Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), Ρεξ Τίλερσον, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, Συρία, Τζιχαντιστές, Χημικά Όπλα,
Τηλεφωνική συνομιλία είχαν την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον.
Η ρωσική πλευρά εξέφρασε τη λύπη της για την αντίθεση της Ουάσιγκτον στην πρόταση διεξαγωγής έρευνας για την επίθεση με χημικά όπλα στην Συρία, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν ακόμη μια φορά «τη διεξαγωγή μιας αντικειμενικής έρευνας για το περιστατικό», υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως κατά την διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανώτατων αξιωματούχων, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε στον Λαβρόφ την στήριξή του στον υπάρχοντα μηχανισμό διεξαγωγής ερευνών του ΟΑΧΟ.
Οι δύο ΥΠΕΞ επίσης συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, ανάμεσά τους θέματα που τέθηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τίλερσον στη Μόσχα στις 11 και 12 Απριλίου, τόνισε το Αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τις συριακές ένοπλες δυνάμεις ότι φέρουν την ευθύνη της επίθεσης της 4ης Απριλίου στην κατεχόμενη από την Αλ Κάιντα πόλη Χαν Σεϊχούν στην βορειοδυτική Συρία, που είχε αποτέλεσμα 87 νεκρούς, ανάμεσά τους 31 παιδιά.
Ο ΟΑΧΟ απέρριψε την Πέμπτη την πρόταση που κατέθεσαν η Ρωσία και το Ιράν για να συσταθεί μια νέα ομάδα για να διερευνήσει την επίθεση στην Χαν Σεϊχούν.
Με βάση το κείμενο της ρωσο-ιρανικής πρότασης, που έφερε στην δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο, η Μόσχα και η Τεχεράνη κάλεσαν για διεξαγωγή μιας έρευνας για «να εξακριβωθεί κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην Χαν Σεϊχούν και πως έφτασαν στο σημείο όπου συνέβη η φερόμενη επίθεση».
Η πρωτοβουλία αυτή δεν λάμβανε υπ’ όψιν την εν εξελίξει έρευνα του ΟΑΧΟ για την επίθεση.
Το υπουργείο ανέφερε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτήσουν σύντομα μια ομάδα εργασίας για «να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν τα σημεία τριβής στις διμερείς σχέσεις».