Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς τα Σκόπια προσπαθούν να κάνουν την κρίση ευκαιρία για να “χωθούν” σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Πώς τα Σκόπια προσπαθούν να κάνουν την κρίση ευκαιρία για να “χωθούν” σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στα Σκόπια προσπαθούν να κάνουν την… κρίση ευκαιρία. Δηλαδή, αντί να βλέπουν την τραγική τους κατάσταση, που κινδυνεύουν με διαμελισμό, έχουν “πιάσει” ένα νέο αφήγημα, ότι δηλαδή εξαιτίας της κρίσης θα επισπευσθεί η ένταξή του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Δυστυχώς σε αυτούς τους ισχυρισμούς “επικαλούνται” και ελάχιστα δημοσιεύματα συγκεκριμένων ελληνικών Μέσων, που αναπαράγουν αυτές τις “θεωρίες”.

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ του κρατιδίου, οι επικεφαλής των κομμάτων που απαρτίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία (SDSM, DUI, BESA, Συμμαχία για τους Αλβανούς) συναντήθηκαν από κοινού με την Πολιτική Διευθύντρια του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κάρεν Πιρς, η οποία επισκέφθηκε τα Σκόπια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του σοσιαλδημοκρατικού SDSM, σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση, ο ηγέτης του κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, αφού επισήμανε ότι μιλάει εκ μέρους όχι μόνο του SDSM, αλλά και των άλλων κομμάτων που απαρτίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Η θέση μας είναι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η Μεγάλη Βρετανία το γνωρίζει αυτό και ως σεβαστό μέλος της Νατοϊκής Συμμαχίας μπορεί έχει τεράστια συνεισφορά σε σχέση με τις συνομιλίες για την άρση του βέτο που έχουμε από τον νότιο γείτονά μας, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οπωσδήποτε, παραμένουν ανοιχτές όλες οι άλλες εκδοχές προκειμένου να αναβαθμίσουμε περαιτέρω όλες τις συνεργασίες με την Ελληνική Δημοκρατία, να βρούμε τρόπους επίλυσης όλων των προβλημάτων. Ας ελπίσουμε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις, θα λύσουμε τα ζητήματα, όπως έχω πει, από κοινού με την αντιπολίτευση στη “Μακεδονία”, με συναίνεση και με λύσεις που θα καθοριστούν σε δημοψήφισμα».

Επίσης, ο ηγέτης του SDSM αναφέρθηκε στο θέμα του ονόματος και κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ιστοσελίδα RADIO FREE EUROPE.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ζάεφ είπε:

«Είμαι έτοιμος να συνομιλήσω με τον νότιο γείτονά μας, ο οποίος έχει πρόβλημα με το όνομά μας – και αυτή είναι μια πολύ άδικη συμπεριφορά προς τη “Μακεδονία” εκ μέρους ενός γείτονα – ωστόσο η θέση μας είναι σαφής: θα λάβουμε τις αποφάσεις από κοινού με την αντιπολίτευση, ενώ αυτές θα οριστικοποιηθούν σε δημοψήφισμα, όπου θα ψηφιστούν από τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του Προέδρου της Βουλής των Σκοπίων για τη συνάντηση του αλβανικής καταγωγής Ταλάτ Τζαφέρι με την Πολιτική Διευθύντρια του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Οι δύο συνομιλητές αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την κατάσταση στην περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι τόνισε για μία ακόμη φορά τον θετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει μέχρι σήμερα η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” όσον αφορά την διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή και την ευρωατλαντική της προοπτική. Ακόμη, υπενθύμισε ότι το πρόβλημα με το όνομα, που έχει επιβληθεί από τον νότιο γείτονά μας, συνιστά μεγάλο εμπόδιο στις διαδικασίες ενσωμάτωσης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Ο ίδιος, ωστόσο, εξέφρασε επίσης ετοιμότητα για εποικοδομητική προσέγγιση στην επίλυση αυτού του ζητήματος, η οποία θα επιβεβαιωθεί από όλους τους πολίτες αυτής της χώρας».

Εν τω μεταξύ, σε εκτενές κεντρικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «Οι ΗΠΑ και η ΕΕ με νέο σενάριο για τη “Μακεδονία”, η εφημερίδα NOVA MAKEDONIJA αναφέρει αρχικά ότι ελληνικές πηγές επιβεβαιώνουν πως ΕΕ και ΗΠΑ προετοιμάζουν σενάριο για επίσπευση των διαδικασιών ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Σκοπίων, λόγω του φόβου για εμβάθυνση της πολιτικής κρίσης στη χώρα και, κατ’ επέκταση, για αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και εκτιμούν πως το σενάριο αυτό θα περιλαμβάνει άσκηση ισχυρών πιέσεων στην Ελλάδα.

Ακολούθως, το δημοσίευμα σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα στην κοινή γνώμη των χωρών της περιοχής όλο και συχνότερα τίθεται το ερώτημα αν η πολιτική κρίση στα Σκόπια και οι πιθανές συνέπειές της για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια μπορούν να οδηγήσουν σε επίσπευση των διαδικασιών ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναλυτές από την Ελλάδα και τα Σκόπια συμφωνούν ότι το κρατίδιο επιστρέφει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, διαφωνούν όμως ως προς το αν είναι ρεαλιστικές οι προοπτικές αυτό το ανανεωμένο ενδιαφέρον να οδηγήσει σε ένταξη της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από πρόσφατο άρθρο του δημοσιογράφου Σταύρου Τζίμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αποκλειστικές δηλώσεις του προς την NOVA MAKEDONIJA, ο Τζίμας εκτιμά ότι οι πληροφορίες για πιθανές μελλοντικές πιέσεις στην Ελλάδα σχετικά με την επίσπευση της πορείας ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Σκοπίων δεν αποτελούν απλά σενάρια και εικασίες των ΜΜΕ, αλλά είναι πολύ πιθανό να γίνουν πραγματικότητα με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης, θεωρεί ότι οι πιέσεις αυτές δεν θα στραφούν μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς την νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, καθώς πρόκειται για ένα λεπτό ζήτημα, για την επίλυση του οποίου και οι δύο πλευρές έχουν θέσει τις κόκκινες γραμμές τους και καμία πλευρά δεν πρόκειται να κάνει κάποιο βήμα προς τα πίσω αν δεν πράξει το ίδιο και η άλλη πλευρά.

Επίσης, το δημοσίευμα παραθέτει τις απόψεις Σκοπιανών αναλυτών.

Σύμφωνα με τον Ντιμίταρ Ντίμοφ, είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι με την επίλυση της πολιτικής κρίσης στα Σκόπια, «θα μπει άπαξ και διαπαντός τέλος στα προβλήματα σχετικά με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», αν και, όπως επισημαίνει ο Ντίμοφ, υπάρχουν ορισμένες δομές στα Σκόπια που θεωρούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είναι εις βάρος τους.

Από την πλευρά του, ο Μίλαν Στεφάνοφσκι εκτιμά ότι δεν είναι λογικό να αναμένει κανείς πως το ΝΑΤΟ θα κάνει υποχωρήσεις στις αρχές που διέπουν τη λειτουργία του, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη των Σκοπίων χωρίς την επίλυση του ονόματος.

Σύμφωνα με τον Στεφάνοφσκι, τόσο τα σχετικά δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ, όσο και οι δηλώσεις των πολιτικών που κινούνται στο ίδιο κλίμα, αποτελούν απλώς «ένα ακόμα κόκαλο που ρίχνεται στην κοινή γνώμη» των Σκοπίων, ώστε αυτή να πιστέψει πως είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή, χάρις στην “καλή βούληση της Δύσης”, να δοθεί τέλος στην αγωνία που κατατρώει την χώρα από την ανεξαρτησία της.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ανάλογες πληροφορίες περί “επίσπευσης της διαδικασίας ένταξης” της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ έχουν δημοσιεύσει και άλλα ελληνικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα REAL και η ιστοσελίδα PROTAGON.GR.

Προφανώς και οι Σκοπιανοί αγωνιούν να βρουν επιχειρήματα για να “γλυκάνουν” τον πόνο τους, μέχρι και στο ανύπαρκτο PROTAGON έφτασαν, αλλά αυτός είναι ο λόγος που οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλη ευθύνη στο τι γράφουμε, διότι σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης της πληροφορίας καμία ανάλυσή μας ή κρίση μας δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά μας σύνορα και μπορεί να τη δούμε να μας επιστρέφει μπούμερανγκ ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής από αλλότριες δυνάμεις.

Είναι εθνική ευθύνη όταν γράφουμε να έχουμε ως πυξίδα τις εθνικές μας γραμμές αντί να παριστάνουμε τους… “Πουαρώ” της εξωτερικής πολιτικής, κάτι που ενώ έχει γίνει κατανοητό μέχρι και στον τελευταίο Βαλκάνιο γραφιά, στην Ελλάδα φαίνεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο στον βαθμό που θα έπρεπε.

Βεβαίως και σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το τι εκτιμά ο κάθε δημοσιογράφος, ότι δηλαδή η χώρα μας θα δεχθεί “πιέσεις” για χάρη των Σκοπίων, το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει αποδείξει ότι δεν καταλαβαίνει από “πιέσεις”, όπως και στην περίπτωση του Κυπριακού, και είναι καλό να το εμπεδώσουν οριστικά οι Σκοπιανοί ότι ως “Μακεδόνες” απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν πρόκειται να κάνουν διεθνή καριέρα πουθενά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ουκρανός Πρεσβευτής Λονδίνο: Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες για έναν μακρύ πόλεμο με τη Ρωσία

Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου – ΝΑΤΟ-Ουκρανία σε έκτακτες συνομιλίες

Στα χαμηλά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ – Κίνδυνος στο στόχο μείωσης ρύπων

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr