Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Έιντε δηλώνει αισιόδοξος για λύση στο Κυπριακό – Αναφέρθηκε και στο φυσικό αέριο

Ο Έιντε δηλώνει αισιόδοξος για λύση στο Κυπριακό – Αναφέρθηκε και στο φυσικό αέριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την άποψη ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Χαμπέρ Τουρκ ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι “ένας αισιόδοξος ρεαλιστής”.

Σύμφωνα με τη μετάφραση στα τούρκικα της συνέντευξης, όπως τη μετέδωσε το Χαμπέρ Τουρκ στην ιστοσελίδα του, ο κ. Έιντε ανέφερε παράλληλα ότι η αυξημένη ένταση των τελευταίων ημερών και τελευταίων εβδομάδων δυσκολεύει αυτό που κάνει.

Για το θέμα των εγγυήσεων, είπε ότι αναζητούμε απαντήσεις στα ερωτήματα πώς μπορούν οι εγγυήτριες δυνάμεις να συνεχίσουν την επόμενη περίοδο.

“Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια μέση οδό. Πρέπει να σκεφτούμε λίγο έξω από τα πλαίσια και να είμαστε δημιουργικοί”, είπε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Για την κατάθεση των χαρτών, είπε ότι ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή και πως κατά την άποψή του οι δύο χάρτες είναι αρκετά κοντά ο ένας με τον άλλο.

Στη συνέντευξή του στο Χαμπέρ Τουρκ, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είπε ότι οι ηγέτες στην Κύπρο έφτασαν σε ένα σημείο που δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν προηγουμένως.

“Χρειάζεται και η στήριξη της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριες δυνάμεις. Η αυξημένη ένταση των τελευταίων ημερών και τελευταίων εβδομάδων δυσκολεύει αυτό που κάνω. Λέω μακάρι να μην γίνονταν, ωστόσο χωρίς να επιτρέψουμε να επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό, θέλουμε να πάμε σε μια πλατφόρμα στην οποία η Τουρκία και η Ελλάδα να μπορέσουν να έχουν συνεργασία. Χάριν σε αυτό να μπορέσουμε να πάρουμε ένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και να μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανατολική Μεσόγειο”, είπε.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι είμαστε μάρτυρες μιας σημαντικής περιόδου.

“Πριν από λιγότερο από ένα μήνα οι διαπραγματεύσεις ενέπλεκαν τις δύο κοινότητες. Στο τέλος είχαμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε όλα τα θέματα στο τραπέζι. Αναζητούμε απαντήσεις στα ερωτήματα πώς μπορούν οι εγγυήτριες δυνάμεις να συνεχίσουν την επόμενη περίοδο τόσο από στρατιωτικής όσο και από άποψης άλλων δυνάμεων. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια μέση οδό. Οι διαπραγματεύσεις μου έδειξαν ότι αυτό είναι πιθανόν. Είναι δυνατή μια λύση στην οποία η κάθε πλευρά να μην αισθάνεται ότι απειλείται”, ανέφερε.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι το θέμα της ασφάλειας το αντικρίζουν από μια διαφορετική άποψη.

“Θέλουμε να υπάρξει μια άποψη η οποία να διασώσει και το τώρα και το μέλλον. Θέλουμε μια λύση στην οποία οι δύο κοινότητες να είναι κοινοί ιδιοκτήτες αυτού του κράτους. Πρέπει να αναφερθώ στα τέσσερα επίπεδα. Το ένα είναι η λύση η ίδια και η ποιότητά της, οι λύσεις εσωτερικής ασφάλειας, η εφαρμογή της ασφάλειας, η εξωτερική ασφάλεια της Κύπρου. Σε αυτό το σημείο είναι αδύνατον να πω σε ποιο αποτέλεσμα θα καταλήξουμε. Είναι φανερό ότι η προσέγγιση που υπήρχε για δεκάδες χρόνια δεν θα μας οδηγήσει κάπου. Παρόλο που ο αριθμός της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Κύπρο είναι μικρότερος, είναι απαραίτητο να υπάρξει μια λύση με την οποία θα αισθάνονται ως πολιτικά ίσοι, διεθνείς δυνάμεις να το διασφαλίσουν αυτό και η ελληνοκυπριακή πλευρά να είναι ικανοποιημένη. Εμείς πρέπει να σκεφτούμε λίγο έξω από τα πλαίσια και να είμαστε δημιουργικοί”, ανέφερε.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως “εάν δούμε τις συμφωνίες μεταξύ των τουρκοκυπρίων και των ελληνοκυπρίων και οι δύο πλευρές αυτό που θέλουν είναι πολιτική ισότητα. Σε αυτό δεν φέρνει κανείς αντίρρηση. Το θέμα είναι πώς αυτό θα αντικατοπτρίζεται στο σύνταγμα”.

Για την κατάθεση χαρτών, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι αυτό “ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή”, προσθέτοντας ότι “παρ’ όλες τις διαφορές πρέπει να πω ότι έχουμε προχωρήσει πιο πολύ από όλους τους δρόμους που έχουμε διανύσει μέχρι τώρα”.

“Το 2004 με το σχέδιο Ανάν δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τους χάρτες. Εμείς αυτό καταφέραμε να το ξεπεράσουμε. Κατ’ εμένα οι δύο χάρτες είναι αρκετά κοντά ο ένας με τον άλλον. Υπάρχει μια μικρή διαφορά: Σχετικά με το ποσοστό των τουρκοκυπρίων και των ελληνοκυπρίων. Και αυτό αντιστοιχεί σε μια διαφορά του 1%. Εάν ρωτούσατε πριν από ένα μήνα, θα σας έλεγα ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα. Αλλά αυτή τη στιγμή η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι ότι αυτό ένα πρόβλημα που έχει περάσει στη φάση της επίλυσης”, ανέφερε.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε, σύμφωνα πάντα με τη μετάφραση στα τούρκικα της συνέντευξής του, ακόμα πως “αφού οι δύο πλευρές έδωσαν υπόσχεση στο λαό τους ότι θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, αφού δεσμεύτηκαν για μια Κύπρο, ένα κράτος, ένα ομοσπονδιακό κράτος δικοινοτικό, και αφού αυτό ήταν το όνειρο πολλών ανθρώπων εδώ και πολλά χρόνια και αφού θα είναι θετικό και για τους δύο λαούς, πιστεύω ότι μπορεί να λυθεί”.

“Πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλό και για την περιοχή. Θα υπάρξουν νέες έρευνες, νέες εργασίες για αναζήτηση φυσικού αερίου, προσπάθειες για ίδρυση νέων δικτύων φυσικού αερίου και θα είναι ωφέλιμο για τις χώρες γύρω από την Κύπρο”, είπε και πρόσθεσε:

“Εγώ είμαι ένας ρεαλιστής αισιόδοξος. Υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να τα λάβουμε υπόψη. Εάν υπάρχει επιθυμία μπορεί να υπάρξει τρόπος. Έχω δει να λύονται πολύ δύσκολες συγκρούσεις στο παρελθόν. Πιστεύω ότι με τη θέληση, την επιθυμία και την προσπάθεια όλων των πλευρών θα ανοίξει αυτός ο δύσκολος δρόμος. Και οι δύο ηγέτες θέλουν λύση, μοιράζονται ένα κοινό όραμα. Αυτή είναι μια λύση που έχουν γράψει οι ίδιοι οι Κύπριοι. Ως Ηνωμένα Έθνη, δεν θέλουμε να γράψουμε για εκείνους αυτή τη λύση. Αυτό ήταν ένα λάθος που κάναμε προηγουμένως. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι ο κυπριακός λαός να κάνει δυνατή αυτή τη λύση για τον εαυτό του ώστε οι ίδιοι να είναι ιδιοκτήτες της. Εάν αυτή η λύση στηριχτεί και από τις δύο πλευρές μπορεί να πάει σε δημοψήφισμα”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κύπρος: Ξαφνική επίσκεψη του ΥΠΕΞ των Εμιράτων (HAE) στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του Ισραήλ στη Λευκωσία

Israel Hayom: Φιλοδοξία Ερντογάν: Αυτοκρατορία

«Αντισυσπείρωση» Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ έναντι Τουρκίας και «νέας Συρίας»

Στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ισραήλ: Αυστηρά μέτρα ασφάλειας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr