Η είδηση θα μπορούσε να είναι τρολιά, αλλά επειδή τη μεταδίδει η ιστοσελίδα της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης μάλλον δεν είναι.
Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, η Τουρκία ιδρύει βάση στην Ανταρκτική και μάλιστα το ισλαμιστικό χαλιφάτο έστειλε και εννέα επιστήμονες στον Νότιο Πόλο για μελέτες.
Οι Τούρκοι επιστήμονες, τους βλέπετε στη φωτογραφία, πήραν το αεροπλάνα για τη Λατινική Αμερική και από εκεί θα σαλπάρουν με πλοίο για τον Νότιο Πόλο κάνοντας ένα ταξίδι 30 ημερών μέχρι να φτάσουν στο προορισμό τους.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μπουρτζού Όζσοϊ, επικεφαλής της ομάδας μελετών σκοπιμότητας που συγκρότησε το PolReC του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (İTÜ), που είναι το μοναδικό κέντρο της Τουρκίας στις πολικές επιστήμες, δήλωσε ότι εάν η Τουρκία βρεθεί σήμερα μέσα στην θετική δομή σ’ αυτό το μέρος, μια μέρα ενδέχεται να ενταχθεί και στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων και στο σύστημα (οι Τούρκοι θα αποφασίζουν για τον… πλανήτη λέμε).
Αφού ευχαρίστησε την Προεδρία της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας για την υποστήριξή τους στο συγκεκριμένο έργο, είπε τα παρακάτω:
«Μόλις προσγειωθούμε με το αεροπλάνο θα επιβιβαστούμε στο ερευνητικό πλοίο για την Ανταρκτική.
»Οι μελέτες μας στο πλοίο θα διαρκέσουν 30 ημέρες. Θα κάνουμε έρευνες κυρίως σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και τα έμβια είδη του βυθού και της επιφάνειας του νερού».
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Όζσοϊ, είπε εξάλλου ότι μόλις ολοκληρωθούν οι επιστημονικές μελέτες, θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν καθεστώς χώρας-μέλους.
Επιστήμονες από την Τουρκία που είχαν πάει παλαιότερα στην Ανταρκτική, εργάζονταν στις βάσεις άλλων χωρών.
24 χώρες έχουν καθεστώς παρατηρητή και 29 χώρες καθεστώς συμβούλου.
Η Τουρκία από το 1995 ήταν παρατηρητής. Με την τελευταία όμως επιστημονική ομάδα που έστειλε, θα αναβαθμιστεί σε σύμβουλο-χώρα σε όλες τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται σε σχέση με την Ανταρκτική.
Στην Ανταρκτική η οποία δεν ανήκει σε καμία χώρα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν απεσταλμένοι 53 χωρών, σημειώνει το τουρκικό δημοσίευμα.
Επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι τρολιά.