Αντικείμενο σοβαρής διένεξης μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας αναμένεται να αποτελέσει το κρατίδιο του Γιβραλτάρ, το οποίο επί της ουσίας ελέγχει τη δίοδο που ενώνει τη Μεσόγειο Θάλασσα με τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Χαρακτηριστικό της κλιμακούμενης έντασης που τείνει να δημιουργηθεί, είναι το «θερμό» επεισόδιο που δημιουργήθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Γιβραλτάρ ανάμεσα σε πολεμικά πλοία του Βασιλικού Βρετανικού Στόλου και του Ισπανικού.
Πιο συγκεκριμένα, το ισπανικό πολεμικό πλοίο Infanta Christina εντοπίστηκε να πλέει σε βρετανικά ύδατα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του βρετανικού στόλου.
Το βρετανικό πλοίο, που περιπολούσε στην περιοχή, έλαβε εντολή να καταδιώξει τους Ισπανούς και να τους υποχρεώσει να απομακρυνθούν και να επιστρέψουν σε διεθνές «έδαφος».
Οι Βρετανοί συνέδεσαν τη συγκεκριμένη ενέργεια με τις δηλώσεις του Ισπανού υπουργού Άμυνας, Αλφόνσο Νταστίς, ο οποίος είχε συστήσει «ψυχραιμία» και «χαμηλούς τόνους» προς τη Βρετανία πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, μετά τους ισχυρισμούς του Λόρδου Χάουαρντ, ο οποίος είχε τονίσει πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διατεθειμένο να πάει σε πόλεμο για το Γιβραλτάρ.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι το Γιβραλτάρ θα αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής «σύγκρουσης» ανάμεσα στην Ισπανία και τη Βρετανία, ενόψει της υλοποίησης του Brexit.
Η Ευερωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εκχωρήσει στη χώρα της Ιβηρικής το δικαίωμα βέτο στο θέμα του Γιβραλτάρ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Βρετανίας σε επίσημο επίπεδο.
Η δε Τερέζα Μέι επέλεξε να τηρήσει στάση αναμονής, δηλώνοντας πως θα περιμένει τις κινήσεις της ΕΕ και τις αποφάσεις που θα λάβειο, ούτως ώστε να δράσει ανάλογα και φυσικά, πάντα σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα.