Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ρώσος στρατηγός Γκερασίμοφ μίλησε στο τηλέφωνο με τον ΝΑΤΟϊκό στρατηγό Πάβελ

Ο Ρώσος στρατηγός Γκερασίμοφ μίλησε στο τηλέφωνο με τον ΝΑΤΟϊκό στρατηγό Πάβελ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είχε τις πρώτες επαφές με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ αφότου διακόπηκε η συνεργασία τους μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης την άνοιξη του 2014.

Ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο επικεφαλής της στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο Τσέχος Πετρ Πάβελ, είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία, με πρωτοβουλία της Ατλαντικής Συμμαχίας, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στα “τρέχοντα προβλήματα ασφαλείας, στην προοπτική μιας επανάληψης της στρατιωτικής συνεργασίας, στην αποτροπή επεισοδίων και στη συμμετοχή εκπροσώπων της Συμμαχίας σε διεθνείς εκδηλώσεις” που διοργανώνει η Μόσχα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Γκερασίμοφ γνωστοποίησε επίσης τις ανησυχίες της Ρωσίας για την “ενίσχυση της στρατιωτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα” και ενημέρωσε τον Πάβελ για τα στρατιωτικά γυμνάσια που προγραμματίζει να διεξαγάγει στο μέλλον η Μόσχα.

Οι δύο στρατηγοί “επιβεβαίωσαν την ανάγκη να ληφθούν αμοιβαία μέτρα προκειμένου να κατευναστούν οι εντάσεις και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ευρώπη”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε την τηλεφωνική συνομιλία.

“Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας να έχουν ενεργές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ στρατιωτικών, και αυτές οι γραμμές να παραμείνουν ανοικτές”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στον στρατηγό Πάβελ, προσθέτοντας πως “οι δύο στρατηγοί συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή”.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Ρώσος στρατηγός επικοινωνεί απευθείας με έναν ομόλογό του της Ατλαντικής Συμμαχίας μετά το πάγωμα των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών την άνοιξη του 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών επιδεινώθηκαν περαιτέρω στη συνέχεια με το ξέσπασμα της σύγκρουσης ανάμεσα σε δυνάμεις του Κιέβου και φιλο-ρώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, με τους Δυτικούς να κατηγορούν τη Μόσχα ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους αντάρτες με όπλα και ότι στέλνει στρατεύματα για να τους ενισχύσουν, κάτι που η Ρωσία διαψεύδει.

Το ΝΑΤΟ, που ανησυχεί για τα μεγάλα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια, και η Μόσχα, που καταγγέλλει την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες και στην Πολωνία, είχαν παρόλα αυτά “ειλικρινείς συζητήσεις” τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες σε επίπεδο πρεσβευτών χωρίς όμως να καταλήξουν στη διευθέτηση των “σε βάθος διαφωνιών” τους.

Ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ συναντήθηκε επίσης τον Φεβρουάριο στο Μπακού με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Ντάνφορντ: Ήταν η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους αρχηγούς των γενικών επιτελείων των δύο χωρών μετά το 2014.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε εξάλλου τη διοργάνωση στις 26 και 27 Απριλίου στη Μόσχα μιας διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια, στην οποία προσκλήθηκε το ΝΑΤΟ για μια “πολιτισμένη συζήτηση”, σύμφωνα με το αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Ντμίτρι Φομίν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πούτιν: Απειλές στην Ουκρανία για περισσότερες καταστροφές μετά την επίθεση στο Καζάν

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «εφικτή»

Γερμανός υπ. Άμυνας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην περίπτωση που ο Πούτιν επιτεθεί

Πούτιν: Δεν υπάρχει σύστημα αεράμυνας της Δύσης ή της Ουκρανίας που να μπορεί να ρίξει εύκολα τον Oreshnik

Παραδοχή Ζελένσκι: Δεν μπορούμε να εκδιώξουμε τους Ρώσους από τις περιοχές που κατέχουν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr