για να εξυπηρετεί πολίτες και τουρίστες.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Gulf News, ο πρώτος ρομποτικός αστυνομικός στον κόσμο «ενεργοποιήθηκε» επίσημα στο πλαίσιο των εγκαινίων του 4ου GISEC (Gulf Information Security Expo and Conference).
Το εν λόγω ανθρωποειδές ρομπότ, ύψους 1,7 μέτρων και βάρους 100 κιλών, διαθέτει ανιχνευτή κίνησης που του επιτρέπει να αναγνωρίζει χειρονομίες από απόσταση μέχρι και 1,5 μέτρων. Ακόμη, όπως αναφέρθηκε, μπορεί να «αντιλαμβάνεται» τα συναισθήματα και τις εκφράσεις προσώπου αυτού που έχει απέναντί του- το αν είναι χαρούμενος, λυπημένος, χαμογελαστός κ.α.- και μπορεί να αλλάζει τη δική του έκφραση και τους χαιρετισμούς ανάλογα, ώστε να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο άνετα.
Κατά τις περιπολίες του, το ρομπότ (που ενσωματώνει τεχνολογίες Internet of Things, Τεχνητής Νοημοσύνης κ.α.) θα χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για να βοηθά τους αστυνομικούς να εντοπίζουν και να συλλαμβάνουν κακοποιούς, ενώ επίσης θα μεταδίδει ζωντανό βίντεο στο κέντρο ελέγχου της αστυνομίας.
«Με στόχο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στα εμπορικά κέντρα και στους δρόμους, ο “robocop” είναι η πιο πρόσφατη “έξυπνη” προσθήκη στη δύναμη της αστυνομίας και έχει σχεδιαστεί για να μας βοηθήσει να πολεμήσουμε το έγκλημα, να κρατήσουμε την πόλη ασφαλή και να βελτιώσουμε τα επίπεδα ευτυχίας» είπε ο ταξίαρχος Χαλίντ Νάσερ αλ Ραζουκί, αρμόδιος αξιωματικός της αστυνομίας του Ντουμπάι, προσθέτοντας ότι η έναρξη χρήσης του πρώτου επιχειρησιακού «robocop» αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για το εμιράτο και ένα βήμα προς την υλοποίηση του οράματος του Ντουμπάι να βρεθεί στην κορυφή της χρήσης τεχνολογιών «έξυπνων» πόλεων.
Το ρομπότ (που, προς το παρόν, είναι μόνο ένα) αναλαμβάνει καθήκοντα σε πολυσύχναστες περιοχές της πόλης από σήμερα, Τετάρτη. Διαθέτει ενσωματωμένη συσκευή tablet, που επιτρέπει στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν αστυνομικές υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας κάρτες για πληρωμές κλπ. Επίσης, μπορεί να επικοινωνήσει σε έξι γλώσσες, περιλαμβανομένων των αραβικών και των αγγλικών, κουβεντιάζοντας με το κοινό- ακόμα και να χαιρετήσει στρατιωτικά. Τα συστήματά του του επιτρέπουν να συνδέεται με διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες, εφαρμογές κ.α.
Σημειώνεται πως, όπως αναφερόταν σε παλαιότερο δημοσίευμα του Gulf News, η αστυνομία του Ντουμπάι σχεδιάζει το 25% της δύναμής της να αποτελείται από ρομπότ ως το 2030.