Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέντε χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση της Μοσούλης

Πέντε χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση της Μοσούλης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας Νινευή, είναι ένα απέραντο πεδίο μάχης.

Ο ιρακινός στρατός συνεχίζει να πολιορκεί το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στις βορειοδυτικές συνοικίες της πόλης και μέσα στην Παλιά Πόλη.

Ωστόσο, ήδη οι ιρακινές Αρχές κάνουν τους υπολογισμούς τους για το πόσο θα τους στοιχίσει η αποκατάσταση της πόλης, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές στις βασικές της υποδομές, όπως δρόμους, γέφυρες, δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης κ.α.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να αποκατασταθούν οι δημόσιες υποδομές και δισεκατομμύρια δολάρια.

Εντελώς ερειπωμένα είναι επίσης το αεροδρόμιο, ο σιδηροδρομικός σταθμός και το κτιριακό συγκρότημα του φημισμένου Πανεπιστημίου της Μοσούλης (κεντρική φωτογραφία).

Οι 34 περιφερειακοί σύμβουλοι της επαρχίας της Νινευή κάνουν σχέδια για την ανοικοδόμηση της πόλης, στην πραγματικότητα όμως δεν γνωρίζει κανείς τους από που θα βρεθούν τα χρήματα.

Τους πρώτους έξι μήνες, αφού ελευθερωθεί πλήρως η πόλη από τους τρομοκράτες, οι Αρχές θα επικεντρωθούν στην αποκατάσταση της ασφάλειας, της ύδρευσης και του ηλεκτρισμού, όπως και στην φροντίδα των κατοίκων που θα επιστρέφουν στα σπίτια τους, εάν τα βρουν στις θέσεις τους όρθια.

Τα δύο πρώτα χρόνια, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, θα αφιερωθούν στην ανοικοδόμηση και στη συμφιλίωση και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν 30 μήνες που θα επικεντρωθούν στην έλξη επενδύσεων και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Πρώτοι υπολογισμοί κοστολογούν τον μέσο όρο επισκευής κάθε κατοικίας στα 5.000 δολάρια. Δεν είναι πολλά χρήματα για τα δυτικά δεδομένα, για τα ιρακινά όμως είναι ένα σεβαστό ποσό.

Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει με τη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της Βαγδάτης. Το ποσό που βγήκε για την επαρχία της Νινευή ως οικονομική ενίσχυση είναι μόλις 52. δισ. δηνάρια, δηλαδή 44,5 εκ. δολάρια, όταν το 2013, ένα χρόνο πριν επιτεθεί το Ισλαμικό Κράτος, είχαν δοθεί στην επαρχία 738 δισ. δηνάρια και δίχως να έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.

Το περιφερειακό συμβούλιο της Νινευή αναζητά ξένη βοήθεια. Συζητά με τα Ηνωμένα Έθνη και με φιλικές χώρες. Ήδη η Ιταλία ανέλαβε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση ενός νοσοκομείου.

Στα μανάβικα των απελευθερωμένων περιοχών της πόλης, φρούτα και λαχανικά έρχονται από την Τουρκία και το Ιράν. Όταν η πόλη ελεγχόταν από το Ισλαμικό Κράτος τα μανάβικα προμηθεύονταν από τη Συρία.

Στην πόλη επιτρέπεται ξανά το κάπνισμα, που είχε απαγορεύσει το Ισλαμικό Κράτος και τα καπνοπωλεία άνοιξαν ξανά.

Στα καφενεία οι νεαροί σερφάρουν ξανά από τα κινητά τους στο διαδίκτυο, κάτι που τους είχε απαγορεύσει το Ισλαμικό Κράτος.

Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι η πόλη μπορεί να μην έχει ρεύμα και νερό αλλά έχει διαδίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραέλ Κατζ: Αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει τους ομήρους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) θα την πλήξουν όπως ποτέ άλλοτε

ΗΠΑ και Γαλλία συζητούν κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αστάθειας στη Συρία

Πρώην ταξίαρχος του συριακού καθεστώτος βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμούς στη Ντέιρ αλ Ζουρ

Ξεκίνησε ο μεσαίωνας στη Συρία – Στα σχολεία ΤΕΛΟΣ η θεωρία της εξέλιξης και η αρχαία ιστορία

Τουρκία: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του Ισραήλ – Ο Μπιλάλ Ερντογάν διακήρυξε ότι θα καταλάβει την Ιερουσαλήμ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr