Η Γερμανίδα υπήκοος δημοσιογράφος Μεσάλε Τολού (Meşale Tolu) συνελήφθη στην Τουρκία στις 30 Απριλίου και από τότε κρατείται σε τουρκικές φυλακές.
Η Μεσάλε Τολού εργάζεται στο ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Etkin (ETHA).
Η Τολού γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία και έγινε Γερμανίδα υπήκοος πριν 10 χρόνια εγκαταλείποντας την τουρκική της υπηκοότητα.
Η Μεσάλε Τολού, που προφανώς είναι κουρδικής καταγωγής, συνελήφθη από τις τουρκικές Αρχές κατηγορούμενη για διάδοση προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης και ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.
Στις τουρκικές φυλακές κρατείται και ο σύζυγός της, Σουάτ Τσορλού (Suat Çorlu), αντιμετωπίζοντας παρόμοιες κατηγορίες.
Τα ρεπορτάζ της Τολού δημοσιεύονταν πρωτίστως από το πρακτορείο ειδήσεων ETHA αλλά και από το πρακτορείο ειδήσεων FIRAT (ANF), που εδρεύει στην Ολλανδία και η Τουρκία το κατηγορεί ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).
«Δεν είχαμε καμία πληροφορία από τις τουρκικές Αρχές για τη σύλληψη και στη συνέχεια την προφυλάκισή της. Είναι θλιβερό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, ο οποίος διευκρίνισε πως δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει καμία «προσωπική επαφή» με την κρατούμενη δημοσιογράφο.
«Αυτή η περίπτωση μας ανησυχεί», εκτίμησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ η κράτηση του επίσης Γερμανού υπηκόου (κουρδικής καταγωγής από την Τουρκία) δημοσιογράφου, Ντενίζ Γιουτζέλ, που κατηγορείται για κατασκοπία, έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Άγκυρα.
Η Μεσάλε Τολού ήταν μέλος μιας ομάδας 16 ανθρώπων που συνελήφθησαν στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης εναντίον ακτιβιστών της αριστεράς, προφανώς σε σχέση με τις διαδηλώσεις που προγραμματίζονταν για την Πρωτομαγιά, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι συνελήφθη στις 30 Απριλίου, προφυλακίστηκε στις 6 Μαΐου και πως οι γερμανικές Αρχές δεν έχουν ενημερωθεί από τους Τούρκους ομολόγους τους.
Συνολικά, έξι Γερμανοί υπήκοοι που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές δεν έχουν πρόσβαση σε διπλωματική βοήθεια αυτή την ώρα, υπογράμμισε ακόμη ο εκπρόσωπος.
Η περίπτωση της νεαρής γυναίκας, καθώς και των άλλων Γερμανών υπηκόων που κρατούνται στην Τουρκία, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο περιθώριο μιας διάσκεψης στο Λονδίνο.