Η Λευκωσία θεωρεί ότι η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόλαντ Τραμπ να προβεί σε στρατιωτική δράση στη Συρία δεν θεωρείται ότι εξέρχεται της διεθνούς νομιμότητας όταν πρόκειται αποδεδειγμένα για θέμα σοβαρής παραβίασης του ανθρωπιστικού δικαίου, δήλωσε την Παρασκευή στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.
Η Κύπρος, σημείωσε, είναι σύμφωνη με την ανακοίνωση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για το θέμα, της Φεντερίκα Μογκερίνι δηλαδή, επισημαίνοντας ότι η Λευκωσία επιθυμεί το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και την εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία.
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την κατάσταση στη Συρία και να προσδιορίσει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι:
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και ιδιαίτερα η χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχου πληθυσμού αποτελεί για μας έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και είναι άκρως καταδικαστέο”.
Συνοδεύουμε όμως τη θέση μας, σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εκδώσαμε την Πέμπτη, πριν τα γεγονότα, πριν την αντίδραση των ΗΠΑ, και από τη θέση ότι “οι όποιοι θα θεωρηθούν ως υπαίτιοι οφείλουν να λογοδοτήσουν”, πρόσθεσε.
“Επ` αυτού δεν μπορεί να υπάρχει έκπτωση”, τόνισε.
Ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε ότι η Κύπρος συνέβαλε σημαντικά στις επιχειρήσεις του ΟΑΧΟ για την έξοδο των χημικών όπλων από τη Συρία, σημειώνοντας ότι η σήμερα παραβίαση των αποφάσεων του ΟΑΧΟ είναι μία σοβαρή εξέλιξη.
“Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόλαντ Τραμπ να προβεί σε στρατιωτική δράση δεν θεωρείται ότι εξέρχεται της διεθνούς νομιμότητας όταν πρόκειται αποδεδειγμένα θέμα σοβαρής παραβίασης του ανθρωπιστικού δικαίου”, είπε στο ΚΥΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.
Είναι λυπηρό, συνέχισε, διότι λίγες μέρες προηγουμένως είχε αναγγελθεί πολιτική που έδιδε προτεραιότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ιδιαίτερα του Ισλαμικού Κράτους και τοποθετείτο, όσον αφορά την εσωτερική κατάσταση στη Συρία, αφήνοντας το συριακό λαό να αποφασίσει για τη μελλοντική πολιτική λύση και τη μελλοντική κυβέρνηση στη Συρία.
“Αυτή η θέση ευνοεί και τη δική μας θέση που επιθυμεί το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και γενικά την εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία, ενθαρρύνοντας τις διάφορες πλευρές να προχωρήσουν στην εξεύρεση μια πολιτικής κρίσης”, συμπλήρωσε.
Είναι κρίμα, δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, “γιατί όλα αυτά σήμερα ανατρέπονται από μία ενέργεια η οποία θέτει εν αμφιβόλω την προοπτική σύντομης πολιτικής εξομάλυνσης”.
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη θέση της Ρωσίας, μιας φιλικής χώρας προς την Κύπρο, που επέκρινε τις ΗΠΑ, ο Υπουργός Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία είναι φιλική χώρα, τόνισε ότι “η πολιτική μας απέναντι στη Ρωσία παραμένει παραδοσιακά η ίδια, η Ρωσία γνωρίζει ότι ταυτόχρονα είμαστε και μέλη της ΕΕ και καλυπτόμαστε και από τις κοινές αποφάσεις της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή είμαστε σύμφωνοι με την ανακοίνωση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ επί του θέματος αυτού”.
Αναφορικά με τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από αμερικανικά πολεμικά πλοία στην περιοχή της Κύπρου και απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Ιωάννης Κασουλίδης εξήγησε ότι η ακτίνα των πυραύλων αυτών είναι πολύ μεγάλη, και δεν ξέρουμε πού βρισκόντουσαν τα πλοία, στην περιοχή ή κοντά στην Ισπανία.
Καλά, ας… χαλαρώσει. Οι Τόμαχοκ έχουν βεληνεκές από 1.300 χιλιόμετρα έως 2.500 χιλιόμετρα. Από την Ισπανία, την Ίμπιζα για παράδειγμα, μέχρι εκεί που έπεσαν είναι κοντά στα 3.200 χιλιόμετρα. Ας έλεγε από τη νότια Ιταλία, όχι και… Ισπανία.
“Η Κύπρος ούτε γνώριζε, ούτε είχε καμιά ανάμειξη, ούτε αναμέναμε να γνωρίζουμε”, κατάληξε στις δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης. Δεν είναι εξαιρετικός ο κ. Κασουλίδης; Όχι, πείτε…