Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σέρνουν την Κύπρο σε “δείπνο” με τους κατοχικούς ενώ η Τουρκία απομονώνεται διεθνώς

Σέρνουν την Κύπρο σε “δείπνο” με τους κατοχικούς ενώ η Τουρκία απομονώνεται διεθνώς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με διαφορετικό μενού θα προσέλθουν στο δείπνο που ψήνεται εδώ και καιρό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», σε άρθρο που υπογράφει ο Κώστας Βενιζέλος, στο δείπνο, που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα είτε την 31η Μαρτίου είτε στις 3 Απριλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσέλθει με μόνο στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν και με επιδίωξη τη συνέχιση των συζητήσεων στο εδαφικό και το θέμα της ασφάλειας.

Ο κατοχικός ηγέτης, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, θα θέσει ως όρο για την επανέναρξη των συνομιλιών τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Η κίνηση αυτή του κατοχικού ηγέτη αποσκοπεί πρωτίστως στην άσκηση πιέσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προβλέποντας ότι δεν θα αποδεχθεί χρονοδιάγραμμα, να τον αφήσει, όπως θεωρεί, εκτεθειμένο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά, θέτοντας το θέμα του καθορισμού χρονοδιαγράμματος, θα ζητά όπως η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου με στόχο να διενεργηθούν χωριστά δημοψηφίσματα τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ακιντζί αναμένεται ότι θα επιμένει στον όρο αυτό γνωρίζοντας πως θα έχει τη στήριξη στην αξίωσή του αυτή και τρίτων.

Συγκεκριμένα, με την προσέγγιση αυτή συμφωνεί ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, καθώς και το Λονδίνο.

Τόσο ο κ. Έιντε όσο και ο βρετανικός παράγοντας θεωρούν πως η διαδικασία έχει φθάσει σε οριακό σημείο και πως δεν μπορεί να συνεχίζονται για πολύ ακόμη οι συνομιλίες.

Γι’ αυτό και προκρίνουν τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος, έστω και άτυπου, που θα διαμορφώνει ένα πλαίσιο κινήσεων, που χρονικά θα προλαβαίνει την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου και στην περίπτωση που το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, να ακυρωθούν οι προεδρικές εκλογές.

Πάντως, όπως συναφώς πληροφορείται ο “Φιλελεύθερος” σε σχέση με τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, τάσσεται ενάντια.

Ο κ. Γκουτέρες, που συναντήθηκε την περασμένη Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, θεωρεί πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει λάθη προκατόχων του.

Συγκεκριμένα σε σχέση με το Κυπριακό δεν θα ακολουθήσει δοκιμασμένες και αποτυχημένες πρακτικές με τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος και υιοθέτηση της επιδιαιτησίας για γεφύρωση των διαφορών.

Την ίδια ώρα, η συνταγή που ετοίμασε η ομάδα Έιντε κινείται, σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο”, σε δυο βασικά άξονες.

Πρώτο, όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες, να επικεντρωθούν οι συζητήσεις στα βασικά θέματα εκτιμώντας πως εάν κλείσουν τα κεφάλαια αυτά, όπως της Ασφάλειας, του Εδαφικού, τα υπόλοιπα θα αποτελέσουν «λεπτομέρεια» και φυσιολογικά δεν θα αποτελούν εμπόδιο.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θεωρεί πως τα δύσκολα και ακανθώδη μπορούν να επιλυθούν με κινήσεις που θα διευκολύνουν τις συζητήσεις, όπως είναι η αποδοχή της τουρκικής αξίωσης για εφαρμογή στην Κύπρο για Τούρκους πολίτες των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και της εκ περιτροπής Προεδρίας.

Δεύτερο, να γίνει αποδεκτή από τους εμπλεκόμενους η αναβάθμιση του ρόλου του ΟΗΕ με την αλλαγή μεθοδολογίας.

Αυτό, για τα Ηνωμένα Έθνη, σημαίνει πως θα πρέπει να αποδεχθούν οι εμπλεκόμενοι όπως οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών καταθέτουν γεφυρωτικές προτάσεις σε θέματα που μετά από εξαντλητική συζήτηση παραμένουν οι διαφορές.

Το ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό είναι πως η ομάδα Έιντε έχει ήδη προχωρήσει στη διαμόρφωση προτάσεων μετά από βολιδοσκοπήσεις των διαφόρων πλευρών για μια σειρά από θέματα.

Καταγράφοντας τις εκατέρωθεν απόψεις, έχοντας υπόψη τις θέσεις της Ε.Ε, τυχόν αντιδράσεις της Ελλάδος και της Τουρκίας, έχει ετοιμάσει ιδέες, τις οποίες και θα καταθέσει μόλις ανάψουν το πράσινο φως οι εμπλεκόμενοι.

Πάντως, όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται ενώ έχει διαμορφωθεί αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη, ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του καθεστώτος Ερντογάν έναντι της Ελλάδος, Κύπρου κι άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Το αρνητικό αυτό κλίμα ενισχύει και η συμπεριφορά του κ. Ακιντζί, που παρουσιάζεται βασιλικότερος του βασιλέως (του νεοσουλτάνου Ερντογάν).

Είναι προφανές πως οι κινήσεις στο παρασκήνιο από τρίτους αλλά και από τοπικούς παράγοντες γίνονται αγνοώντας το κλίμα που διαμορφώνεται, τη στάση της Τουρκίας και τις επιπτώσεις ενός πιο μόνιμου αδιεξόδου.

Αυτοί οι κίνδυνοι προδήλως υποβαθμίζονται στον βωμό των εντυπώσεων και των μικροπολιτικών υπολογισμών.

Θα τον περιμένει στην… γωνία! Τι λέγει ο Ακιντζί για τον Αναστασιάδη – Χολωμένος μέχρι σημείου να θέλει εκδίκηση

Βαθιά είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Ειδικότερα ο δεύτερος αναφέρεται σε κατ΄ιδίαν επαφές του με έντονο τρόπο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ισχυριζόμενος ότι τον έχει «ξεγελάσει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί πως η τακτική της τουρκικής πλευράς είναι να θέτει από το παράθυρο νέα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα την αξίωση για την εφαρμογή στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. για Τούρκους υπηκόους και για την «αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ στις αποφάσεις», που παραπέμπει στα βέτο.

Θεωρεί πως ο Ακιντζί με υποδείξεις της Άγκυρας ενισχύει τις απαιτήσεις τορπιλίζοντας τις προοπτικές κατάληξης της διαδικασίας.

Στην αντίπερα όχθη, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος σε διάφορα περιστατικά ( π.χ. στη σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη από την οποία αποχώρησε ο Πρόεδρος λόγω παρουσίας Ακιντζί), ισχυρίζεται ενώπιον των συνομιλητών του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του υποσχέθηκε να αποδεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία.

Υποστηρίζει πως αυτό θα γινόταν, με βάση τα όσα συζήτησαν, τόσο στο Μοντ Πελεράν όσο και στη Γενεύη.

Ισχυρίζεται, επίσης, πως αυτό θα γινόταν ως αντάλλαγμα για την κατάθεση από μέρους της τουρκικής πλευράς χάρτη για το εδαφικό ενώ σε κάποιες επαφές το συνδέει και με τη Μόρφου.

«Εγώ έχω δώσει χάρτη, αυτός τι έδωσε;», διερωτάται ο Μουσταφά Ακιντζί σε ξένους συνομιλητές του.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κατοχικός ηγέτης είναι τόσο χολωμένος με τον Πρόεδρο, που φέρεται να είπε σε διπλωμάτη πως «ό,τι έκανε ο Χριστόφιας με τον Ταλάτ πριν τις ‘’προεδρικές’’ σχετικά με τις συγκλίσεις, θα το κάνω εγώ στον Αναστασιάδη»!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Αμερικανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις από τον Μπλίνκεν για τη Χαμάς στην Τουρκία – Ανησυχία για μετατροπή της κατεχόμενης Κύπρου σε τζιχαντιστικό «οχυρό»

«Δεν ήταν χαριεντίσματα» απαντά η κυπριακή προεδρία στον Σαμαρά

Στην ΕΔΕΚ η Ρένα Δούρου – ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ την Κύπρο: «Μισός αιώνας βάρβαρης τουρκικής εισβολής και κατοχής»

Κυπριακή ΑΟΖ: Προχωρούν εντατικά οι διεργασίες για αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr