Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ακιντζί εξήγησε πώς θα τουρκοποιηθεί όλη η Κύπρος – Διαβάστε το δόλιο σχέδιο που εμφάνισαν ως “λύση”

Ο Ακιντζί εξήγησε πώς θα τουρκοποιηθεί όλη η Κύπρος – Διαβάστε το δόλιο σχέδιο που εμφάνισαν ως “λύση”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αν δεν υπάρξει συμβιβασμός για λύση στο Κυπριακό τότε η συμφωνία για τις εγγυήσεις θα συνεχιστεί, δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προσθέτοντας ότι κανένας δεν μπορεί να τις αλλάξει μονομερώς.

Αναφερόμενος στο πακέτο φιλίας που προτείνει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν έχει νόημα ένα πακέτο το περιεχόμενο του οποίου είναι άδειο, όπως ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι μπορεί να γίνει μια νέα ρύθμιση συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας θα παραμείνει ένας λογικός αριθμός στρατιωτών στο νησί.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ ο τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης είπε ότι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας δεν είναι ένα θέμα που αφορά τις δύο κοινότητες, υπάρχουν πέντε πλευρές γι αυτό, δύο κοινότητες και τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

«Αν δεν υπάρξει συμβιβασμός, θα συνεχιστούν οι συμφωνίες που έχουν διεθνή χαρακτήρα.

»Κανένας δεν μπορεί να αλλάξει αυτές τις συμφωνίες μονομερώς. Δεν αλλάζουν αυτές οι συμφωνίες με το να λέει η ελληνοκυπριακή πλευρά “δεν μου αρέσουν αυτές οι συμφωνίες”.

»Στη Γενεύη τονίσαμε ένα σημείο το οποίο από παλιά υπογραμμίζουμε. Ότι εμείς θέλουμε και οι δύο πλευρές να αισθάνονται ασφάλεια.

»Η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να είναι φαίνεται ως απειλή για την άλλη, αυτή είναι η λύση που αναζητείται», ανέφερε.

Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι στο Μοντ Πελεράν έγινε συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών, προσθέτοντας ότι τον Μάρτιο θα συναντηθούν και πάλι σε επίπεδο πολιτικό και θα μελετήσουν την εργασία που ετοίμασαν.

«Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι σε θέση οπωσδήποτε να αφήσουν την ρητορική του “μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις”.

»Όπως εάν εμείς βγούμε και πούμε “στο σύστημα εγγυήσεων του 1960 και τις συμφωνίες συμμαχίας μετά από 57 χρόνια δεν μπορεί να τις ακουμπήσει κανείς ούτε με ένα κόμμα ή μια τελεία και δεν σκεφτόμαστε καν εμείς να προσαρμόσουμε αυτές τις συμφωνίες στις συνθήκες των ημερών μας” τότε δεν θα υπάρχει ένα σημείο έναρξης, με τον ίδιο τρόπο δεν υπάρχει σημείο έναρξης όταν οι ελληνοκύπριοι λένε “ξεχάστε τις εγγυήσεις, ξεχάστε τον στρατό”.

»Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς προτείνει “πακέτο φιλίας” αλλά δεν έχει νόημα ένα πακέτο φιλίας που το περιεχόμενό του είναι άδειο.

»Μπορεί να γίνει μια νέα ρύθμιση συμμαχίας της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει λογικός αριθμός στρατιωτών στην Κύπρο», ανέφερε.

Όπως είπε, «μετά την επιχείρηση του 1974 λεγόταν ότι ο αριθμός των στρατιωτών ήταν 40 χιλιάδες αλλά γνωρίζουμε ότι μέσα στο χρόνο αυτός ο αριθμός μειώθηκε.

»Εάν γίνει μια συμφωνία ούτε εμείς ούτε η Τουρκία έχει στόχο να μείνει αυτός ο αριθμός στρατιωτών.

»Στις συμφωνίες συμμαχίας του 1960 υπήρχαν 650 Τούρκοι στρατιώτες και 950 Έλληνες.

»Μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για αυτό τον αριθμό, και μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός, μπορεί να είναι και πιο ψηλός.

»Οι συνομιλητές μας πρέπει να καταλάβουν ότι οι τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν τις εγγυήσεις τους σε άλλο μέρος εκτός από την Τουρκία.

»Μας λένε “θα είστε στην ΕΕ, αυτή είναι αρκετή ασφάλεια”. Ωστόσο τέτοιος μηχανισμός της ΕΕ δεν υπάρχει», ανέφερε.

Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι η συνθήκη εγγυήσεων δεν έχει σχέση με την ασφάλεια των ανθρώπων και των κοινοτήτων, έχει σχέση με την σύστημα.

«Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία εγγυήθηκαν το σύστημα που ιδρύθηκε.

»Σε αυτές τις χώρες δινόταν το δικαίωμα στην περίπτωση που διαλυόταν το σύστημα που ιδρύθηκε να παρέμβουν για να το ιδρύσουν και πάλι.

»Πώς μπορεί αυτό να προσαρμοστεί στους νέους κανόνες, να είναι αποδεκτό από την μια πλευρά και ταυτόχρονα να μην το βλέπει ως απειλή η άλλη πλευρά; Θα συζητηθεί», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει β σχέδιο στο θέμα του στρατού, ο τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης είπε ότι κατά την άποψή του υπάρχει το κλίμα για να υπάρξει συμβιβασμός σε αυτό το Α’ σχέδιο.

Το Α’ σχέδιο είναι λογικό, ανέφερε. Σε ερώτηση ποιο είναι το Α σχέδιο, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι υπάρχει η συμφωνία συμμαχίας και μπορεί να ονομαστεί πακέτο φιλίας, ή κάτι άλλο αλλά την παρουσία του τουρκικού στρατού την θεωρούν σημαντική.

Και η Τουρκία αυτό θέλει, ανέφερε. «Το σημαντικό δεν είναι το όνομα, είναι το περιεχόμενο.

»Και για μας και για την Τουρκία η παρουσία του στρατού εδώ είναι από μια άποψη ψυχολογικός παράγοντας και αυτό πρέπει να γίνει καλά κατανοητό.

»Από κει και πέρα το θέμα των εγγυήσεων μπορεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες των ημερών μας. Κατά τις εργασίες σε τεχνικό επίπεδο υπήρξε ένα θετικό κλίμα», ανέφερε.

Όπως είπε, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έιντε, θα έχει επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις και θα οριστεί η ημερομηνία της διάσκεψης, προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι όλες οι πλευρές να έχουν καλή πρόθεση και θέληση.

Ερωτηθείς εάν σε περίπτωση μη λύσης, το ψευδοκράτος θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο ή διαφορετικά, ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι με λύση θα είναι καλύτερα για όλους και αυτό το μήνυμα θέλει να περάσει στην τουρκική κοινή γνώμη.

«Πολλές φορές διαβιβάζονται διαστρεβλωμένα μηνύματα. Ένα από αυτά είναι το θέμα του χάρτη και το εδαφικό.

»Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ξεκινήσαμε με 29% και θα κατεβούμε στο 25%.

»Οι ελληνοκύπριοι στην δική τους πρόταση θέτουν ως όριο το 28.2%.

»Ούτε καν εκείνοι δεν προτείνουν πιο κάτω. Ενώ η κατάσταση είναι αυτή λένε ότι θα δεχτούμε το 25% και ότι “η Κύπρος ξεπουλιέται”. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα», ανέφερε.

Διαβάστε πώς τουρκοποιείται η Κύπρος, πώς μέσω της μουσουλμανικής μειονότητας η Τουρκία θα κάνει κουμάντο στο νησί

Σε ερώτηση πως θα είναι το σύστημα μετά τη λύση, ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι θα υπάρχει μια ομοσπονδιακή στέγη δύο πολιτικά ισότιμων συνιστωσών πολιτειών.

«Η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και η ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία θα έχει η κάθε μια την δική της κυβέρνηση, την δική της Βουλή, την δική της αστυνομική δύναμη, το δική της δικαστική εξουσία, θα ιδρυθεί ό,τι χρειάζεται μια δομή.

»Στην Ομόσπονδη Δημοκρατία θα υπάρχει μια δομή με δύο κοινοβούλια. Στην κάτω Βουλή η εκπροσώπηση θα είναι με βάση το ποσοστό του πληθυσμού και στην πάνω Βουλή η εκπροσώπηση θα είναι στη βάση της αριθμητικής ισότητας.

»Στην κάτω Βουλή θα υπάρχου 36 ελληνοκύπριοι και 12 τουρκοκύπριοι βουλευτές. Στην πάνω 20 τουρκοκύπριοι γερουσιαστές και 20 ελληνοκύπριοι. Για να μπορεί να εφαρμοστεί μια απόφαση της κάτω Βουλής οπωσδήποτε θα πρέπει να περάσει και ατό την Γερουσία.

»Δεν θα ισχύουν οι αποφάσεις της κάτω Βουλής που δεν θα έχουν περάσει από την Γερουσία στην οποία θα έχουμε αριθμητική ισότητα.

»Σε αυτό το σύστημα θα υπάρχει και η εκ περιτροπής προεδρία αν και φαίνεται ότι ακόμη οι ελληνοκύπριοι δεν το έχουν αποδεχτεί.

»Για δύο χρόνια θα είναι πρόεδρος ελληνοκύπριος και για ένα τουρκοκύπριος.

»Επιπλέον στο ομόσπονδο δικαστήριο θα υπάρχει ισότητα. Θα υπάρχουν οχτώ ομόσπονδοι δικαστές από τους οποίους οι 4 θα είναι τουρκοκύπριοι και οι 4 ελληνοκύπριοι και θα προεδρεύουν εκ περιτροπής κάθε χρόνο. Στο ομόσπονδο δικαστήριο θα υπάρχει πλήρης ισότητα», ανέφερε.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι οι αρμοδιότητες του ομόσπονδου κράτους περιορίζονται σε θέματα όπως την εξωτερική πολιτική, τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και την άμυνα.

Η υγεία, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, το εμπόριο και πολλά άλλα θα είναι πλέον αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών.

«Οι συνιστώσες πολιτείες θα έχουν ευρύτερες αρμοδιότητες. Σε κάποια πεδία θα μπορούν να κάνουν και συμφωνίες συνεργασίας. Σε κάποιους τομείς όπως της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του εμπορίου, της οικονομίας και του τουρισμού θα μπορούν να κάνουν συμφωνίες συνεργασίες όχι μόνο με την Τουρκία αλλά και με άλλες τρίτες χώρες και διεθνείς οργανώσεις.

»Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για παράδειγμα σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά συμφωνία με την UNESCO, όταν έρθει εκείνη η μέρα θα μπορούμε.

»Πέραν από αυτό όταν ο πρόεδρος θα είναι ελληνοκύπριος ο Υπουργός Εξωτερικών θα είναι τουρκοκύπριος.

»Όταν ο Πρόεδρος θα είναι τουρκοκύπριος επειδή ο Υπουργός Εξωτερικών θα είναι ελληνοκύπριος, τότε οπωσδήποτε ο Υπουργός ΕΕ θα είναι τουρκοκύπριος», ανέφερε.

Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι το 1960 δεν υπήρχε εκ περιτροπής προεδρία αλλά υπήρχε αρμοδιότητα (του αντιπροέδρου).

«Τωρα όπως ακριβώς το 1960 οι δύο πρόεδροι θα λαμβάνουν τις αποφάσεις μαζί στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας και της άμυνας.

»Θα υπάρχουν δύο πρόεδροι και θα εκπληρώνουν την προεδρία εκ περιτροπής. Και το σύστημα θα είναι προεδρικό.

»Μια συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο εκτιμώ ότι είναι κατάλληλη με τα πραγματικά συμφέροντα τα δικά μας και της Τουρκίας. Η λύση δεν είναι μια απλή ρομαντική επιθυμία», ανέφερε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Να πέσουν τα τείχη»: Μία και αδιαίρετη Κύπρο ευχήθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Λόιντ Όστιν διαμήνυσε στον Γιασάρ Γκιουλέρ: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν τουρκική εισβολή στη Β/Α Συρία – Οι Τούρκοι τον… χαβά τους

Ερντογάν: Οι Κούρδοι της Συρίας (SDF) είτε θα καταθέσουν τα όπλα τους, είτε θα ταφούν μαζί τους

Η Συρία προτεκτοράτο της Τουρκίας – Τα τουρκικά υπουργεία αναλαμβάνουν τη διακυβέρνησή της

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κυρώσεις εάν η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομη συμφωνία ΑΟΖ με Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr