Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Διαδίκτυο, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Ρομπ Γουεϊνράιτ, Τζιχαντιστές,
Μπορεί το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) να καταρρέει στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ, όμως οι τζιχαντιστές δεν το βάζουν εύκολα κάτω και όπως αποκάλυψε την Τετάρτη ο διευθυντής της Europol προσπαθούν να κατασκευάσουν το δικό τους μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Europol, Ρομπ Γουεϊνράιτ, οι τζιχαντιστές αναπτύσσουν τη δική τους διαδικτυακή πλατφόρμα για να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να διαδίδουν την προπαγάνδα τους.
Οι Αρχές της Europol εντόπισαν τη νέα πλατφόρμα κατά τη διάρκεια 48ωρης επιχείρισης καταπολέμησης του διαδικτυακού εξτρεμισμού την προηγούμενη εβδομάδα.
“… αποκαλύφθηκε ότι το Ισλαμικό Κράτος τώρα ανέπτυσσε τη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, το δικό του κομμάτι στο διαδίκτυο για να διαδίδει την ατζέντα του”, είπε ο Ρομπ Γουεϊνράιτ μιλώντας σε συνέδριο για θέματα ασφαλείας στο Λονδίνο.
Κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής επιχείρισης εντοπισμού υλικού του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα, στην οποία συμμετείχαν αξιωματικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος από τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Πορτογαλία, εντοπίστηκαν 2.000 τζιχαντιστικά “αντικείμενα” σε 52 κοινωνικά δίκτυα.
Στο παρελθόν οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν ευρέως τα καθιερωμένα και γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επικοινωνία και προπαγάνδα, ενώ τον τελευταίο χρόνο προτίμησαν κρυπτογραφημένες εφαρμογές συνομιλίας μέσω κινητών τηλεφώνων όπως το Telegram.
Μεγάλες εταιρίες, όπως το Facebook και η Google βρέθηκαν υπό τεράστια πολιτική πίεση να πράξουν περισσότερα, ώστε να εντοπίζεται εγκαίρως το εξτρεμιστικό διαδικτυακό υλικό και παράλληλα να κάνουν δυσκολότερη για τους τζιχαντιστές τη χρήση κρυπτογραφημένων υπηρεσιών για τις μεταξύ τους συνομιλίες.
Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος προσπαθώντας να δημιουργήσει το δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει ότι έχει στριμωχτεί και αναζητά ένα δικό του κανάλι επικοινωνίας.