Στις κάλπες πήγαν σήμερα Κυριακή οι πολίτες του μικρότερου γερμανικού κρατιδίου για να εκλέξουν την νέα περιφερειακή τους Βουλή. Οι σημερινές εκλογές θεωρούνταν περίπατος για την CDU. Μέχρι που εμφανίστηκε ο Μ. Σουλτς.
Μέχρι πριν από μερικούς μήνες κανείς δεν περίμενε ότι η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στο Ζάαρ θα μπορούσε να αποκτήσει τόσο μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον. Για μεγάλο διάστημα θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) θα κέρδιζαν και πάλι τις εκλογές και η υποψήφια του κόμματος και νυν πρωθυπουργός Κραμπ-Καρενμπάουερ θα συνέχιζε να συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Έκτοτε τα ποσοστά του SPD έχουν πάρει την ανιούσα τόσο σε ομοσπονδιακό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Στο δε κρατίδιο του Ζάαρ δεν αποκλείεται πλέον θεωρητικά και ένα κυβερνητικό σχήμα Σοσιαλδημοκρατών και Αριστεράς.
Αγωνία για το μήνυμα της κάλπης
Η εξέλιξη αυτή θα συνιστούσε αναμφίβολα το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στην σούπερ εκλογική χρονιά του 2017 για τους Σοσιαλδημοκράτες, που θα έστελνε σημαντικά μηνύματα ενόψει των επόμενων πιο δύσκολων περιφερειακών αναμετρήσεων: των εκλογών στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν στις 7 Μαΐου και μια εβδομάδα αργότερα στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.
Για τους Χριστιανοδημοκράτες ενδεχόμενη ήττα και απώλεια του πρωθυπουργικού θώκου στο κρατίδιο του Ζάαρ θα ήταν ιδιαίτερα πικρή, αφού κυβερνούν στο εν λόγω κρατίδιο τα τελευταία 18 χρόνια. Από την άλλη πλευρά, και σε περίπτωση νίκης, οι Σοσιαλδημοκράτες θα ενισχύονταν ακόμη περισσότερο σε περιφερειακό επίπεδο. Σήμερα η CDU μετρά μόλις 5 χριστιανοδημοκράτες πρωθυπουργούς στη χώρα ενώ το SPD 9.
Ο παράγοντας Σουλτς
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν τα φώτα της δημοσιότητα στο Ζάαρ πάντως καταδεικνύουν ότι ο Μάρτιν Σουλτς διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στις τοπικές εκλογές.
Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την καγκελαρία τα ποσοστά του SPD στο κρατίδιο έχουν αυξηθεί κατά 7,8 έως και 9 μονάδες, φτάνοντας ακόμη και το 34%.
Οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν με 37% πρώτη δύναμη, ενώ ο έτερος δυνητικός εταίρος των Σοσιαλδημοκρατών, το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) συγκεντρώνει 12-13%.
Στο 7% βρίσκονται την ίδια ώρα οι εθνολαϊκιστές του AfD ενώ, κινούμενοι στo εκλογικό όριο του 5%, Πράσινοι (Grüne) και Φιλελεύθεροι (FDP) δίνουν μάχη για την πολιτική τους επιβίωση.
Ενδεχόμενη συγκυβέρνηση SPD, Linke και Grüne ή και SPD και Linke θα είχε αναμφίβολα επιπτώσεις στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα. Αφενός, αμφότερα σχήματα θα σήμαιναν την επίσημη πρώτη της Αριστεράς σε τοπική κυβέρνηση κρατιδίου της δυτικής Γερμανίας. Αφετέρου, ενδεχόμενη συγκυβέρνηση SPD και Linke στο Ζάαρ θα μπορούσε να θεωρηθεί προπομπός κυβερνητικής συνεργασίας και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υποψήφιος της Linke είναι η ιστορική φυσιογνωμία της γερμανικής Αριστεράς, πρώην πρωθυπουργός του Ζαάρ αλλά και πρώην πρόεδρος του SPD, Όσκαρ Λαφοντέν.