Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς η Δανία κατάφερε να ξεπληρώσει όλα τα χρέη της σε ξένο νόμισμα

Πώς η Δανία κατάφερε να ξεπληρώσει όλα τα χρέη της σε ξένο νόμισμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δανία,

Ένα καλό «μάθημα» θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα από τη Δανία. Ο λόγος; Η σκανδιναβική χώρα, βρίσκονταν στη θέση που είναι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια με οικονομία στα τάρταρα και δάνεια από το εξωτερικό για να χρηματοδοτήσει τα πάντα και να μπορεί να «αναπνέει». Τι κατάφερε; Να ξεπληρώσει τα χρέη της σε ξένο νόμισμα και πλέον η δυστυχισμένη «Ελλάδα του Βορρά» ατενίζει το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία. Το πώς το πέτυχε εξηγείται στις παρακάτω γραμμές.

«Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Δανία ήταν εκεί όπου βρίσκεται τώρα η Ελλάδα, με μια οικονομία σε κρίση», επιβεβαίωσε ο Jens Naervig Pedersen, ανώτατος αναλυτής στην Danske Bank, μιλώντας στο Bloomberg. «Τώρα, η χώρα είναι μεταξύ των απόλυτα ισχυρότερων, με ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών σε υψηλό ρεκόρ και με ισχυρά δημόσια οικονομικά», πρόσθεσε.

Από τον 19ο αιώνα, η Δανία δανειζόταν από το εξωτερικό για να χρηματοδοτήσει τα πάντα, από τους πολέμους κατά της Γερμανίας μέχρι την δημιουργία σιδηροδρόμων. Τα ελλείμματα των δαπανών αυξήθηκαν τόσο ραγδαία που, μέχρι τα τέλη του 1970 και τις αρχές του 1980, η χώρα αναγκάστηκε να υποτιμήσει την κορώνα για να εξισορροπήσει την οικονομία της.

Χρειάστηκε ένα καθεστώς σταθερών ισοτιμιών και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, για να μετατραπεί η Δανία στο «προπύργιο σταθερότητας» με πιστοληπτική ικανότητα «ΑΑΑ» που είναι σήμερα. Αυτή την εβδομάδα, η χώρα αποπλήρωσε ένα ομόλογο 1,5 δισ. δολαρίων και έδωσε τέλος στις υποχρεώσεις της σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 183 χρόνια.

Η Δανία δεν έχει πλέον ανάγκη να εκδώσει χρέος σε δολάρια ή ευρώ, χάρη στα αυξανόμενα συναλλαγματικά της αποθέματα, τα οποία χρησιμοποιεί για να θωρακίσει τη σταθερή ισοτιμία της με το ευρώ. Τουλάχιστον στα 467 δισ. κορώνες, τα συναλλαγματικά της αποθέματα, είναι πλέον παραπάνω από διπλάσια σε σχέση με πριν από μια δεκαετία.

Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα πούλησε 4,7 δισ. σε κορώνες για να αποδυναμώσει το νόμισμα, καθώς ο πολιτικός κίνδυνος που συνδέεται με τις γαλλικές εκλογές ώθησε τους ξένους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε δανέζικα περιουσιακά στοιχεία. Η Nordea Bank έχει επισημάνει ότι οι πολιτικές εντάσεις στη Γαλλία θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Δανία να καταφύγει σε ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις απ’ ό,τι χρειάστηκε για να αντισταθμιστούν οι ροές που πυροδότησε το βρετανικό δημοψήφισμα και η απόφαση για Brexit.

Ο Pedersen της Danske Bank επισημαίνει ότι η χώρα κράτησε τα ξένα δάνεια περισσότερο απ’ ό,τι χρειαζόταν και ίσως τώρα υπάρχει αντίδραση στα αυξανόμενα κόστη έκδοσης χρέους σε δολάρια, καθώς ανεβαίνουν τα επιτόκια.

Το 2012, το 2013 και το 2014, οι αρμόδιες αρχές για το χρέος πούλησαν ένα ομόλογο σε δολάρια και μετέτρεψαν τα δολάρια σε ευρώ. Μια προγραμματισμένη πώληση ομολόγου σε ξένο νόμισμα ακυρώθηκε το 2015, διότι τα αποθέματα εκτοξεύτηκαν ως αποτέλεσμα των μαζικών αγορών που έκανε η κεντρική τράπεζα της χώρας, για να αντιμετωπίσει κερδοσκοπική επίθεση στο νόμισμά της (οι επενδυτές είχαν προχωρήσει σε μαζικές αγορές κορώνας, σε μια προσπάθεια να «παίξουν» με την ισοτιμία). Το τμήμα της κεντρικής τράπεζας που είναι αρμόδιο για το χρέος δεν προγραμμάτισε άλλη πώληση για το 2016 ή το 2017.

Η κεντρική κυβέρνηση της Δανίας δεν έχει χρειαστεί να δανειστεί σε ξένο νόμισμα από τον Μάρτιο του 2014 και μετά, σύμφωνα με τον Lars Mayland Nielsen, επικεφαλής του τμήματος της κεντρικής τράπεζας που είναι αρμόδιο για το χρέος. Αυτή η διακοπή δεν θα προκαλέσει αναταραχές στον δανεισμό, σε περίπτωση που οι Δανοί χρειαστεί και πάλι να στραφούν στις διεθνείς αγορές, πρόσθεσε.

«Παρότι η Δανία δεν εκδίδει συχνά χρέος σε ξένο νόμισμα, έχουμε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, σε περίπτωση που παρουσιαστεί ανάγκη», ανέφερε ο Nielsen. Η Δανία έχει ακόμη κυβερνητικά ομόλογα σε κορώνα, αξίας 600 δισ. κορωνών, ενώ περίπου το 40% αυτού του χρέους βρίσκεται στα χέρια ξένων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νόμος ο πρώτος «φόρος πορδής» στον κόσμο: Η Δανία φορολογεί τα αέρια των αγελάδων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Τι είναι τα χάπια ιωδίου που θεωρούνται «ασπίδα» για τη ραδιενέργεια

Οι ΝΑΤΟϊκές σκανδιναβικές χώρες προετοιμάζονται για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Μέτε Φρέντερικσεν: Η Ρωσία δεν θα μπορούσε να διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία δίχως τη βοήθεια της Κίνας

Κοπεγχάγη: Δύο εκρήξεις κοντά στην Ισραηλινή Πρεσβεία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr