Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κύπρος μοιράζει “οικόπεδα” στους πετρελαϊκούς κολοσσούς και η Τουρκία “βράζει”

Η Κύπρος μοιράζει “οικόπεδα” στους πετρελαϊκούς κολοσσούς και η Τουρκία “βράζει”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε πόλο έλξης πετρελαϊκών κολοσσών εξελίσσεται η κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως γράφει σε δημοσίευμά της την Παρασκευή η εφημερίδα “Δημοκρατία”, μετά τα συμβόλαια παραχώρησης των δικαιωμάτων ερευνών και γεωτρήσεων του Οικοπέδου 10 στην κοινοπραξία ExxonMobil Qatar Petroleum, σειρά είχαν τα τεμάχια 6 και 8, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε με τις εταιρίες Total και ENI τα συμβόλαια έρευνας και αναλογικού καταμερισμού της παραγωγής φυσικού αερίου.

Μάλιστα, η αντιπρόεδρος ερευνών της Total Ελέανορ Ρόουλι ανάφερε ότι στις αρχές Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η διερευνητική γεώτρηση σε ένα άλλο τεμάχιο που έχει αναλάβει η εταιρία της, το 11. Η κυρία Ρόουλι προσδιόρισε εντός του 2018 την ερευνητική γεώτρηση στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Μπροστά σε αυτά τα τετελεσμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ακόλουθη απειλητική ανακοίνωση.

Διαβάστε εδώ: Συναγερμός στην Κύπρο – Το τουρκικό ΥΠΕΞ απείλησε το νησί και την ExxonMobil

Σαφή προειδοποίηση ότι η Τουρκία «θα λάβει όλα τα μέτρα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην υφαλοκρηπίδα της», καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων, απηύθυνε το βράδυ της Πέμπτης η Άγκυρα, με αφορμή τα συμβόλαια τα οποία υπέγραψε n Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα 6 και 8 της ΑΟΖ του νησιωτικού κράτους.

Η Άγκυρα, μάλιστα, προειδοποιεί, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, ότι «ένα σημαντικό κομμάτι των σχετικών περιοχών, ειδικότερα το οικόπεδο 6, εμπίπτει μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τη Λευκωσία για «μονομερείς ενέργειες».

Οι Τούρκοι απειλούν, μάλιστα, ότι, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού, όλες οι συμφωνίες οι οποίες έχουν υπογραφεί από την Κυπριακή Δημοκρατία με ξένες εταιρείες θα επανεξεταστούν.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε στον Ναύσταθμο της Χάιφα έπειτα από δύο εβδομάδες, η τριεθνής άσκηση Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ με την επωνυμία «Noble Dina 2017».

Η τριεθνής άσκηση (στην οποία η Κύπρος συμμετείχε με καθεστώς παρατηρητή) έχει, όπως αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν του Πολεμικού Ναυτικού, σκοπό την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας και πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο μέρος της Ανατολικός Μεσογείου, από το Κρητικό Πέλαγος μέχρι τα ανοικτά του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, στη «Noble Dina 2017» συμμετείχαν η Ελλάδα με μία φρεγάτα, το οργανικό της ελικόπτερο, μια πυραυλάκατο, ένα υποβρύχιο και δύο αξιωματικούς ως ιπτάμενους παρατηρητές (Rider) σε πτήσεις αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας των ΗΠΑ, οι οποίες πέραν τούτου παρείχαν στην άσκηση ένα αντιτορπιλικό και ένα πετρελαιοφόρο πλοίο.

Το Ισραήλ συμμετείχε με τρεις κορβέτες, εκ των οποίων n μία με το οργανικό της ελικόπτερο, δύο υποβρύχια, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος, έξι τακτικά μεταγωγικά ελικόπτερα και ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών.

Παρ’ όλα αυτά και την Πέμπτη, η τουρκική κινητικότητα στο Αιγαίο ήταν έντονη τόσο από αέρος όσο και μέσω της έκδοσης ΝΑVTEX για τη διεξαγωγή ερευνών.

Στο Αιγαίο την Πέμπτη, η Υδρογραφική Υπηρεσία Σμύρνης με τη NAVTEX 382/17 ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό σκάφος «Τσουμπουκλού» θα πραγματοποιήσει σήμερα (Παρασκευή) και αύριο (Σάββατο) επιστημονικές έρευνες σε μια περιοχή n οποία ξεκινά από τα Στενά και με μια πορεία από βορρά προς νότο που διατρέχει το νοητό άξονα δυτικά Λέσβου και Χίου και καταλήγει στα βόρεια της Ικαρίας.

Από την πλευρά της Ελλάδας, υφίσταται εγρήγορση, καθώς η Τουρκία έχει απειλήσει επανειλημμένως με σεισμικός έρευνες, κάτι που θα σήμαινε πρακτική αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη δύο ακόμη εμπλοκές ελληνικών με τουρκικά μαχητικά F-16, στις 14.50 και 15.00, στα δυτικά και τα νότια της Λέσβου αντιστοίχως και μια μάλλον ασυνήθιστη παραβίαση από ένα τουρκικό ελικόπτερο SH -70.

Η Αθήνα, βεβαίως, διαφυλάσσει τον άμεσο χώρο συμφερόντων της, ωστόσο αρκετοί παρατηρούν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και τη νοτιοανατολική Τουρκία, καθώς δεν είναι διόλου απίθανο κάποιες από αυτές να επηρεάσουν εμμέσως την Ελλάδα.

Ο καθηγητής Τσελαλετίν Γιαβούζ (πρώην σύμβουλος του ηγέτη του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί) είπε (Sputnik) ότι οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει αεροπορική βάση στο Κομπάνι, πόλη της βόρειας Συρίας που βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν στην επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα, σε περίπτωση που οι Τούρκοι τους αρνηθούν την πρόσβαση στο Ιντσιρλίκ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα διαμορφωθούν τα τιμολόγια τον Ιανουάριο

«Να πέσουν τα τείχη»: Μία και αδιαίρετη Κύπρο ευχήθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος

Η τζιχαντιστική Συρία θα ζητήσει 300 δισ. δολάρια αποζημίωση από το Ιράν

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κυρώσεις εάν η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομη συμφωνία ΑΟΖ με Συρία

Διπλωματικές πηγές για «ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας»: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr