Συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είχε το πρωί της Τετάρτης, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Έιντε, ο οποίος στη συνέχεια μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Στόχος να επιτευχθεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και η σύγκληση νέας πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη, πριν αρχίσουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στα μέσα Ιουλίου.
Ο Έιντε δήλωσε πως είχε μία λεπτομερή συζήτηση με τον Κύπριο πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, «η οποία επικεντρώθηκε στο κατά πόσο μπορεί να βρεθεί συμφωνία μεταξύ των ηγετών για επιστροφή σε μία νέα διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, καθώς επίσης και για τις απαραίτητες λεπτομέρειες επί του θέματος».
Όπως σημείωσε, η δουλειά του πιθανόν να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.
«Διαπιστώνω ότι υπάρχει κοινή θέληση για να προσπαθήσουν να βρουν μία κοινή θέση» συμπλήρωσε, ενώ σε ερώτηση τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμβιβαστική κατάσταση, απάντησε ότι γίνεται προσπάθεια για συμβιβασμό ή μάλλον κοινό έδαφος.
«Δεν υπάρχει λόγος να μεταβούν στη Γενεύη απλώς και μόνο για να μεταβούν στη Γενεύη. Πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι κάτι τέτοιο θα έχει την απαραίτητη κατάληξη σε όλη τη δουλειά που γίνεται για δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των θεμάτων που μπορούν να συζητηθούν μόνο παρουσία των εγγυητριών», υπογράμμισε.
Δεν έχουμε τελειώσει. Η διπλωματία του πήγαινε – έλα θα συνεχίσει, σημείωσε, προσθέτοντας πως δεν θα πει πολλά για το τί έγινε στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασίαδη πριν μιλήσει με τον κ. Ακιντζί.
Ο Έιντε σημείωσε πως «υπάρχει ακόμη κάποια απόσταση να καλυφθεί» και πρόσθεσε πως η δουλειά που γίνεται θα συνεχιστεί όχι μόνο σήμερα αλλά ίσως και τις επόμενες ημέρες.
«Βλέπω πως υπάρχει κοινή θέληση για μια προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινής πλατφόρμας», ανέφερε, προσθέτοντας πως η διαδικασία είναι και παραμένει υπό την καθοδήγηση των ηγετών.
“Έτσι πρέπει να είναι η δική τους επιθυμία να διανύσουν το τελευταίο μίλι και να πάνε στη Γενεύη και ασφαλώς ενώ το κάνω αυτό, είμαι επίσης σε επαφή με τις εγγυήτριες δυνάμεις”, επεσήμανε.
Πρόσθεσε πως «οι κύριοι παίκτες είναι ασφαλώς οι Κύπριοι. Και οι πιο σημαντικές συζητήσεις που έχω τώρα είναι με τους δυο ηγέτες εδώ στην Κύπρο», ανέφερε.
Ερωτηθείς εάν μετέφερε κάποια ενδιάμεση πρόταση, ο Έιντε επεσήμανε πως βασικά ακούει τους ηγέτες αποτυπώνοντας το τί χρειάζονται και το τί επιθυμούν, και μετά η προσπάθεια είναι να γίνουν αυτά συμβατά.
«Αλλά είναι οι δικές τους ιδέες που αποτελούν την πρώτη ύλη επί της οποίας εργαζόμαστε», πρόσθεσε.
Κληθείς να πει τί θα γίνει εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των δυο ηγετών, ο κ. Άιντα είπε πως αυτή τη στιγμή η προσπάθεια είναι “να εξευρεθεί ένα συμβιβασμός ή καλύτερα κοινό έδαφος, κοινή πλατφόρμα”.
Πρόσθεσε πως και οι δυο πλευρές συμφωνούν ότι «δεν υπάρχει λόγος να πάνε στη Γενεύη απλά για να πάνε στη Γενεύη, απλά να περάσουν κάποιες εβδομάδες στη Γενεύη, δεν υπάρχει νόημα για αυτό».
Σημείωσε πως πρέπει να υπάρχει η αίσθηση πως αυτό θα φέρει την απαραίτητη κατάληξη σε όλη αυτή τη δουλειά που γίνεται για δυο χρόνια, περιλαμβανομένων των θεμάτων που μπορούν να συζητηθούν μόνο στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων.
«Αυτό είναι που ψάχνουμε. Αισθάνομαι ότι και οι δυο ηγέτες θα ήθελαν να συμβεί αυτό αλλά επίσης θέλουν να είναι βέβαιοι ότι θα είναι χρήσιμο», ανέφερε.
Ο Έιντε είπε πως η προσπάθεια αυτή μπορεί να μην πετύχει, αλλά θα επανέλθει στο τί θα γίνει εάν δεν πετύχει. Αυτή τη στιγμή επικεντρώνομαι μόνο στο να τους βοηθήσω για να πετύχει, σημείωσε.
Στο μεταξύ, σχολιάζοντας προχθεσινή δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, κάλεσε τον Ν. Αναστασιάδη «να παραιτηθεί από όρους και προϋποθέσεις και να δείξει ετοιμότητα για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».
“Καμία πλευρά δεν πρέπει να ζητήσει παύση των συνομιλιών”, δήλωσε ο Ακιντζί, προσθέτοντας πως η διάσκεψη για το Κυπριακό πρέπει να έχει ως τερματικό σταθμό τη λύση.
Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της κατάθεσης χαρτών στο εδαφικό στο Μον Πελερέν.
Ο ίδιος ανέφερε πως «παρά τη θετική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς, τους τελευταίους μήνες δεν σημειώθηκε πρόοδος σε διάφορα πεδία, όπως της διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών, οικονομίας, Ε.Ε., και περιουσιακού».
Επίσης, δεν διασαφηνίστηκαν, όπως είπε, κάποια θέματα, τα οποία απασχολούν τις δύο πλευρές από το παρελθόν μέχρι και σήμερα.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δυσκολεύεται να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα με την τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στο ακανθώδες ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.