Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Κράτος-βόμβα” τα Σκόπια στα Βαλκάνια – Γιατί η “αλβανική πλατφόρμα” δεν μπορεί να εφαρμοστεί

“Κράτος-βόμβα” τα Σκόπια στα Βαλκάνια – Γιατί η “αλβανική πλατφόρμα” δεν μπορεί να εφαρμοστεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα αιματηρά γεγονότα στη Βουλή των Σκοπίων την τελευταία Πέμπτη του Απριλίου αποκορυφώνουν το δραματικό αδιέξοδο της γειτονικής πολυεθνικής χώρας πού πληρώνει πολύ ακριβά πλέον τον εξ αρχής αυτεγκλωβισμό της στο σλαβικό κρατικό ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού», γράφει ο ιστορικός Νικόλαος Μέρτζος σε άρθρο του την Τρίτη στην εφημερίδα “Εστία” και συνεχίζει:

Πέντε μήνες μετά τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου 2016, ή χώρα παραμένει ακυβέρνητη, επειδή, παρά τις επίμονες διεθνείς συστάσεις και τις απειλές, ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας Γκεόργκι Iβάνοφ αρνείται επίμονα να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του σλαβικού SDM πού έχει συγκεντρώσει 61 βουλευτές σε σύνολο 120 και έχει αποδεχθεί τα αιτήματα των εταίρων του αλβανικών κομμάτων -δεύτερη επίσημη γλώσσα του Κράτους, ή αλβανική- ανασύνταξη του Κράτους σε ομοσπονδιακή βάση κ.α.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω αιτήματα προϋποθέτουν αλλαγή του Συντάγματος, την όποια πρέπει να ψηφίσουν τουλάχιστον 80 βουλευτές, πού τώρα δεν υπάρχουν διαθέσιμοι.

Περί όνου σκιάς, λοιπόν, ή αδιέξοδη σύγκρουση. Επιβεβαιώνει ότι τα Σκόπια παραμένουν Κράτος-Βόμβα στα Βαλκάνια.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες ή ηγεσία τής EE και των Ηνωμένων Πολιτειών ανησυχεί για την σταθερότητα στα Βαλκάνια και είναι εξοργισμένη με την αμετανόητη στάση του Προέδρου Ιβάνοφ και του Γκρούεφσκι πού μπορεί να προκαλέσει ντόμινο στην ήδη ασταθή περιοχή.

Η EE σχεδιάζει ήδη να μπλοκάρει τούς τραπεζικούς λογαριασμούς και να ακυρώσει τα διαβατήρια αυτών των δύο ηγετών και των στενών συνεργατών τους.

Και απειλεί να διακόψει την οικονομική βοήθειά της στα Σκόπια.

Στις αρχές Απριλίου, εκπρόσωπος της EE δήλωσε:

«Παρ’ ότι ή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική δεν συζητείται δημόσια, τελικά είναι πιθανόν να επιλεγεί ή επιβολή κυρώσεων».

Παραμονή του Ορθοδόξου Πάσχα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε:

«Θα συνεργασθούμε με τούς Ευρωπαίους εταίρους για νά ενθαρρύνουμε τούς πολιτικούς να σταματήσουν να εμποδίζουν τη δημοκρατική διαδικασία και να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους. Οι πολιτικοί, πού προσπαθούν να εμποδίσουν το σχηματισμό κυβέρνησης, υποτιμούν το Κράτος Δικαίου, τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη σταθερότητα τόσο στη χώρα όσο και πέρα από αυτήν».

Στις 24 Απριλίου, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel απεκάλυψε ότι στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα ή Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τον Νικόλα Γκρούεφσκι να σταματήσει να εμποδίζει το σχηματισμό της κυβέρνησης.

Το ίδιο χρονικό διάστημα ακολουθούν τα εξής γεγονότα κατά χρονολογική σειρά:

19/4. Τα Σκόπια επισκέπτεται απρόσμενα ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Κάρλ Μπίλντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, διαπίστωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας και δεν είναι εύκολο να εξομαλυνθεί ή κατάσταση.

21/4. Στο Βελιγράδι το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών διαπιστώνει:

«Η Αλβανία και ή Βουλγαρία θέλουν να διαμοιράσουν τη Μακεδονία».

