Ξεκάθαρη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία δείχνουν τα exit polls, με τον ανεξάρτητο υποψήφιο να συγκεντρώνει ποσοστό που ανέρχεται στο 65,5%, ενώ η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει μέχρι στιγμής 34,5%.
Ο 39χρονος επικεφαλής του κινήματος «Εn Marche» απέδειξε με τη μεγάλη νίκη που κατάφερε ότι ο γαλλικός λαός προτίμησε τελικά την φιλοευρωπαϊκή από την αντιευρωπαϊκή και αντιμεταναστευτική ρητορική της Μαρίν Λεπέν.
Καγκελαρία: Η νίκη Μακρόν είναι νίκη της ενωμένης Ευρώπης
«Οι Γάλλοι ψηφοφόροι έσωσαν την Ευρώπη», σημειώνει σε τηλεγράφημά του το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για το πώς υποδέχεται η Γερμανία το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. Στο μεταξύ ήδη έχουν αρχίσει και οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά Γερμανών πολιτικών.
«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν! Η νίκη σας συνιστά νίκη για μια δυνατή, ενωμένη Ευρώπη καθώς και νίκη για τη γαλλο-γερμανική φιλία», ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter o εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.
Από την πλευρά του ο υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Zίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη Μακρόν. «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα! Αυτά επέλεξε σήμερα η Γαλλία. Tο ‘Grande Nation’ ήταν, είναι και θα μείνει στο κέντρο και την καρδιά της Ευρώπης».
Ξεκάθαρη εξαρχής η στήριξη του Βερολίνου στον Μακρόν
Από την πρώτη στιγμή το Βερολίνο στήριξε τον Εμανουέλ Μακρόν. Μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ, το πλέον απευκταίο σενάριο για τη Γερμανία θα ήταν η Μαρίν Λεπέν ως πρόεδρος, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για το μέλλον της Γαλλίας στην ενωμένη Ευρώπη, το ευρώ αλλά και κατ΄ επέκταση για την ίδια την ΕΕ.
Η καγκελάριος Μέρκελ μάλιστα, αν και επιχείρησε να τηρήσει αποστάσεις από τον γαλλικό προεκλογικό αγώνα, δεν αντιστάθηκε τελικά στον πειρασμό και δήλωσε ευθέως ότι θα χαιρόταν αν εκλεγόταν ο Μακρόν καθότι, όπως είπε, ακολουθεί μια φιλοευρωπαϊκή πολιτική. Ακόμη πιο σαφής ο Β. Σόιμπλε που αποκάλυψε ότι «πιθανόν» να ψήφιζε Μακρόν επειδή ασκεί μια πολύ μεγάλη γοητεία. Υπέρ του πρώην υπουργού Οικονομίας είχε ταχθεί ανοιχτά και ο υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Τι γοητεύει όμως τόσο πολύ τη γερμανική πολιτική ηγεσία στον νεαρό γάλλο πολιτικό; Γεγονός είναι ότι οι θέσεις του ανεξάρτητου υποψηφίου βρίσκονται πολύ κοντά στις γερμανικές, τόσο στα ζητήματα που άπτονται της νομισματικής ένωσης και του ευρώ, όσο και σε άλλα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, όπως το προσφυγικό και το συριακό.
Εκτιμάται ότι ο Μακρόν θα δώσει νέα πνοή τόσο στην περαιτέρω εμβάθυνση της ΕΕ -θέλει περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη και αυτό βρίσκει ευήκοα ώτα στο Βερολίνο- όσο και στον γαλλογερμανικό άξονα που κλυδωνίστηκε τα τελευταία χρόνια.
Στη γερμανική πρωτεύουσα οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο Μακρόν θα διαδραματίσει σε κάθε περίπτωση εποικοδομητικό ρόλο, αλλά δεν θα είναι απαραίτητα ένας βολικός εταίρος: ο Γάλλος τάσσεται υπέρ της κοινής ανάληψης ευρωπαϊκών χρεών που ως γνωστόν απορρίπτει αναφανδόν το Βερολίνο ενώ μολονότι χαρακτηρίζει τη Γερμανία υπόδειγμα σε οικονομικό επίπεδο, επικρίνει δριμύτατα τα υπέρογκα γερμανικά πλεονάσματα και τις πενιχρές, συγκριτικά, γερμανικές δημόσιες επενδύσεις.