Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησής της να κλιμακώσει τις απελάσεις Αφγανών προσφύγων οι αιτήσεις των οποίων για να τους χορηγηθεί άσυλο απορρίπτονται, σημειώνοντας πως κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενήργησαν με παρόμοιο τρόπο αντιδρώντας στη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών μετά το καλοκαίρι του 2015.
Οι μετανάστες που συνέρρευσαν στη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο. Η Μέρκελ, η οποία αρχικά εφάρμοσε μια πολιτική ανοικτών θυρών έναντι των προσφύγων, σταδιακά υιοθετεί όλο και πιο σκληρή στάση, καθώς διεξάγει εκστρατεία ενόψει των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, στις οποίες διεκδικεί τέταρτη θητεία.
Τον Δεκέμβριο, οι αρχές της Γερμανίας άρχισαν να απελαύνουν ομαδικά Αφγανούς, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να δείξει πως μειώνει τον υψηλό αριθμό των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο, ώστε να μειώσει την απήχηση του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Το ένα τρίτο των μεταναστών που επαναπατρίστηκαν με την πρώτη πτήση είχαν καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα, κατά τις γερμανικές αρχές.
Το 2016, οι πολίτες του Αφγανιστάν ήταν η δεύτερη πολυπληθέστερη εθνότητα των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία μετά τους πολίτες της Συρίας, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μεταναστών και προσφύγων (BAMF).
«Όλες οι άλλες χώρες (μέλη) της ΕΕ στέλνουν αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα νόμιμης διαμονής πίσω στο Αφγανιστάν», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην καγκελαρία μαζί με πρόσωπα που διακρίθηκαν στη χορήγηση βοήθειας στους πρόσφυγες.
Η Μέρκελ απηύθυνε στον πρόεδρο του Αφγανιστάν την έκκληση: «μη δίνετε την εντύπωση ότι (οι Αφγανοί) δεν μπορούν να ζήσουν στο Αφγανιστάν διότι σε αυτή την περίπτωση έχουμε ηττηθεί όλοι μαζί και δεν θα μπορούμε πλέον να βρούμε κανέναν να πολεμήσει τους Ταλιμπάν στις τάξεις του αφγανικού στρατού».
Περίπου το 55% των Αφγανών στη Γερμανία έχει λάβει καθεστώς πρόσφυγα, ενώ το 45% όχι, διευκρίνισε η συντηρητική καγκελάριος.
Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι η αφγανική κυβέρνηση έχει η ίδια αναγνωρίσει ότι οι πολίτες της χώρας που βρίσκονται στη Γερμανία δεν είναι αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ή οι φτωχότεροι.
«Δεν μπορώ και δεν πρέπει να στείλω το μήνυμα πως η Γερμανία θεωρεί ότι οι 29 εκατομμύρια Αφγανοί (…) ζουν υπό απαράδεκτες συνθήκες, ή ότι δεν μπορεί κανένας να επιβιώσει στο Αφγανιστάν. Αυτό είναι το δίλημμα στο οποίο βρισκόμαστε», ανέφερε.
Σύμφωνα με τη Μέρκελ, περίπου 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν στη Γερμανία κάθε μήνα.
Ορισμένα από τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας αρνούνται να πάρουν μέρος στη διαδικασία των απελάσεων Αφγανών, επικαλούμενα τις ανησυχίες για την ασφάλειά τους στο Αφγανιστάν.