22/4. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς προειδοποιεί: «Οι απαιτήσεις της Αλβανίας θα οδηγήσουν σε πόλεμο τα Βαλκάνια».

22/4. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος και Διαμεσολαβητής για τα Σκόπια Έντουαρντ Κουκάν δηλώνει:

«Η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μακεδονία και Αλβανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ Μαυροβούνιο και Κόσοβο έχουν προβλήματα στο Κοινοβούλιο».

27/4. Συνέρχεται ή Βουλή προκειμένου να εκλέξει πρώτη φορά Αλβανό Πρόεδρο του Σώματος.

Είναι ο Ταλάτ Τζαφέρι, στέλεχος του αλβανικού κόμματος DUI πού επί χρόνια συγκυβερνούσε με το BMPO-DNME και πρωθυπουργό τον Γκρούεφσκι.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι ήταν ταγματάρχης κατά την ένοπλη εξέγερση των Αλβανών το 1999.

Αυτομόλησε στον UCK και συνέτριψε τούς Σλάβους.

Αργότερα, ανέλαβε υπουργός Αμύνης στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι, του οποίου κυβερνητικός εταίρος ήταν ο αρχηγός του DUI και το 1999 αρχηγός του UCK Αλί Αχμέτι!

Στη συνεδρίαση μετέχουν μόνον οι 61 βουλευτές του SDM και των αλβανικών κομμάτων.

Οι οπαδοί του Γκρούεφσκι εισβάλλουν στη Βουλή, τραυματίζουν επτά βουλευτές και τον Ζόραν Ζάεφ, ηγέτη του SDM και επίδοξο Πρωθυπουργό.

Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ, πού προκάλεσε το πολιτικό αδιέξοδο παρά το Σύνταγμα, καλεί σε σύσκεψη τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Τα αιματηρά επεισόδια στη Βουλή κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Οι πρέσβεις της EE και των ΗΠΑ στα Σκόπια συνέρχονται επειγόντως και εξ ονόματός τους ο Σουηδός πρέσβυς Μάτ Στάφανσον καλεί τους πολιτικούς «να απέχουν από την εμπρηστική ρητορική».

Η Αμερικανική Πρεσβεία ανακοινώνει ότι την Πρωτομαγιά καταφθάνει στα Σκόπια επειγόντως ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών Χόιτ Μπράιαν Γι, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, για να συναντήσει τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ή κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης πού ζητά επί χρόνια ή Αθήνα» και τονίζει πώς «ή “Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συνδράμει στην αποκλιμάκωση της κρίσης με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τον πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της γείτονος».

Την ίδια μέρα, γερουσιαστής Τζον Μακέιν, Πρόεδρος της Επιτροπής για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ στη Γερουσία, δηλώνει σε σερβική εφημερίδα της Αμερικής:

«Δεν συμφέρει τα κράτη των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής η διάλυση της Μακεδονίας».

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται oι ξένες επενδύσεις στα Σκόπια όπου το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 3,2%, καθώς επίσης ανάπτυξη 3,7% στην Αλβανία καί 2,9% σε Κροατία και Βουλγαρία.

Ωστόσο, oι βιομηχανικοί εργάτες παίρνουν μισθό μικρότερο από 300 ευρώ, 22.347 δηνάρια, πού δεν επαρκεί για τις βασικές βιοτικές ανάγκες τους και μυριάδες εκπατρίζονται.

Μόνον στην Ιταλία ζουν 100.000 Σλαβομακεδόνες. Αλλά oι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες αύξησαν πέρυσι κατά 25% τα κέρδη τους.

Ο Νικόλαος I. Μέρτζος είναι Πρώην Πρόεδρος τής Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και Ιστορικός.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας στη Σερβία συμφώνησε με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας

Δένδιας: Στρατηγικής σημασίας η αμυντική σχέση Ελλάδας–Σερβίας

Ο Νίκος Δένδιας στη Σερβία – Θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Βούτσιτς

Ο Μπελέρης θα παραιτηθεί από ευρωβουλευτής και θα διεκδικήσει ξανά τη Χειμάρρα αν δικαιωθεί από το Δικαστήριο του Στρασβούργου

Οργή ΥΠΕΞ για τον ελληνικής καταγωγής γενίτσαρο Ράμα – Ο Βορειοηπειρώτης Ράμα αρνήθηκε τη Βόρεια Ήπειρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr