Οι αποκαλύψεις για δράσεις τουρκικής κατασκοπείας στη Γερμανία είναι συνταρακτικές.
Ο Κούρδος ακτιβιστής Γιουκσέλ Κοτς που ζει στη Βρέμη ζει κάθε μέρα μέσα στο φόβο.
«Μία προσωπική συνάντηση θα ήταν προτιμότερη», λέει ο Γιουκσέλ Κοτς μιλώντας στην DW.
Ο 52χρονος Κούρδος ακτιβιστής που ζει στη Βρέμη φοβάται ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείται από την τουρκική μυστική υπηρεσία.
Ο συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κογκρέσου των Κούρδων στην Ευρώπη εξομολογείται ότι δεν μένει πάνω από δύο με τρεις μέρες στον ίδιο τόπο και θεωρεί ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας του, πίσω από το οποίο βρίσκεται η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας.
«Παίρνω SMS από την Τουρκία και έχουν στείλει δολοφόνους εδώ προκειμένου να με εξουδετερώσουν ή να με σκοτώσουν. Μια πηγή μας έδωσε πληροφορίες, τις οποίες παραδώσαμε στις γερμανικές αρχές», λέει ο Γιουκσέλ.
Έρευνες των γερμανικών δημόσιων μέσων ενημέρωσης NDR και WDR και της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung αποκαλύπτουν ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία είχε παραδώσει στην BND, τη μυστική υπηρεσία της Γερμανίας, λίστα με εκατοντάδες ονόματα φερόμενων υποστηρικτών του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι υποκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Ανάμεσα στα ονόματα βρίσκονται και αυτά δύο Γερμανών βουλευτών.
Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες των NDR και WDR, Τούρκοι πράκτορες είχαν γίνει για μεγάλο διάστημα «σκιά» δύο Κούρδων ακτιβιστών στη Γερμανία.
Ένας εξ αυτών είναι ο Γιουκσέλ Κοτς.
Μία γυναίκα είχε πρόσβαση σε έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι ένας πράκτορας, ο οποίος δήλωνε δημοσιογράφος και στο μεταξύ έχει συλληφθεί, σχεδίαζε να σκοτώσει τους δύο Κούρδους.
Η γυναίκα προώθησε τα στοιχεία στους γερμανούς δημοσιογράφους και στον ίδιο τον Γιουκσέλ.
Εκτιμήσεις για 400 πράκτορες στη Γερμανία
Όπως λέει, «υπάρχουν παντού τούρκοι πράκτορες και κατασκοπεία στη Γερμανία. Αυτό γράφεται διαρκώς στον Τύπο, υπάρχουν και διάφορα περιστατικά και πληροφορίες από διαφορετικές πόλεις και τόπους ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία δρα εδώ στη Γερμανία και στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Έριχ Σμιτ-Έενμπουμ, εξειδικευμένου ερευνητή στο πεδίο των μυστικών υπηρεσιών, η τουρκική μυστική υπηρεσία έχει περί τους 8.000 υπαλλήλους κύριας απασχόλησης.
Όπως είπε στην DW, υπολογίζει ότι σχεδόν 800 δρουν στην Ευρώπη και 400 εξ αυτών σε γερμανικό έδαφος.
Αυτοί απασχολούνται σε ταξιδιωτικά γραφεία, τράπεζες, ως μεταφραστές σε υπηρεσίες ή εργάζονται σε μουσουλμανικά τεμένη.
Η γερμανική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ξεκίνησε χθες Τετάρτη έρευνες με την υπόνοια ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία παρακολουθεί φερόμενους οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν στη Γερμανία.
Ο Γιουκσέλ Κοτς φοβάται για τη ζωή του. Τονίζει όμως ότι «παρόλα αυτά συνεχίζω τη δουλειά μου. Ξέρουμε ότι κάθε δικτατορία, όλοι οι φασίστες, επιχειρούν με τέτοιες μεθόδους να εξουδετερώσουν ανθρώπους που ανήκουν στην αντιπολίτευση».