Τις τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν αναμένεται να εξομαλύνει το δημοψήφισμα της Κυριακής στη χώρα με ερώτημα τη δραστική επέκταση των εξουσιών της προεδρίας.
Οι σφυγμομετρήσεις της περασμένης εβδομάδας έδιναν μικρό προβάδισμα στο «Ναι».
Ακόμη και εάν οι ψηφοφόροι δεν εγκρίνουν τις προτάσεις Ερντογάν, αναφέρει σε χθεσινή ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες το πρακτορείο Reuters, η τουρκική δημοκρατία και η δικαιοσύνη της χώρας θα υποστούν σημαντικές ζημίες, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μοιάζει έτοιμος να αυξήσει την πίεση στους πολιτικούς του αντιπάλους.
«Δεν υπάρχει καλό σενάριο», λέει o Μαρκ Πιερίνι, πρώην πρέσβης της Ε.Ε. στην Άγκυρα, για να συνεχίσει:
«Ευρύ χάσμα χωρίζει τον Ερντογάν και τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η Ε.Ε. θα τηρήσει στάση “ευγενικής σιγής” σε περίπτωση νίκης του “Ναι” στο δημοψήφισμα».
Ένα αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα, με πολύ μικρή διαφορά, θα ήταν ικανό να προκαλέσει μακρά περίοδο αστάθειας και ενδεχομένως νέο ξέσπασμα βίας.
Ενδεχόμενη ήττα του Ερντογάν με μικρή διαφορά θα επέτρεπε στον Τούρκο πρόεδρο να παραμείνει στην εξουσία, προκηρύσσοντας πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές εντός του 2017 (από το 2019).
«Αν ηττηθεί, μπορούμε να περιμένουμε μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία, με τις δύο πλευρές να καταφεύγουν στη βία. Το καθεστώς θα ενίσχυε σε μία τέτοια περίπτωση τις διώξεις κατά της αντιπολίτευσης», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Στο μεταξύ, νέοι παίκτες εμφανίζονται με αξιώσεις στην τουρκική πολιτική σκακιέρα, όπως δείχνει σε ανταπόκρισή του το διαδικτυακό περιοδικό Politico.
Ιδιαίτερη επιτυχία γνωρίζει επ’ εσχάτων η προεκλογική εκστρατεία υπέρ του «Όχι» στο δημοψήφισμα αποσχισθείσας τάσης των ακροδεξιών εθνικιστών Γκρίζων Λύκων.
Η επικεφαλής της τάσης αυτής, η 60χρονη Μεράλ Ακσενέρ, διεγράφη πρόσφατα από το εθνικιστικό ΜΗΡ, η ηγεσία του οποίου στηρίζει τη διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών.
Οι «αντάρτες» της Ακσενέρ απειλούν τώρα να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Παρότι η πρόθεση ψήφου υπέρ των εθνικιστών του ΜΗΡ δεν ξεπερνά το 12% στις δημοσκοπήσεις, η διάσπαση της Ακσενέρ μοιάζει να συγκινεί ολοένα και περισσότερους ψηφοφόρους.