Περίπου 750 διαδηλωτές ένωσαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της γερμανικής Αστυνομίας, τη φωνή τους, διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά έξω από το κλειστό στάδιο του Ομπερχάουζεν, όπου ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλούσε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του, καλώντας τους να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, με το οποίο η τουρκική πολιτική ηγεσία επιδιώκει τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία με υπερεξουσίες “σουλτάνου” για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Γιλντιρίμ κάλεσε 1,4 εκατομμύρια Τούρκους που ζουν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου στο επικείμενο δημοψήφισμα, να στηρίξουν την κυβερνητική πρωτοβουλία.
Εξάλλου, το σύνθημα της άκρως αμφιλεγόμενης συγκέντρωσης ήταν «όποιος αγαπάει τη χώρα του λέει ναι».
Οι διοργανωτές απαγόρευσαν την είσοδο στην αίθουσα της εκδήλωσης ενός δημοσιογράφου της αριστερής TAZ του Βερολίνου, επικαλούμενοι, σύμφωνα με την εφημερίδα, λόγους ασφαλείας και προηγούμενη συνεννόηση με την Αστυνομία.
Η Αστυνομία από την πλευρά της διέψευσε ότι υπήρξε τέτοια συνεννόηση.
Εκπρόσωπος της TAZ έκανε λόγο για αδικαιολότητο αποκλεισμό που φαίνεται να έχει πολιτικά κίνητρα.
Η αντισυγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κλειστό στάδιο του Ομπερχάουζεν όπου μιλούσε στον “λαό του” ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ.
Το πρωί ο Tούρκος πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Αυτή του μετέφερε το αίτημα του Βερολίνου για δίκαιη μεταχείριση με βάση τις αρχές του κράτους δικαίου του τουρκικής καταγωγής Γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ, ο οποίος κρατείται σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης από την περασμένη Τρίτη, κατηγορούμενος σύμφωνα με τους δικηγόρους του για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και τρομοκρατική προπαγάνδα.
Ο Γιουτσέλ, ο οποίος εργάζεται ως ανταποκριτής της εφημερίδας Welt στην Τουρκία, κατηγορείται για δύο άρθρα που περιείχαν πληροφορίες από email του Tούρκου υπουργού Ενέργειας [και γαμπρού του Ερντογάν] Αλμπαϊράκ, τα οποία του είχε διαθέσει η -κατά την τουρκική κυβέρνηση- τρομοκρατική οργάνωση χάκερ RedHack.
Η ομιλία Γιλντιρίμ στο Ομπερχάουζεν παρουσιάζεται ως πρωτοβουλία ιδιωτών αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκδήλωση υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση.
Μια αμφιλεγόμενη κίνηση, η οποία διαβάζεται από πολλούς σε ένα πρώτο επίπεδο σαν μια προπαγανδιστική προσπάθεια εκτός τουρκικών συνόρων για να διαφημιστεί το επικείμενο τουρκικό δημοψήφισμα.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια πόλωσης των Τούρκων της Γερμανίας εν όψει και των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών.
Το κλειστό στάδιο δεν γέμισε, οι κερκίδες όπως βλέπετε λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία Γιλντιρίμ ήταν κυρίως άδειες. Οι οπαδοί του Ερντογάν είχαν συγκεντρωθεί κυρίως σε καρέκλες στον αγωνιστικό χώρο.
Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Γερμανία έρχεται λίγο μετά την επίσκεψη της Μέρκελ στην Τουρκία, κατά την οποία κάλεσε ευθαρσώς τον Ερντογάν αλλά και τον Γιλντιρίμ να σεβαστούν απαρέγκλιτα τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα τους.
Η επίσκεψη Γιλντιρίμ έρχεται επίσης σε μια περίοδο όπου οι γερμανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.
Τις προηγούμενες μέρες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας επιτέθηκαν στη Μέρκελ.
Η εφημερίδα «Yeni Akit» βγήκε μάλιστα την Παρασκευή με πρωτοσέλιδο ένα φωτομοντάζ, στο οποίο η καγκελάριος ήταν ντυμένη με ναζιστική στολή.
Επίσημα λέγεται ότι αντικείμενο της εκδήλωσης στο Ομπερχάουζεν είναι μια συζήτηση με Τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία για το δημοψήφισμα του Απριλίου, και ειδικότερα η μετατροπή του πολιτεύματος από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό.
Ωστόσο η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και της χρονικής συγκυρίας για την ομιλία Γιλντιρίμ δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία.
Πριν από λίγες μέρες η γερμανική Αστυνομία έκανε εφόδους σε κατοικίες θρησκευτικών λειτουργών της τουρκικής [θρησκευτικής] μουσουλμανικής οργάνωσης Ditib, που δραστηριοποιείται στη Γερμανία με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος φερόμενων υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ως γνωστόν ο Γκιουλέν είναι «persona non grata» στην Τουρκία και έχει στοχοποιηθεί ευθέως από την κυβέρνηση Ερντογάν για υποκίνηση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.
Η υπόθεση των συλλήψεων έξι ιμάμηδων στη Γερμανία τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει πάντως σάλο στην Τουρκία.
Πολλοί εκτιμούν ότι η παρουσία του Γιλντιρίμ θα ρίξει λάδι στη φωτιά, προκαλώντας πόλωση εντός των τουρκικών κοινοτήτων της Γερμανίας.
Οι αντιδράσεις πάντως Γερμανών βουλευτών τουρκικής και κουρδικής καταγωγής είναι έντονες.
Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ χαρακτήρισε «φάρσα» την πρωτοβουλία Γιλντιρίμ επί γερμανικού εδάφους, τονίζοντας ότι εάν επιτρέπεται στον Γιλντιρίμ να κάνει εκτός των συνόρων προεκλογικό αγώνα για την κατάργηση της δημοκρατίας στην Τουρκία, θα πρέπει να επιτραπεί και στον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου [σοσιαλιστικού] φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς να κάνει αντίστοιχη καμπάνια υπέρ της δημοκρατίας.
Από την πλευρά της η βουλευτής της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκλεγκέν, κουρδικής καταγωγής, δήλωσε στην BILD ότι η ομιλία του Γιλντιρίμ θα πρέπει να απαγορευθεί, λέγοντας ότι αποτελεί προϊόν της τουρκικής κυβερνητικής προπαγάνδας.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ είπε ότι σε καμία περίπτωση η εκδήλωση στο Ομπερχάουζεν δεν θα πρέπει να γίνει αφορμή για εσωπολιτικές τουρκικές έριδες.