Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο μικροσκόπιο της υφυπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας

Στο μικροσκόπιο της υφυπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για την προώθηση του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, τμήμα του οποίου αποτελεί και ο αγωγός ΤΑΡ που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για την τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής με φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές, επαναβεβαίωσε σε δηλώσεις της από την Αθήνα, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για την ενεργειακή διπλωματία, κ. Ρόμπιν Ντάνιγκαν (Robin Dunnigan).

Η κ. Ντάνιγκαν συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ είχε επαφές και με επιχειρηματικούς παράγοντες.

Οι συζητήσεις, όπως δήλωσε η ίδια, επικεντρώθηκαν στην ολοκλήρωση του ΤΑΡ και του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού, στην εξέταση έργων όπως το πλωτό τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου, που σχεδιάζεται στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και σε πιθανές αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Η επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού στη χώρα μας έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς είναι η πρώτη επίσημη στελέχους του State Department μετά την αλλαγή στην αμερικανική διοίκηση.

Σε δηλώσεις της χαρακτήρισε ως «στρατηγική προτεραιότητα» τον νότιο διάδρομο, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, στην Ευρώπη, ενώ, αναφερόμενη στις επαφές που είχε στην Αθήνα, δήλωσε ότι επιβεβαιώνεται η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου, το οποίο βρίσκεται εντός χρονοδιαγραμμάτων και προβλέπεται να λειτουργήσει το 2020.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν ανησυχεί για καθυστέρηση του νότιου διαδρόμου λόγω πιθανής πολιτικής αστάθειας στην περιοχή.

Ο αγωγός East Med (Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα – Ιταλία) είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις

Η Αμερικανίδα υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πολύ σημαντικό ρόλο της Ελλάδας για την ευρύτερη περιοχή, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον, τόσο στον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό (IGB), όσο και στο πλωτό τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου που σχεδιάζεται στην Αλεξανδρούπολη.

Για τον IGB η κ. Ντάνιγκαν ζήτησε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί και να γίνει εφικτή η τροφοδοσία με φυσικό αέριο, όχι μόνο της Βουλγαρίας, αλλά και της Σερβίας και άλλων χωρών.

Και για τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης ανέφερε, ότι (όπως και η επέκταση του σταθμού ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα) περιλαμβάνεται στα έργα που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς αποτελούν μια νέα πύλη εισαγωγής αερίου στην αγορά.

Αναφέρθηκε επίσης με έμφαση στο γεγονός, ότι οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. κυβικά μέτρα αερίου τα επόμενα 5-7 χρόνια, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 20 % της παγκόσμιας αγοράς.

Ήδη, η αμερικανική εταιρία Cheniere τροφοδοτεί με υγροποιημένο αέριο ευρωπαϊκές αγορές, ενώ είχε δείξει ενδιαφέρον για το έργο της Αλεξανδρούπολης. Σε ερώτηση αναφορικά με την προοπτική να διοχετευθεί ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ στην ευρωπαϊκή αγορά, σημείωσε ότι η πρόσβαση στον αγωγό ρυθμίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι το ρωσικό αέριο είναι και πρέπει να συνεχίσει να είναι μέρος της εικόνας της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και ότι τα προβλήματα προκύπτουν όταν δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός. Όταν δηλαδή υπάρχει μόνο ένας ή ένας κυρίαρχος προμηθευτής σε μια αγορά, κάτι που οδηγεί σε πολιτική ή οικονομική αδυναμία.

Και σε ερώτηση σχετικά με τον ελληνοϊταλικό αγωγό, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη ένα έργο (ο νότιος διάδρομος) αξίας 40 δισ. δολαρίων, που κατασκευάζεται και θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωσή του, γεγονός που θα αυξήσει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού σε περιοχές που τώρα δεν έχουν πολλές επιλογές.

Έκανε λόγο για πολύ θετικές εξελίξεις στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις σε Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο. Και για τη μεταφορά των κοιτασμάτων προς την Ευρώπη, ανέφερε ότι ο αγωγός East Med (Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα – Ιταλία) είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί με εμπορικά κριτήρια από τις εταιρίες.

Η κ. Ντάνιγκαν συμμετείχε στην διυπουργική συνάντηση για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μπακού, με συμμετοχή εκπροσώπων των χωρών από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός και των εταιριών που συμμετέχουν, ενώ το επόμενο διήμερο θα βρίσκεται στην Κύπρο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Μάικ Τάισον το «έκανε» με δύο που είχαν HIV [AIDS] και πέθαναν

27χρονη Κάρολαϊν Λέβιτ – Ποια είναι η νεότερη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στην ιστορία των ΗΠΑ

Ο Κάνιε Γουέστ ήθελε να το «κάνει» με τη μαμά της γυναίκας του – Έφυγε από συνάντηση για «δυνατό» με την Μπιάνκα Σενσόρι

Ο Ντόναλντ Τραμπ βάζει τρεις από τους προσωπικούς του δικηγόρους σε θέσεις-κλειδιά στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Κυπριακή ΑΟΖ: Προχωρούν εντατικά οι διεργασίες για αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr