Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χριστοδουλίδης: Στόχος μας ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της Κύπρου

Χριστοδουλίδης: Στόχος μας ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Είμαστε σε μια διαδικασία που πάνω από όλα απαιτεί σοβαρότητα και προσήλωση στο στόχο του τερματισμού της τουρκικής κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας», τονίζει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερωτηθείς για τις υπαναχωρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, απαντά ως εξής: «δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να εμπλακούμε σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών».

Επίσης, αποκαλύπτει ότι στην πρόσφατη επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών «γίνεται, ανάμεσα σε άλλα, αναφορά και στο συγκεκριμένο θέμα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΑΛΗΘΕΙΑ», το οποίο καλείται να σχολιάσει ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει υπαναχωρήσει στα ακόλουθα σημεία:

– Θέλει δύο FIR, ενώ είχε συμφωνήσει σε ένα με μεταβατική περίοδο για δύο Air Control Center.

– Δεν δέχεται τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για διαφωνίες, που ενδέχεται να προκύψουν σε ζητήματα περιουσιών.

– Απορρίπτει ότι υπάρχει συνολικό πακέτο για εκπροσώπηση στην κεντρική κυβέρνηση.

– Θέτει οροφή στην απόκτηση περιουσίας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

– Θέλει να υπάρχει «πράσινη» γραμμή μέχρι να εναρμονιστούν πλήρως οι Τουρκοκύπριοι με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εξάλλου, ο Ν. Χριστοδουλίδης στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώνει ότι, με βάση την ενημέρωση που έχει η κυπριακή πλευρά, στη συνάντηση στο Πεκίνο μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, δεν έγινε συγκεκριμένη συζήτηση επί του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων και «δεν ακούστηκε κάτι καινούριο σε σχέση με τις προσεγγίσεις στο συγκεκριμένο θέμα».

Η Λευκωσία είχε μια πρώτη ενημέρωση την Κυριακή, ενώ χθες υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Αναστασιάδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πιο αναλυτική ενημέρωση θα γίνει κατά την αυριανή συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος θα μεταβεί στη Λευκωσία για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «ούτε συζητά, ούτε επιτρέπει συζήτηση για λύση μη λειτουργική που θα καταρρεύσει, αλλά ούτε και επιτρέπει να εξυφανθεί μια τέτοια λύση».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ν. Χριστοδουλίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έχει βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας “ΑΛΗΘΕΙΑ” για υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς σε έξι σημεία των διαπραγματεύσεων; Αν ναι, ενημέρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ΓΓ των ΗΕ με την πρόσφατη επιστολή του; Γενικότερα πώς θα χειριστεί το ζήτημα ο κ. Αναστασιάδης;

Είμαστε σε μια διαδικασία που πάνω από όλα απαιτεί σοβαρότητα και προσήλωση στον στόχο του τερματισμού της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν θεωρώ ορθό και σοβαρό να σχολιάσω το εν λόγω δημοσίευμα και πιο συγκεκριμένα τα έξι σημεία που αναφέρει.

Γενικότερα, δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να εμπλακούμε σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Αν αυτή ήταν η πρόθεση μας, θα το πράτταμε πολύ εύκολα. Δεν είναι όμως αυτός ο στόχος μας, γιατί για μας προτεραιότητα είναι να τερματίσουμε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων, να επανενώσουμε πραγματικά την πατρίδα μας. ‘Αρα, ενόσω συνεχίζονται οι συνομιλίες και απαιτείται από όλους προσήλωση στον συγκεκριμένο στόχο, δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σε σχέση με συγκεκριμένες υπαναχωρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς που, όπως και ο Πρόεδρος δημόσια έχει αναφέρει, όντως παρατηρούνται σε κάποια θέματα και πρόκειται για αρνητική εξέλιξη. Στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον γγ των ΗΕ γίνεται, ανάμεσα σε άλλα, αναφορά και στο συγκεκριμένο θέμα.

Τέτοιου είδους φαινόμενα (υπαναχωρήσεις από συγκλήσεις ή/και συναντιλήψεις) ήταν ανάμεσα στους λόγους, που οδήγησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εισηγηθεί να εργαστούμε επί ενός τριπτύχου, έτσι ώστε από τη μια να υπάρχει η ίδια ανάγνωση σε σχέση με την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των συνομιλιών και από την άλλη, με απόλυτο σεβασμό φυσικά στην αρχή ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, να μην αμφισβητούνται συγκλήσεις και συναντιλήψεις που έχουν επιτευχθεί.

Από τη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν προκύπτει κάτι θετικό αναφορικά με τη στάση της ‘Αγκυρας στο θέμα ασφάλεια- εγγυήσεις; Συζητήθηκε και το ενδεχόμενο μιας νέας διάσκεψης για το Κυπριακό;

Δεν έγινε συγκεκριμένη συζήτηση ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο και στον Έλληνα πρωθυπουργό επί του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Δεν ακούστηκε κάτι καινούριο σε σχέση με τις προσεγγίσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Έχει εκφραστεί η ανάγκη να υπάρξει πρόοδος για μια νέα διάσκεψη, προκειμένου να έχει θετική κατάληξη. Ο διάλογος στη Λευκωσία μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί συνεχίζεται. Το αποτέλεσμα εναπόκειται στους δύο ηγέτες, αλλά είναι σημαντικές και οι θέσεις Ελλάδας- Τουρκίας. Θα εκτιμήσουμε αναλόγως την κατάσταση . Όμως, σε κάποια θέματα, για τα οποία δεν είναι ορθό να μιλήσω δημόσια, είμαστε πιο πίσω απ’ ό,τι ήμασταν τον Ιανουάριο στη Γενεύη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό πώς σκέφτεται να ενεργήσει;

Η συζήτηση με τον γενικό γραμματέα εστιάστηκε στην ανάγκη να υπάρξει αποτέλεσμα, το οποίο να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Κυπριακού λαού (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) για να μπορεί να γίνει αποδεκτό στα δημοψηφίσματα. Έγινε και ανταλλαγή απόψεων και για μια νέα διάσκεψη, θέμα, όπως είπα, που συζητήθηκε και με τον Τούρκο πρόεδρο. Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι πρέπει προηγουμένως να γίνει κατάλληλη προετοιμασία πριν από μια νέα διάσκεψη. Θέλω να σημειώσω επ΄ αυτού ότι, εκτός από τη συγκατάθεση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χρειάζεται και η συγκατάθεση της Ελλάδας και της Τουρκίας. Φυσικά, και της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά δεν είναι αυτή η χώρα, που θα έχει τον καταλυτικό ρόλο για τη σύγκληση της διάσκεψης, καθώς υπάρχουν άλλα θέματα που την απασχολούν, λόγω των επικείμενων εκλογών.

Στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σημείωσε τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει μέχρι στιγμής και θα πρέπει να διαφυλαχθεί. Επίσης, εξέφρασε την ετοιμότητά του, αν του ζητηθεί και από τις δύο πλευρές και με όποιο τρόπο του ζητηθεί, να βοηθήσει την διαπραγμάτευση. Το αν θα του ζητηθεί, εναπόκειται στους δύο ηγέτες. Φυσικά, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει ρόλος επιδιαιτησίας και ούτε τέθηκε κάτι τέτοιο από τον γενικό γραμματέα.

Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι διέρρευσαν για δεύτερη φορά εμπιστευτικά email του μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας κ. Πόλυ Πολυβίου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις; Είναι βάσιμος ο ισχυρισμός του ότι «εξυφαίνεται μια λύση μη λειτουργική, που θα καταρρεύσει»;

Καταρχάς, δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη λύπη μου για τη διαρροή. Από εκεί και πέρα, η ομάδα στήριξης του διαπραγματευτή είναι ένα σώμα, το οποίο συζητά, ανταλλάσσει απόψεις, προβληματίζεται και στόχο έχει μέσα από ένα συνεχή και γόνιμο διάλογο να συμβουλεύει και να εισηγείται προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θέματα που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα σώμα, στο οποίο οι συμμετέχοντες δεν έχουν τις ίδιες απόψεις και τις ίδιες προσεγγίσεις. ‘Αλλωστε, δεν θα υπήρχε η όποια προστιθέμενη αξία από την λειτουργία ενός σώματος, στο οποίο όλα τα μέλη του συμφωνούσαν μεταξύ τους ή/και είχαν τις ίδιες προσεγγίσεις.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της λειτουργικότητας μιας ενδεχόμενης λύσης θέλω να κάνω σαφές ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης , όπως κατ’ επανάληψη και ο ίδιος δημόσια έχει αναφέρει, ούτε συζητά, ούτε επιτρέπει συζήτηση για λύση μη λειτουργική, που θα καταρρεύσει, αλλά ούτε και επιτρέπει να εξυφανθεί μια τέτοια λύση. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει επανειλημμένα τονίσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται να θέσει, ενώπιον του Κυπριακού λαού λύση, η οποία δεν θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και κατ’ επέκταση δεν θα τύχει της υποστήριξης του.

Πηγή: amna.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr