Ενώ οι σχέσεις μεταξύ Σόφιας και Άγκυρας είναι στο “κόκκινο”, εξαιτίας της ανάμιξης της Τουρκίας στα εσωτερικά της Βουλγαρίας στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαρτίου 2017, έγινε γνωστό το Σάββατο ότι η βουλγαρική κυβέρνηση είχε κηρύξει ανεπιθύμητο στο έδαφός της τις προηγούμενες ημέρες τον Τούρκο ισλαμιστή βουλευτή Αζίζ Μπαμπουστσού (Aziz Babuşçu).
Η είδηση που μεταδίδεται από το DHA, αναφέρει ότι η βουλγαρική κυβέρνηση κήρυξε τον βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Αζίζ Μπαμπουστσού και τον Ουλβί Ατά (Ulvi Ata), Τούρκο διπλωμάτη στη Σόφια επί των θρησκευτικών θεμάτων, ανεπιθύμητους και τους απαγόρευσε την είσοδο στη Βουλγαρία.
Οι δύο Τούρκοι ισλαμιστές αξιωματούχοι μπήκαν στη βουλγαρική μαύρη λίστα επειδή υποστήριζαν ενεργά το βουλγαρικό κόμμα DOST, το οποίο “εκφράζει” την τουρκική και μουσουλμανική μειονότητα της Βουλγαρίας υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Την Παρασκευή καμιά εκατοστή Βούλγαροι “εθνικιστές” πήγαν στα σύνορα κι εμπόδισαν την είσοδο στη χώρα λεωφορείων από την Τουρκία που μετέφεραν τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους πολίτες, που ζουν κι εργάζονται στην Τουρκία ως μετανάστες κι ήθελαν να ψηφίσουν στις εκλογές.
Την Παρασκευή επίσης, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία «δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας, ειδικά από χώρες που δεν τηρούν την κυριαρχία των νόμων».
Νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του είχε κατηγορήσει τη Βουλγαρία ότι ασκεί «απαράδεκτες πιέσεις» στους τουρκικής καταγωγής πολίτες ώστε να μην ψηφίσουν το κόμμα της προτίμησής τους στις εκλογές της Κυριακής
Ο Βούλγαρος Πρόεδρος επέλεξε να απαντήσει στον Ερντογάν από την Ελληνική Πρεσβεία της Σόφιας, όπου βρισκόταν καλεσμένος στη δεξίωση για την 25η Μαρτίου και η επιλογή του να μιλήσει από ελληνικό έδαφος, αυτό της Πρεσβείας, σαφώς και έχει τον βαρύτατο συμβολισμό – μήνυμα που ήθελε να στείλει στην Άγκυρα.
«Βρίσκομαι εδώ για να δείξω τον σεβασμό μου στην γείτονα, εταίρο και φίλη μας Ελλάδα, την πατρίδα της δημοκρατίας.
»Η Βουλγαρία δεν δίνει, αλλά και δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας.
»Ιδιαίτερα από χώρες που δεν τηρούν την κυριαρχία του νόμου. Και ακόμα κάτι σημαντικό – κάθε κρατικός αξιωματούχος πρέπει να μάθει τα μαθήματα της ιστορίας και της γεωγραφίας.
»Θα ήθελα επίσης να σας διαβεβαιώσω, ότι οι βουλγαρικές βουλευτικές εκλογές θα διενεργηθούν κανονικά.
»Η Βουλγαρία είναι ευρωπαϊκή χώρα, η οποία ακολουθεί την εθνική νομοθεσία και όχι τα ξένα συναισθήματα».
Επίσης, η Βουλγαρία έχει ανακαλέσει την πρέσβειρά της από την Τουρκία.
Στη Βουλγαρία ζούνε περίπου μισό εκατομμύριο γηγενείς μουσουλμάνοι σε συνολικό πληθυσμό 7,2 εκ.
Οι μουσουλμάνοι αυτοί είναι εξισλαμισμένοι Σλάβοι ή Έλληνες αλλά επί οθωμανικής κατοχής όταν κάποιος εξισλαμιζόταν έλεγαν ότι “τούρκευε”, διότι η αλλαγή θρησκείας σήμαινε και αλλαγή “μιλιέτ”, δηλαδή “έθνους”.
Το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες Μουσουλμάνους της Θράκης όπως και τους μουσουλμάνους της Βοσνίας. Αυτοί οι “τουρκεμένοι”, που δεν είναι Τούρκοι φυλετικά, είχαν σε μεγάλο ποσοστό οθωμανική συνείδηση και τους διεκδικεί η Τουρκία ως “μειονότητές” της.
Η ανεξέλεγκτη δράση των τουρκικών υπηρεσιών στα Βαλκάνια έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν “τουρκικές συνειδήσεις” σε ανθρώπους που το μόνο κοινό που έχουν με τους Τούρκους είναι η θρησκεία.