Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Γερμανοί ετοιμάζονται για πόλεμο με τις ΗΠΑ και προσπαθούν να μας εμπλέξουν όλους

Οι Γερμανοί ετοιμάζονται για πόλεμο με τις ΗΠΑ και προσπαθούν να μας εμπλέξουν όλους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανησυχίες για έναν νέο αμερικανικό προστατευτισμό εκφράζουν Γερμανοί πολιτικοί στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά τις τάσεις απομονωτισμού και εμπορικού προστατευτισμού που άφησε να διαφανούν στην ομιλία μετά την ορκωμοσία του, ο Ντόναλντ Τραμπ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε το Σάββατο συμφιλιωτική, τονίζοντας την αναγκαιότητα αμοιβαίου σεβασμού στη βάση κοινών αξιών, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Από το βήμα τοπικού συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Βάδης-Βυρτεμβέργης στη μικρή πόλη Σόνταλ, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως ο νέος Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε κατά την πρώτη του ομιλία εκ νέου σαφείς τις πεποιθήσεις του.

Όπως σημείωσε η ίδια, θα ήταν καλύτερο για όλους εάν υπάρξει κοινή δράση στη βάση κοινών αξιών και αυτό, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, ισχύει τόσο για τη διεθνή οικονομική τάξη και το εμπόριο, όσο και για το πεδίο της άμυνας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, η εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων επιτυγχάνεται καλύτερα εφόσον «ανταλλάσσει κανείς απόψεις σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού».

Προανήγγειλε ακόμη ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση στο διάστημα της φετινής προεδρίας της στην ομάδα των G-20.

Γερμανοί πολιτικοί εκφράζουν πάντως τους φόβους τους για έναν νέο αμερικανικό προστατευτισμό, συνιστώντας στενότερη συνεργασία της Ε.Ε. με χώρες της Ασίας και της Αμερικής.

«Άκρως εθνικιστική» χαρακτήρισε την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο κ. Γκάμπριελ πρότεινε μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική με την Ασία.

«Αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και ολόκληρη την Ασία, τότε εμείς θα είμαστε ένας έντιμος εταίρος» των ασιατικών χωρών, δήλωσε.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σε περίπτωση που όντως η νέα αμερικανική κυβέρνηση ακολουθήσει πολιτική προστατευτισμού, τότε η απάντηση της Ευρώπης δεν θα πρέπει να είναι η απομόνωση, υπογράμμισε.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αναζητήσει στενότερες επαφές με άλλες χώρες -για παράδειγμα με τον Καναδά, το Μεξικό και την Ιαπωνία.

Στο «America first» η Ε.Ε. θα πρέπει να απαντήσει με το «Europe first», τόνισε ο κ. Βέμπερ.

Ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. για θέματα εξωτερικής πολιτικής των Πρασίνων, Γιούργκεν Τριτίν ανέφερε πως θεωρεί δεδομένο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ακολουθήσει πολιτική προστατευτισμού και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην ΗΠΑ και την Ε.Ε..

Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεργαστούν με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση «με επαγγελματισμό και με ηρεμία».

Ο Σούλτς θεωρείται ο πιθανότερος διάδοχος του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί τον επόμενο μήνα πρόεδρος της Γερμανίας.

Τι είναι ο προστατευτισμός;

Ο οικονομικός όρος προστατευτισμός σημαίνει την οικονομική πολιτική που ασκεί μία χώρα προκειμένου να παράσχει προστασία στην εγχώρια παραγωγή αγαθών έναντι ξένου ανταγωνισμού.

Τα μέτρα – μέσα που λαμβάνει μία χώρα με αντικείμενο τον προστατευτισμό χαρακτηρίζονται προστατευτικά μέτρα.

Στο σύνολό τους τα «προστατευτικά μέτρα» αποτελούν στην ουσία οικονομικό μηχανισμό κυβερνητικής παρέμβασης στην αγορά και κατ΄ επέκταση στο καθορισμό των τιμών των διακινουμένων αγαθών.

Η Κυβερνητική αυτή παρέμβαση λέγεται επίσης και «πολιτική προστατευτισμού».

Όταν ασκείται τέτοια οι τιμές δεν διαμορφώνονται ελεύθερα, όπως δηλαδή ορίζει ο γενικός νόμος της προσφοράς και ζήτησης.

Σημειώνεται ότι παρότι η παγκόσμια οικονομία ωφελείται από την ελεύθερη αγορά, εντούτοις πολλές χώρες, οικονομικά φιλελεύθερες (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ κ.ά.), άσκησαν ή ασκούν κατά καιρούς προστατευτικές πολιτικές με ουσιαστικό χαρακτήρα στη πράξη την αντι-παγκοσμιοποίηση.

Προστατευτικά μέτρα που λαμβάνει κυρίως μια χώρα είναι οι δασμοί, οι επιδοτήσεις, οι ποσοστώσεις εισαγωγών, τα διάφορα συναλλαγματικά μέτρα, οι ποσοτικοί περιορισμοί, ή διάφοροι άλλοι περιορισμοί, όπως π.χ. επιδοτήσεις ναύλων, ή το λεγόμενο καμποτάζ στις μεταφορές κ.λπ..

Για την υπεράσπιση του προστατευτισμού έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες καθώς βεβαίως και αντίθετες.

Ο Προστατευτισμός δεν είναι οικονομική θεωρία, αλλά μια οικονομική αντίληψη – πρακτική ως εκδήλωση της Εθνικής πολιτικής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ντόναλντ Τραμπ για Γιάννη Αντετοκούνμπο – «Ποιος είναι πιο Έλληνας; Αυτός ή εγώ;»

Ο Τραμπ για τον πόλεμο στον Λίβανο: Πρέπει να το τελειώσουμε όλο αυτό

Ο Αλί Χαμενεΐ λέει ότι θα δώσει «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Η Ουκρανία περιμένει με αγωνία το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών

Σε κατάσταση επιφυλακής η Εθνοφρουρά στην πολιτεία της Ουάσιγκτον πριν τις εκλογές των ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr