Πέντε Γερμανικά ινστιτούτα ζητούν από την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να μειώσει φόρους και δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης αναφέρει το Bloomberg.Οι κορυφαίοι οικονομολόγοι της Γερμανίας ζήτησαν από την κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους και τις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης που έχουν υπερβεί το 40% της οικονομικής παραγωγής.
Με τους Γερμανούς να προσέρχονται στις κάλπες τον Σεπτέμβριο, η έκθεση από πέντε ερευνητικά ινστιτούτα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη επενδύσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης, απειλεί τη μακροπρόθεσμη υγεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Προς το παρόν, οι προοπτικές είναι «ευνοϊκές» και το μέσο ποσοστό πληθωρισμού θα μείνει κάτω από το 2% το 2017 και το 2018, σύμφωνα με την έκθεση.«Είναι καιρός η οικονομική πολιτική να είναι πιο μακροπρόθεσμη με στόχο να μειωθούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και ενισχυθούν οι επενδυτικές δαπάνες, ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης, μέσω της δημοσιονομικής ανακατανομής».
Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ, λέει ότι θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια να μειώσει τους φόρους κατά 15 δισ ευρώ (15,9 δισ $) ετησίως μετά το 2017.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, θεωρούν ότι οι μειώσεις του φόρου εισοδήματος θα είναι άδικες.
Οι φόροι και οι κοινωνικές – ασφαλιστικές εισφορές αντιπροσώπευαν το 40% του Γερμανικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2016 και αναμένεται να αυξηθεί σε 40,2% το 2018, το υψηλότερο από το 2000.
Η μείωση του βάρους είναι σημαντική, διότι οι Γερμανοί θα πρέπει να δαπανήσουν ακόμη περισσότερο για την υγεία και την ασφάλιση συντάξεων καθώς ο πληθυσμός γερνάει, σύμφωνα με την έκθεση.Η ανεξάρτητη ομάδα, περιλαμβάνει τα ιδρύματα DIW, Ifo, IFW, IWH και RWI, υποβάλλει συστάσεις στην κυβέρνηση δύο φορές το χρόνο.Η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί 1,5% το 2017 και 1,8% το 2018.
Το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί στο 5,4% από το 2018 από 6,1% το 2016, ενώ το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί στο 0,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 από το 0,8% το 2016.