Μήνυμα ότι η Ευρώπη μπορεί να πάει μπροστά μόνο με μία ισχυρή Γαλλία έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης που είχε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
«Είμαι δεσμευμένη σε αυτό» είπε η Καγκελάριος.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν πολύ στενά καθώς και ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και θα πάει μπροστά μόνο με μία ισχυρή Γαλλία.
Οι δύο πλευρές, κατά την Μέρκελ, θα αναπτύξουν έναν οδικό χάρτη για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και για να κάνουν την Ευρωζώνη πιο ανθεκτική σε μελλοντικές κρίσεις.
Η Μέρκελ τόνισε ότι από γερμανικής σκοπιάς οι Συνθήκες της Ε.Ε. μπορούν να αλλάξουν και είναι έτοιμη για αυτό το βήμα, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα «να εργαστούμε πάνω στους τομείς που θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε».
Ο κ. Μακρόν έγινε δεκτός στην καγκελαρία με στρατιωτικές τιμές.
Τι είπε ο Γάλλος Πρόεδρος
Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε περισσότερη προστασία που έχουν ανάγκη οι λαοί της Ευρώπης.
Έκανε λόγο για σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα φέρει εις πέρας τους επόμενους μήνες. Ο Μακρόν υποστήριξε πως ο γαλλο-γερμανικός άξονας πρέπει να υιοθετήσει μια πιο πραγματιστική στάση.
Εξέφρασε την επιθυμία του η Ε.Ε. να γίνει λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο προστατευτική καθώς και ότι τις επόμενες εβδομάδες οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να φτιάξουν έναν οδικό χάρτη για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι αλλαγές στις Συνθήκες δεν αποτελούν πλέον ταμπού για τη Γαλλία.
Εκτίμησε ότι η Ε.Ε. δεν υπερασπίζεται κατάλληλα τους εργαζόμενούς της. Ζήτησε η Ε.Ε. να μην είναι αφελής σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο και να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της.
Στις κοινές δηλώσεις από τη γερμανική πρωτεύουσα ο Μακρόν υπογράμμισε ότι ποτέ δεν υπερασπίστηκε την ιδέα των ευρωομολόγων ή της αμοιβαιότητας του υπάρχοντος χρέους στην Ευρωζώνη.
Ο κεντρώος πολιτικός ο οποίος ανέλαβε την Κυριακή την ηγεσία του γαλλικού κράτους συζήτησε με την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης τις θέσεις του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα της Ευρωζώνης. Οι ιδέες του αντιμετωπίζονται κατ’ αρχήν με σκεπτικισμό, όπως έχει διαφανεί από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.