Το 2013 Ρώσοι υπήκοοι τζιχαντιστές από τον Καύκασο, που πολεμούσαν ως εθελοντές στη Συρία, απήγαγαν τον Ελληνορθόδοξο μητροπολίτη Χαλεπιού Παύλο Γιαζίγκι (στο μέσο της κεντρικής φωτογραφίας) και τον αρχιεπίσκοπο Χαλεπιού της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας Γρηγόριο Γιοχάνα Ιμπραχίμ (αριστερά στη κεντρική φωτογραφία).
Οι δύο ιεράρχες από τότε θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι, αν και είναι βέβαιο ότι εκτελέστηκαν από τους τζιχαντιστές που τους απήγαγαν.
Με άρθρο του στο Stockhom Center for Freedom, ο Τούρκος αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ισχυρίζεται ότι η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας, η MIT, ηθελημένα και σκόπιμα βοήθησε τους Ρώσους τζιχαντιστές που απήγαγαν και σκότωσαν τους δύο χριστιανούς ιεράρχες.
Ο Μποζκούρτ γράφει ότι οι απαγωγείς των μητροπολιτών συνελήφθησαν στην Τουρκία το 2013 αλλά ύστερα από παρέμβαση των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών και του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ (Bekir Bozdağ), δεν αντιμετώπισαν τις βαρύτατες κατηγορίες που τους βάρυναν, όπως την απαγωγή των ιερέων, καταδικάστηκαν για μικρότερα εγκλήματα και πρόκειται να αποφυλακιστούν στις αρχές Μαΐου.
Οι δύο τρομοκράτες είναι οι Μαγομέντ Αμπντουραχμάνοφ (Magomed Abdurakhmanov), ή αλλιώς Αμπού Μπανάτ, που γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1974 στο Νταγκεστάν και Αχμάντ Ραμαζάνοφ (Ahmad Ramazanov), γεννημένος στις 12 Μαρτίου 1986 στο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας.
Ο Μαγομέντ Αμπντουραχμάνοφ (μέσα στον κόκκινο κύκλο στη φωτογραφία) αποκεφάλισε προσωπικά τον έναν ιεράρχη και συμμετείχε στον αποκεφαλισμό του δεύτερου.
Ο Αμπντουραχμάνοφ, όπως γράφει ο Μποζκούρτ, στρατολογήθηκε από την τουρκική MIT η οποία του παρείχε όπλα και εφόδια όταν πολεμούσε ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Οι δύο τρομοκράτες είχαν σχέσεις με τον Τούρκο Μεβλούτ Κουσμάν (Mevlüt Kuşman), έναν εξτρεμιστή ισλαμιστή, τον οποίο παρακολουθούσε η τουρκική Αστυνομία θεωρώντας τον ύποπτο για συμμετοχή στον πυρήνα της Αλ Κάιντα που δρούσε στην επαρχία Βαν, στην ανατολική Τουρκία και στην Κωνσταντινούπολη υπό την ηγεσία του στελέχους της Αλ Κάιντα Ιμπραήμ Σεν (İbrahim Şen).
Ο Κουσμάν, γεννημένος στις 8 Νοεμβρίου 1966 στην επαρχία Βαν, κατοικούσε στη συνοικία Μπατζιλάρ της Κωνσταντινούπολης και εκτελούσε χρέη προμηθευτή και διακινητή εθελοντών για τις ένοπλες οργανώσεις της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Τηλεφωνική συνομιλία του Κουσμάν, που υπέκλεψε και κατέγραψε η τουρκική Αστυνομία, αποκάλυψε ότι στις 20 Ιουνίου 2013 ο Κουσμάν παρέδωσε πολεμοφόδια, ρουχισμό και τρόφιμα σε έναν άνδρα με το όνομα Χασάν, ο οποίος χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο που ανήκε στον Σαέεντ Αμέεν Χουσεΐν Αλ Τζουμπόορι.
Η παράδοση των φορτίων έγινε στο χωριό Μπασπινάρ κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, στην επαρχία Χατάι (Αντιόχεια).
Από το ίδιο σημείο ο Κουσμάν παρέλαβε μια ομάδα από τζιχαντιστές, που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της Τουρκίας από τη Συρία, για να τους μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη.
Στον δρόμο έπεσαν σε μπλόκο της τουρκικής Αστυνομίας στην πόλη Τζιχάνμπεϊλι της επαρχίας του Ικονίου.
Στο αυτοκίνητο του Κουσμάν επέβαιναν ο Αμπντουραχμάνοφ, ο Ραμαζάνοφ, μια γυναίκα με το όνομα Φατίμ Μαντέν (24 ετών) κι ο Τούρκος ο Σαΐτ Αλπ.
Ο Κουσμάν και ο Αλπ ύστερα από σύντομη κράτηση αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Αλλοδαπών της Αστυνομίας του Ικονίου.
Αν και ο Αμπντουραχμάνοφ βρισκόταν στη λίστα με τα ονόματα που τους απαγορευόταν η είσοδος στην Τουρκία, αυτός και οι άλλοι δύο επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι και τους επιτράπηκε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κωνσταντινούπολη.
Ο Μποζκούρτ τονίζει ότι αυτό το γεγονός δείχνει ότι ήταν προστατευόμενοι της τουρκικής MIT.
Στις 28 Ιουνίου 2013 κυκλοφόρησαν στα τουρκικά ΜΜΕ βίντεο με τις εκτελέσεις του Ελληνορθόδοξου μητροπολίτη Χαλεπιού Παύλου Γιαζίγκι, του αρχιεπίσκοπου Χαλεπιού της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας Γρηγορίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ κι ενός ακόμα ιερέα.
Ο μητροπολίτης Γιαζίγκι είχε εισέλθει στη Συρία στις 22 Απριλίου 2013 για να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Γιοχάνα και απήχθησαν από τους τζιχαντιστές ενώ βρίσκονταν στο χωριό Καφρ Νταέλ, 10 χιλιόμετρα μακριά από το Χαλέπι.
Οι δύο ιεράρχες κρατήθηκαν αιχμάλωτοι από την τζιχαντιστική οργάνωση Τζαΐς Αλ Μουχατζιρίν βαλ Ανσάρ (Jaish al-Muhajireen wal-Ansar, δηλ.: Στρατός Εμιγκράδων και Υποστηρικτών), χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωσης από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Όταν οι Τούρκοι αστυνομικοί στο Ικόνιο είδαν το βίντεο με τους αποκεφαλισμούς αναγνώρισαν τον Αμπντουραχμάνοφ που είχαν συλλάβει μερικές ημέρες νωρίτερα.
Ενημέρωσαν την Αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, η οποία με τη σειρά της πραγματοποίησε επιχείριση για τη σύλληψή τους στις 4 Ιουλίου 2013.
Συνελήφθησαν ο Κουσμάν, ο Αμπντουρχαμάνοφ, ο Ραμαζάνοφ κι άλλοι ύποπτοι, ενώ στο σπίτι του Κουσμάν βρέθηκαν χειροβομβίδες, γεμιστήρες καλάσνικοφ, 186 σφαίρες, ασύρματοι και βιντεοκάμερες.
Μια τσάντα στο σπίτι του Κουσμάν περιείχε και τα ρούχα που φορούσε ο Μαγομέντ Αμπντουραχμάνοφ στο βίντεο με τους αποκεφαλισμούς.
Η Αστυνομία βρήκε επίσης κι ένα μαχαίρι που έμοιαζε με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στον αποκεφαλισμό.
Αρχικά οι συλληφθέντες κρίθηκαν προφυλακιστέοι από την τουρκική Δικαιοσύνη κατηγορούμενοι ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης κι οδηγήθηκαν σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης.
Ύποπτοι θεωρήθηκαν επίσης ο γιος του Κουσμάν, Αμπντουλάχ και ο Σαΐτ Αλπ αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους.
Ειδοποιημένη από την Ιντερπόλ η ρωσική Αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του Αμπντουραχμάνοφ στη Τσετσενία όπου βρήκε δύο χειροβομβίδες, δύο εκρηκτικά και πενήντα σφαίρες.
Στοιχεία υπήρχαν πάμπολλα για να απαγγελθούν στους συλληφθέντες κατηγορίες για τρομοκρατία και παράνομη οπλοκατοχή, αλλά για να κατηγορηθούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή για τους αποκεφαλισμούς των ιεραρχών που έγιναν εκτός τουρκικών συνόρων, οι Εισαγγελείς χρειάζονταν άδεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας.
Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε το αίτημα της Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης, με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχε ανάγκη για τέτοια άδεια σε αυτή τη φάση της έρευνας, αλλά χρειαζόταν αργότερα στη φάση της δίκης.
Απαντώντας σε ερώτηση που κατατέθηκε στην τουρκική βουλή σχετικά με το θέμα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ απάντησε στις 25 Αυγούστου 2014 ότι συμβούλεψε τους Εισαγγελείς να συνεχίσουν την έρευνα και να επανέλθουν για να ζητήσουν άδεια σχετική με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν εκτός τουρκικών συνόρων όταν θα πέρναγε η υπόθεση στην ακροαματική διαδικασία.
Στην πραγματικότητα όμως, γράφει ο Μποζκούρτ, ο Υπουργός αποθάρρυνε τους Εισαγγελείς να απαγγείλουν κατηγορίες για τους αποκεφαλισμούς των ιεραρχών.
Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο ο Μαγομέντ Αμπντουραχμάνοφ αποκάλυψε ότι συνεργαζόταν στενά με την τουρκική MIT.
Κατέθεσε ότι αυτός και άλλοι τζιχαντιστές ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τη MIT.
“Αφού φυλακίστηκα εδώ [στην Τουρκία], έγραψα γράμματα στην Υπηρεσία [MIT] αλλά δεν έλαβα καμία απάντηση. Όσο βρισκόμασταν στη Συρία μας παρεχόταν βοήθεια από την Τουρκία με τη μορφή όπλων, χρημάτων και οχημάτων. Δεν καταλαβαίνω την παρούσα δύσκολη θέση μου και γιατί τώρα κρατούμαι σε φυλακή”, είπε.
Αυτές οι κουβέντες φανερώνουν, γράφει ο Μποζκούρτ, ότι η MIT πήρε αποστάσεις από τον Αμπντουραχμάνοφ ώστε να προστατευτεί από διεθνείς νομικές επιπλοκές.
Ο Μποζκούρτ κατηγορεί και τον Ερντογάν, που τότε ήταν πρωθυπουργός, ότι προσωπικά επέβλεπε τις μάχες των τζιχαντιστών κατά του Άσαντ ελπίζοντας να τον αντικαταστήσει με έναν φιλότουρκο ισλαμιστή.
Στην κατάθεσή του ο Ραμαζάνοφ δήλωσε ότι πολεμούσε στη Συρία ως “εμίρης” της Τζαΐς Αλ Μουχατζιρίν βαλ Ανσάρ, εκπαίδευε τζιχαντιστές και εκεί γνώρισε τον Αμπντουραχμάνοφ.
Κατέθεσε επίσης ότι ο άνδρας στο βίντεο που αποκεφαλίζει τον έναν ιερέα είναι ο Αμπντουραχμάνοφ, ο οποίος εκτελούσε απόφαση του “δικαστηρίου” της Σαρία κι ότι συμμετείχε και σε έναν ακόμα αποκεφαλισμό ιερέα.
Οι δύο τρομοκράτες καταδικάστηκαν από την τουρκική Δικαιοσύνη σε επτάμισι χρόνια κάθειρξης ο καθένας ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.
Δεν τους απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες για τους αποκεφαλισμούς των δύο ιεραρχών.
Ο Κουσμάν καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, 4 χρόνια και 2 μήνες για κατοχή εκρηκτικών υλών και 1 χρόνο και τρεις μήνες για παράνομη οπλοκατοχή.
Ο γιος του Κουσμάν και ο Αλπ απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες.
Στις 6 Μαΐου 2017 οι δύο τρομοκράτες αποκεφαλιστές των δύο χριστιανών ιεραρχών θα αποφυλακιστούν αφού έκαναν μόλις 3 χρόνια και 9 μήνες φυλακή.
Ο Μποζκούρτ στο άρθρο του κάνει έκκληση στις ΗΠΑ ή τη Ρωσία να ζητήσουν από την Τουρκία την έκδοση των τρομοκρατών ώστε να δικαστούν για τους φόνους των δύο ιεραρχών.
Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται απίθανη, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε είναι να αποκαλυφθεί ο ρόλος του στην ενεργή υποστήριξη τρομοκρατικών τζιχαντιστικών οργανώσεων και η πιθανή εμπλοκή του στους αποκεφαλισμούς των δύο ιεραρχών.