Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

DW: Σε κλίμα πόλωσης και υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης το δημοψήφισμα στην Τουρκία

DW: Σε κλίμα πόλωσης και υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης το δημοψήφισμα στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε κλίμα πόλωσης και υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης προσέρχονται αύριο Κυριακή στην Τουρκία 55 εκατομμύρια τούρκοι ψηφοφόροι να επικροτήσουν ή να απορρίψουν το πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα μεταβάλλουν το πολίτευμα από μια κοινοβουλευτική σε μια προεδρική δημοκρατία με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις.

Η εταιρεία AG του Αντίλ Γκιούρ που προέβλεψε τη νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2015, έδωσε 60,8% στο «ναι», έναντι 39,2% στο «όχι».

Η εταιρεία Themis όμως έδειξε χθες άνοιγμα του «όχι» με 53,9%, με το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%.

Στο χορό των προβλέψεων μπήκαν και οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε αργά χθες ότι περιμένει νίκη του «ναι» ανάμεσα στο 55% και 60%, ενώ ο αρχηγός του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου αποκάλυψε ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις που διαθέτει δείχνουν νίκη του «όχι» με 53%.

Η αυριανή ψηφοφορία θα γίνει υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή με περιορισμούς στις κινήσεις και εκδηλώσεις των πολιτών κάτι που τελικά φαίνεται να ίσχυσε κυρίως για τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των ακροδεξιών που υποστηρίζουν το «ναι».

Από τη φυλακή ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σε μήνυμα, που έστειλε μέσω δικηγόρου του, προβλέπει ότι ένα μεγάλο μέρος των κουρδικής καταγωγής τούρκων ψηφοφόρων, που είχε ψηφίσει υπέρ του Ερντογάν, θα ψηφίσει αύριο «όχι» λόγω της σκληρής πολιτικής του απέναντι στους Κούρδους και της ακύρωσης της δημοκρατίας.

Η επιτροπής Βενετίας, του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνει ότι «η ουσία των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί ένα επικίνδυνο βήμα οπισθοχώρησης για τη συνταγματική δημοκρατική παράδοση της Τουρκίας».

Πάντως ήδη τα σενάρια της επόμενης ημέρας βλέπουν την κοινωνική πόλωση στην Τουρκία να συνεχίζεται, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, και περιμένουν κλυδωνισμούς στην πορεία της οικονομίας.

Αν η πλειοψηφία πει «ναι» τότε, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες, «την αμέσως επόμενη ημέρα» θα έρθει στη βουλή η πρόταση για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Παράλληλα η Άγκυρα θα ζητήσει συζήτηση σε νέα βάση της σχέσης της με την ΕΕ, αν και η επαναφορά της θανατικής ποινής ουσιαστικά ακυρώνει την ενταξιακή της διαδικασία.

Τα επόμενα βήματα του προέδρου Ερντογάν θα είναι να γίνει και αρχηγός κόμματος και να προχωρήσει σε αλλαγές δικαστών στο ανώτατο και το συνταγματικό δικαστήριο.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα συνεχιστεί «όσο χρειάζεται» και η χώρα θα βαδίσει για εκλογές το 2019. Αυτά για το «ναι». Για το ενδεχόμενο ενός «όχι» δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Μπαχτσελί επιμένει σε «συνεννόηση» με τους Κούρδους αντάρτες για να μη διαμελιστεί η Τουρκία

Παραδοχή Μητσοτάκη: Καμία πρόοδος στον διάλογο με την Τουρκία – Τι είπε για Σαμαρά και Καραμανλή

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί επικίνδυνη και ΙΧ εξωτερική πολιτική

Ο Μητσοτάκης φέρνει τα κυπριακά ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα – Χριστοδουλίδης: «Με πράξεις ενισχύουμε το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα»

Βράζουν οι Τούρκοι για πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr