Διαβάστε σχετικά για Έσπεν Μπάρθ Έιντε, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Λευκωσία, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Αναστασιάδης, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Τουρκία,
Λιγότερο από μια ώρα κράτησε η συνάντηση που είχαν για το Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί το πρωί της Πέμπτης στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μ. Ακιντζί αποχώρησε από τη συνάντηση.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για το τι συνέβη αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπήρξε αντιπαράθεση για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος.
Μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ο Ν. Αναστασιάδης επιστρέφει στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία και αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις.
Επίσης σε λίγο αναμένεται να κάνει δηλώσεις και ο Μ. Ακιντζί.
Η συνάντηση των δύο ανδρών άρχισε στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης σε ατμόσφαιρα έντασης, η οποία δημιουργήθηκε από τις εκατέρωθεν δηλώσεις με αφορμή τροπολογία που ψήφισε η κυπριακή Βουλή για σχολικές εκδηλώσεις για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος το 1950.
Ο Ν. Αναστασιάδης σε δήλωση του είχε αναφέρει ότι ο τρόπος αντίδρασης μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μία απόφαση για απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός «δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αλλαγή πολιτικής και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διερωτήθηκε:
«Αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων;».
Την Τετάρτη, ο Ν. Αναστασιάδης σε ομιλία του στη Λεμεσό τόνισε πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε «από δικές μας περιττές ενέργειες, να αιτιολογούν την αποφυγή της ανάληψης των ευθυνών, εκείνοι που ευθύνονται για την κατοχή, τη διαίρεση, τους κινδύνους απόσχισης, τους κινδύνους τουρκοποίησης ενός μεγάλου μέρους της πατρίδας μας».
Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σε δηλώσεις του την Τετάρτη, σημείωσε ότι όλες οι συναντήσεις των ηγετών είναι σημαντικές αλλά η σημερινή είναι κρίσιμη, λέγοντας ότι αυτό που είναι σημαντικό τώρα «είναι να αντιμετωπίσουμε τις τελευταίες εξελίξεις ώστε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη που χάθηκε μεταξύ των κοινοτήτων».