Η προσπάθεια διασύνδεσης του ονόματός μου με τη διαφθορά, η οποία γίνεται προτού ακόμη καταδικαστώ, θα πέσει στο κενό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τέως υπαρχηγός της Αστυνομίας, Ανδρέας Κυριάκου, ο οποίος παρέλαβε την Δευτέρα επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη για τερματισμό των υπηρεσιών του.
Στην ανακοίνωση, ο κ. Κυριάκου αναφέρει ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας να ενεργεί όπως ο ίδιος κρίνει σκόπιμο, παρ’ όλα αυτά, είναι δικαίωμα του καθενός «να του δίδεται η ευκαιρία υπεράσπισης ή παράθεσης και των δικών του θέσεων, προτού αυτός καρατομηθεί».
Όσον αφορά τη νομική πτυχή του θέματος και τα όσα του καταλογίζονται, σημειώνει ότι επιφυλάσσεται να παραθέσει τα στοιχεία και τη θέση του για «τα αληθινά γεγονότα», αν και εφόσον η υπόθεση οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, απαντώντας στα περί κομματικοποίησης της Αστυνομίας λόγω της παύσης του υπαρχηγού, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι ο νέος υπαρχηγός, Κύπρος Μιχαηλίδης, «ουδόλως επιλέχθηκε στη βάση κομματικών κριτηρίων, αλλά στην καταξίωση και τη μέχρι σήμερα μεγάλη προσφορά του στο Αστυνομικό Σώμα».
Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθυμίζει στο ΑΚΕΛ ότι ο υπαρχηγός Αστυνομίας είναι πολιτικός διορισμός και δεν είναι δημόσιος λειτουργός, ώστε να μπορεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Συνεπώς, συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλος, από τη στιγμή που τρεις ανεξάρτητοι ανακριτές και ο γενικός εισαγγελέας έκριναν από το μαρτυρικό υλικό πως θα έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του υπαρχηγού της Αστυνομίας, καθώς και απόδοση πειθαρχικών ευθυνών, νοουμένου ότι δεν θα μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο υπαρχηγός μέχρι το τέλος της δίκης, «δεν υπήρχε άλλη επιλογή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας από το να τον παύσει».